Papelote a Šatník Nory Fridrichové spouští Papírový Šatník, sbírku potřeb pro děti samoživitelů

Máte doma nevyužité sešity, výtvarné potřeby nebo použitý penál, který ještě se ctí poslouží? Připojte se ke sbírce Papírový Šatník a pomozte dětem samoživitelů opatřit si školní potřeby na další rok. Stačí přinést nevyužité pomůcky do jedné z prodejen papelote na Praze 7. Projekt byl odstartován 19. června.

Nápad na sbírku Papírový Šatník se zrodil v hlavě Denisy Havrdové, spoluzakladatelky a výkonné ředitelky papírnictví papelote. „Od našich zákazníků víme, že mají doma nejrůznější sešity a zápisníky, které nepoužívají, ale nechtějí je jen tak vyhodit. Napadlo nás proto, že bychom vyhlásili sbírku papírenských potřeb pro potřebné. Dlouhodobě s obdivem sleduji aktivity Nory Fridrichové a Šatníku, proto bylo jejich oslovení zcela automatické,” popisuje prvotní motivaci.

Papelote oslovilo ke spolupráci Šatník, charitativní organizaci, která se zaměřuje na hmotnou pomoc rodinám s jedním rodičem. „Sbírku jsme rozšířili i na školní pomůcky včetně aktovek a výtvarné potřeby. To jsou totiž poměrně drahé záležitosti, které pro rodiny samoživitelů představují nemalou finanční zátěž,” popisuje moderátorka Nora Fridrichová, zakladatelka Šatníku, a pokračuje: „Když děti samy vyberou předměty, které pošlou dál, a společně je odneseme na sběrná místa, vedeme je k dobročinnosti. A to považuji za důležitou součást celé sbírky.”

Jak se zapojit? Vytřiďte doma výtvarné, papírenské nebo školní potřeby, které mohou dále sloužit, přineste je na jedno ze sběrných míst. Můžete se také vyfotit ve fotokoutku, označit papelote a svou fotku sdílet s hashtagem #papirovysatnik na sociálních sítích. Pokud se chcete zapojit, ale žádné vhodné předměty doma nemáte, můžete v papírnictví něco koupit a rovnou darovat.

„Papelote do úvodu sbírky darovalo nejoblíbenější produkty, u kterých víme, že najdou ve školních lavicích využití. Jejich hodnota tvoří celkem 15 000 Kč. Budeme rádi za každý kousek, který řadu darovaných předmětů rozšíří,” uzavírá Denisa Havrdová.

Sbírka nevyužitých papírenských, psacích, výtvarných a školních potřeb probíhá od pondělí 19. června. Předměty můžete přinést do jedné z poboček papírnictví papelote:

Letná – papelote, Milady Horákové 11, Praha 7, 17000

Holešovická tržnice – papelote², hala 18 B, Bubenské nábřeží 306/13, Praha 7, 17000.

Více informací se dozvíte na www.papelote.cz/papirovy-satnik. Předpokládaný konec sbírky je 30. září.

Papelote je papírnictví pro 21. století. V době digitálních technologií pracuje s papírem způsobem, který zdůrazňuje jeho přínosy a současně klade důraz na udržitelnost a lokálnost. Papelote je na trhu od roku 2005 a od té doby vyrobilo a prodalo statisíce diářů, zápisníků a dalsích papírenských produktů. Zároveň funguje i jako kreativní zakázkové studio pro firmy. Mezi klienty papelote patří společnosti jako Avast, Česká filharmonie, Deloitte, Forbes, Google ČR, IBM či Slovenská prezidentská kancelář. www.papelote.cz

Šatník – nadační fond založila v roce 2019 novinářka Nora Fridrichová. Organizace funguje čistě na dobrovolnické bázi, přesto se jedná o jednoho z největších poskytovatelů přímé humanitární pomoci v ČR. Zaměřuje se zejména na rodiče samoživitele, od začátku války směřuje pomoc ukrajinským matkám s dětmi na útěku a nově poskytuje pomoc i seniorům. Od roku 2021 sídlí v Holešovické Tržnici. www.satnikpraha.cz