Mikroimplantáty, biologická léčba a AI aneb trendy a novinky v oftalmologii

Novinek je v oftalmologii celá řada a pořád se objevují nové věci – implantáty, technologie, léčivé přípravky, postupy. Obecně lze říci, že obor oftalmologie je jedním z nejdynamičtějších oborů medicíny. I my v Očním centru Praha se neustále snažíme investovat do nejrůznějších inovací a neustále přinášet svým pacientům zdokonalení a nové metody i technologie tak, abychom jim poskytovali skutečně nejmodernější léčbu.

Velkým boomem posledních let je OCT angiografie (angiografická optická koherentní tomografie). Jedná se o revoluční zobrazovací metodu sítnice, která dokáže zobrazit stav jednotlivých vrstev sítnice a zároveň i funkčnost všech jejích struktur.

"Cévy sítnice dokážeme zobrazit bez invazivního zákroku. Vyšetření dříve probíhalo nebo při určitých diagnózách stále probíhá tak, že se pacientovi zavede do žíly kanyla, aplikuje se kontrastní látka a následně se speciální kamerou fotí oční pozadí. Nyní toto vyšetření nahrazuje u mnohých diagnóz OCT angiografie, kde vidíme cévy a vrstvy sítnice jako takový dort do hloubky pomocí prostých skenů - pacient se jen dívá do přístroje," popisuje MUDr. Radan Zugar, primář Očního centra Praha.

Mikroimplantát s obrovským účinkem

Na našem pracovišti jsme nedávno vůbec jako první privátní centrum provedli unikátní operaci glaukomu, při které jsme implantovali speciální titanové stenty pacientům se zeleným zákalem. Jedná se o mikrostent, který je sice jedním z nejmenších lékařských implantátů do lidského těla, ale přináší obrovský účinek.

Nová metoda léčby glaukomu pomocí dvou unikátních titanových mikroimplantátů, tzv. stentů "iStent inject® W“, pomáhá pacientům obnovit přirozený odtok tekutin z oka a řídit tak jejich nitrooční tlak.

"V ČR je naimplantováno několik desítek iStentů s velmi dobrým výsledkem. U některých pacientů zcela odpadla potřeba kapat kapky na snížení nitroočního tlaku a dle výsledků u pacientů operovaných na našem pracovišti pozorujeme dostatečné snížení nitroočního tlaku," sděluje dosavadní zkušenosti s výsledky u svých pacientů MUDr. Andrea Janeková, FEBO, která tyto operace glaukomu v OCP provádí.

Nejmodernější biologická léčba sítnice

Oční centrum Praha je tzv. centrovým pracovištěm v Praze a Středočeském kraji, které může poskytovat biologickou léčbu sítnice plně hrazenou ze zdravotního pojištění. Jedná se o moderní možnost léčby vážných onemocnění sítnice pomocí nitroočních injekcí. Biologická léčba je cílená, maximálně efektivní a její včasná aplikace může zastavit či významně zpomalit postup onemocnění.

Umělá inteligence

Umělá inteligence nyní přichází ze všech stran a snad v každém oboru, a i v oftalmologii je velkým trendem.

"V očním lékařství se umělá inteligence využívá spíše jako screeningová metoda pro zachycení patologií sítnice, zejména diabetických změn a změn charakteru degenerací makuly. Prozatím je tedy spíše využívána praktickými lékaři nebo diabetology, méně očními lékaři. Jedná se o analýzu fotky očního pozadí pomocí AI. Jako metoda screeningu se zdá AI velice nápomocná a spolehlivá pro včasný záchyt patologií. Byly již publikovány i práce na využití AI pro sledování patologií sítnice v průběhu terapie, k tomu však zatím běžně využívána v klinické praxi AI není," vysvětluje využití umělé inteligence v oftalmologii paní doktorka Fillová.

V Očním centru Praha se spolupodílíme na vývoji Aireen, umělé inteligence pro záchyt patologií sítnice: diabetické retinopatie a degenerace makuly.