Královnu znojemského vinobraní poprvé ztvární herečka Marta Dancingerová

Na druhý zářijový víkend láká návštěvníky program Znojemského historického vinobraní, které jako největší slavnost vína v České republice letos odtajní novou představitelku královny Elišky Přemyslovny a také režisérku velkolepého historického průvodu. Hudební část programu během 39. ročníku festivalu připomene důležité výročí legendární kapely Queen, představí ale i jednu z nejhranějších českých kapel Mirai, zpěváka Mikolase Josefa, Katarínu Knechtovou, Anetu Langerovou nebo Vojenský umělecký soubor Ondráš. „Vypadá to, že se díky návštěvníkům dostáváme na příčky největších tuzemských festivalů, a to nás také příjemně motivuje připravovat multižánrový program, ve kterém si každý najde to své. Těšíme se na všechny, kteří s námi oslaví nejen příjezd krále Jana Lucemburského, ale také úrodu vinařů, kteří hrají na znojemském vinobraní neméně důležitou roli,“ zve Bohumila Beranová, místostarostka města Znojma.

PŘEDÁNÍ REŽISÉRKSÉHO ŽEZLA – Nejdůležitější součást Znojemského historického vinobraní je bezpochyby každoročně průvod krále Jana Lucemburského, který více jak 30 let vedl režisér Václav Beran. Do historie festivalu se zapíše právě letošní ročník, kdy předá své režisérské žezlo Šárce Charvátové, dosavadní představitelce královny Elišky Přemyslovny. „Ačkoliv je to pro nás očekávaná změna, protože pan Beran nás na předání svého pomyslného režisérského žezla připravoval, tak musím říct, že je to opravdu silný moment. Koncepce průvodu, udržení historického pojetí a nepopsatelná autentická atmosféra je zásluhou právě Václava Berana. Skvělou zprávou ale je, že na jeho místo nastoupí Šárka Charvátová, která znojemské vinobraní léta prožívala v roli královny. Její organizační a divadelní zkušenosti jsou určitě jistotou, že ve stopě pana Berana bude dobře pokračovat,“ říká František Koudela, ředitel Znojemské Besedy.

AŤ ŽIJE KRÁLOVNA – Se změnou režiséra průvodu přichází také uvedení nové představitelky Elišky Přemyslovny, která usedne na královský trůn vedle Jana Lucemburského, opět v podání Mirka Hraběte. „Moc nás těší, že naši nabídku spolupráce přijala herečka Marta Dancingerová, která ze Znojma pochází a která svým osobním charismatem skvěle ztvární královnu průvodu znojemského vinobraní,“ odtajnil František Koudela. Marta Dancingerová známá jako divadelní a filmová herečka vystudovala brněnskou konzervatoř, později také Divadelní akademii múzických umění v oboru činoherní herectví. Prošla několika angažmá jako třeba v Městském divadle Mladá Boleslav, v pražském Švandově divadle, v Divadle Disk nebo v Činoherním klubu. V roce 2021 ztvárnila také jednu z hlavních rolí seriálu České televize pod názvem Kukačky.

THE SHOW MUST GO ON – tak by se dal vystihnout našláplý program, který festival představí na hudebních scénách. Právě legendární singly kapely Queen zazní v podání celosvětově nejznámější tribute skupiny Qeenie. Českou autorskou tvorbu do Znojma přiveze jedna z nejhranějších kapel Mirai, zpěvačka Aneta Langerová, písničkář Pokáč, zpěvák Mikolas Josef, cimbálová muzika Harafica, Bert and Friends a v neposlední řadě také Vojenský umělecký soubor Ondráš, který přiveze svůj orchestr, ale také taneční část souboru. Během dvou festivalových dní se na podiu představí také legenda českého popu Dalibor Janda, slovenská Katarína Knechtová, Ondřej Havelka a jeho Melody Makers nebo dívčí kapela Vesna, která před reprezentovala Českou republiku v evropské soutěži Eurovision.

Nejen velkolepý průvod, ale také další historické program návštěvníky vtáhne do dob středověku. Budou to historická ležení, rytířské turnaje, ulička chudiny, inkviziční soud nebo historické představení pro děti. Uličky města obsadí také trhovci, kteří přivezou nejen historické předměty a suvenýry, ale také pestrou gastro nabídku. To nejdůležitější nabídnou místní vinaři, a to jak v městských mázhauzech, tak třeba na vinném trhu, který obsadí náměstí Slepičí trh.

KONEČNÁ STANICE ZNOJMO, HLAVNÍ NÁDRAŽÍ – zazní z rychlíků, které vyrazí speciálně pro znojemské vinobraní mezi Havlíčkovým Brodem a Znojmem. „Spolu se Spolkem pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě nabídneme návštěvníkům speciální možnost dopravy nejen z oblasti Vysočiny, ale díky vhodnému doplnění pravidelných spojů také z oblasti středních Čech a okolí Prahy s jedním přestupem. Jízdní řád těchto speciálních spojů je přizpůsoben vinobraní tak, aby návštěvníci stihli celý program festivalu anebo si případně mohli vybrat část programu podle své libosti. Vlaky budou mít kapacitu minimálně 240 sedadel a spolu s jízdenkou, která bude prodávána ve vlaku, si cestující budou moci zakoupit i vstupenku na letošní vinobraní za zvýhodněnou cenu,“ komentuje František Koudela. „Všechny potřebné informace budeme postupně zveřejňovat prostřednictvím sociálních sítí a webových stránek vinobraní. Vlaky budou vedeny jako běžné veřejné spoje a nebude nutné si místa předem rezervovat. Jedná se o první, zkušební ročník naší spolupráce, kterou chceme postupně rozvíjet. Věříme, že projekt bude úspěšný a další rok jej rozšíříme o přímá spojení do dalších měst včetně Prahy" doplnil Jakub Maršalík.

Předprodej nabízí dvoudenní vstupenky. Cena permanentky je do 31. srpna 2023 za výhodných 650 Kč. Na místě pak bude cena vstupenky 750 Kč. Děti do 15 let budou mít vstupné volný, stejně jako bydlící v městské. Vstupenky bude možné zakoupit na www.znojemskevinobrani.cz, v síti Ticketstream nebo v TIC Obroková a Louka ve Znojmě.

Další podrobnosti programu a novinky jako třeba téma pamětních mincí festival odtajní v průběhu letních prázdnin. Znojemské historické vinobraní se koná 8. až 10. září 2023 pod záštitou ministra zemědělství Zdeňka Nekuly, za podpory Vinařského fondu a Jihomoravského kraje. Mediálním partnerem je Český rozhlas Brno.