Vlnu kulturních zážitků přinese Znojemské kulturní léto

Střílení z luku nebo sokolnická ukázka, to budou Hradební pondělky

Prázdninové víkendy bývají náročné. Právě proto letní program ve Znojmě nabízí Hradební pondělí v Jižním hradebním příkopu pod Vlkovou věží, které představí pohádkové vystoupení, ukázku dravého ptactva, střelbu z luku, přehlídku zbraní a zbroje, historické vojenské ležení a šermířské souboje. Hradební pondělí začíná vždy v 10 hodin a doplňuje tak tematickou prohlídku hradebního opevnění, na kterou se mohou návštěvníci vydat od dubna do října denně v 9.30 a 13.30.

Relax, víno, letní drinky a skvělou atmosféru nabídne chill out party u rotundy

Vůni svěžích drinků a multižánrové živé koncerty přinese opět scéna u rotundy sv. Kateřiny, na které vystoupí interpreti jako Laky Mari, Tereza Wrau, HangOver, znojemská Musica Antiqua, Frída Oratorová, zpěvačka Kristina Šimegová, Za5 acapella a další. Každý pátek pak bude patřit večerům s DJs. Od 19 hodin rozjede párty u rotundy DJ Martin Gabi a DJ Pawouček.

Po loňském úspěchu se k Enotéce s lidovými písněmi vrátí cimbálové muziky, a to opět do prostoru bývalé loupežnické věže. Právě na této scéně se každé úterý představí cimbálové muziky nejen ze Znojemska, ale také z dalších regionů. Těšit se můžete na Cimbálovou muziku Anotnína Stehlíka, CM Dyjavan, CM Kaňúr, CM Jožky Šťastného nebo CM Lašár.

Divadelní představení pod hvězdami

Pravidelnou součástí léta ve Znojmě jsou také divadelní představení. Program nabídne znojemský Divadelní spolek Rotunda s rytířskou komedií Ženichové, a to v prostředí hradbního příkopu u Střelniční věže. Přístup na představení bude z ulice Kollárova a z dolního parku.

Odbila devátá hodina, zahlásí ponocný v centru města

Devátou hodinu večerní ohlásí každé pondělí, středu a pátek v centru Znojma ponocný. Osobnost, která měla v dávných dobách za úkol držet stráž města v čase, kdy jeho obyvatelé spí, je známá spíše z pohádek a pověstí. Jeho trasa povede od turistického informačního centra na ulici Obrokové, přes Masarykovo náměstí na ulici Mikuláškou, k ulici Přemyslovců na Václavské náměstí a nakonec zpět na ulici Obrokovou.

Tradiční jezdecké představení s koncertem na nádvoří hradu

Ve čtvrtek 20. července v 17 a 19 hodin se na nádvoří znojemského hradu odehraje představení Divadelní a kaskadérské společnosti Štvanci. Diváci se mohou těšit na atraktivní jezdecké výkony, kaskadárské kousky, letos s doprovodém dobové muziky Lucrecia Borgia. Právě Štvanci patří k nejvýraznějším kaskaderským souborům, což dokazuje několik filmových spoluprací u nás i v zahraničí, ale například také účinkování v průvodu a turnajích na Znojemském historickém vinobraní.

Letní program nabídne spoustu dalších kulturních akcí jako třeba Slavnosti okurek, Hudební festival Znojmo, Šramlfest nebo různé zážitkové programy. Více najdete už nyní na webu Znojemské Besedy nebo v tištěné podobě na TIC Obroková a TIC Louka.