Monument spojuje generace. Tento týden začínají workshopy, zapojit se může každý

Od 17. června je možné zapojit se do stavby jedinečného díla z vlnité lepenky, celý týden budou probíhat workshopy otevřené pro veřejnost, při kterých budou vznikat jednotlivé komponenty pro stavbu papírového monumentu, který vznikne 24. června pod Zelenou horou. Autorem této techniky i samotného díla je francouzský abstraktní umělec Olivier Grossetête, který tvoří podobná díla po celém světe. Při návrhu stavby, která vznikne ve Žďáru nad Sázavou, se inspiroval principy architektury Jana Blažeje Santiniho, od jehož smrti letos uplyne 300 let.

Olivier Grossetête je francouzský vizuální umělec, který tvoří díla monumentální stavby po celém světě, v červnu poprvé představí svou originální metodu také v České republice. V areálu žďárského zámku vznikne dílo inspirované tvorbou Santiniho. Již nyní je možné přihlásit se do workshopů a vyzkoušet si tvořit pomocí této metody. „Při přípravě staveb je pro mě důležitý především proces vzniku, do kterého se zapojuje veřejnost. Pro moji uměleckou činnost je důležitá lidská energie, společná tvorba. Stavby tvoříme pouze rukama, nejsou k tomu potřeba žádné stroje, jen lepenka a lepící páska. Začínáme vždy od nejvyššího patra a poté pořád dolů přidáváme kartony až dokud monument není obvykle 16-20 metrů vysoký. Důležité je, že při projektu tvoříme architekturu. Celý happening běžně trvá 5 dní, ale zde na Zámku Žďár bude trvat celý týden, tedy 7 dní,“ přibližuje svoji tvorbu Olivier Grossetête.

Od 17. června budou celý týden probíhat dopolední a odpolední workshopy otevřené všem zájemcům. „Již tento týden začne společné tvoření a zveme širokou veřejnost především na víkendové workshopy, které máme ještě s volnou kapacitou. Je to jedinečná příležitost, jak si vyzkoušet něco nového a podílet se stavbě uměleckého díla, které u nás nemá obdoby. Monument je komunitním projektem, kdy chceme spojovat generace. Workshopy jsou skvělou příležitostí, kdy může přijít celá rodina, vzít babičku či dědečka a společně tvořit. “ dodává Jitka Kadlčíková ze Zámku Žďár.

Umělecká stavba bude stát pod Zelenou horou pouze jeden den

Finále happeningu se uskuteční na terase před Muzeem nové generace pod hrází Konventského rybníka.  Dokončené dílo zde bude možné obdivovat do neděle 25. 6. do 15 hodin, kdy proběhne jeho demolice. Také bourání díla je neodmyslitelnou částí happeningu a tvorby francouzského autora.

Na vznik díla bude potřeba 2000 krabic

„Bez speciálně vyrobeného materiálu nelze postavit stabilní a odolnou stavbu. Vždy výrobcům vlnité lepenky dávám technické požadavky, jak musí krabice vypadat. Lepenka musí mít vertikální lepení, když je horizontální, stavba je nestabilní a není možné z nich stavět. Když jsem dělal projekt v Korei, musel jsem změnit celý plán, protože byly dodány krabice s horizontálním uspořádáním lepení papíru. Tehdy jsem zjistil, jak důležitá je také technická příprava a specifikace pro výrobce krabic,“ vysvětluje Grossetête.

Generálním partnerem akce je papírenská společnost Mondi. Mondi Bupak, závod v Českých Budějovicích, dodá na stavbu přes 2000  krabic z vlnité lepenky, v neděli se pak použitý materiál odveze a následně v Mondi Štětí, největší papírně na severu Čech, zrecykluje. Na specializovaném papírenském stroji z něj vyrobí papír pro nákupní tašky. „Vlnitá lepenka jako materiál má spoustu praktického využití, ať už jako obal nebo k ochraně při přepravě. Ale takto inovativní, umělecké, kreativní využití vidíme poprvé a jsme rádi, že jsme jeho součástí. Zároveň je pro nás důležité, že papír, který je sám už částečně recyklovaným materiálem, půjde znovu použít. A možná příště odejdeme z obchodu s taškou z papíru, který byl součástí tohoto uměleckého happeningu,“ doplňuje Roman Senecký, ředitel divize Kraft Paper společnosti Mondi.

Díky partnerovi akce si návštěvníci také budou moci projít výstavu, která jim přiblíží historii papíru, papírenství, výrobní postup a také to, jak papír recykluje.

Harmonogram akce:

Od 17. do 23. června budou probíhat tvořivé workshopy v budově Konventu. Denně se zde vystřídá zhruba 60 osob, kteří budou rozděleni do dvou skupin. Pod vedením Oliviera Grossetête nebo jeho asistentů budou tvořit komponenty finálního díla. Dopoledne od 8.30 do 12.30 a odpoledne od 13.30 do 17.30.

 V sobotu 24. června proběhne samotná stavba monumentálního díla na terase před Muzeem nové generace pod hrází Konventského rybníka. Od sobotního rána začne přenos komponentů z Konventu a stavba díla na terase před Muzeem nové generace. Vlastní stavba potrvá 8 - 10 hodin, podle náročnosti a počtu zapojených osob. Následně se stavba ukotví, nasvítí a bude k obdivu návštěvníků volně přístupná až do nedělního odpoledne. Společným přípitkem cideru tak vyvrcholí happening propojující generace.

V neděli 25. června bude následovat demolice monumentální stavby. V cca 15 hodin započne "demolice" stavby z kartonu. Následně proběhne odvoz použitého materiálu k recyklaci a dalšímu využití.