Inscenace Porcie Coughlanová je působivá svou magií, napětím a prvotřídním herectvím

Nejnovější titul, který uvedlo Městské divadlo Mladá Boleslav v pátek 16. června, přináší nejen magickou atmosféru, ale je i další pozoruhodný kamínek do žánrového záběru této scény. Vedení vedení dramaturgie si všímá her i talentových tvůrců, kteří překvapují kumštem, kde není prostor pro nudu, obstarožní klišé či bohapusté frašky.

Jezdím do Mladé Boleslavi už nějakou dobu, a tak vím, co hrají a jak to hrají. Je tomu tak i v případě irského baladického dramatu Porcie Coughlanová, jehož autorkou Marina Carr, jedna z nejvýraznějších irských dramatiků současnosti.

Základním rysem představení je snaha zachytit hloubku témat Mariny Carr, což se povedlo i v Mladé Boleslavi. V režii Diany Šoltýsové se diváci ocitnou ve svérázném kraji, protkaném tepnami jezer a řek, stejně hustě jako keltskou mytologií. A máme se na co těšit, zvláště když jde o irské středozemí, které leccos skýtá jako ponorná řeka. Postupně jsou poodhaleny charaktery lidí a jejich vášnivý přírodní naturel, což platí i pro hlavní hrdinku Porcie. V jejím příběhu se situace mění každým okamžikem, ale stín, který skrývá budoucnost, je bezbřehý. To je pak rámus ve světě ticha.

Drama začíná na břehu Balmontské řeky, kde stojí dům Rafaela Coughlana a jeho ženy Porcie, krásné a vášnivé, nevyzpytatelné a nešťastně ztrápené. Čas se naplní, když Porcie slaví třicáté narozeniny, navíc je tomu přesně patnáct let, kdy se utopil její bratr, dvojče Gabriel. Objevují se lidé z nejbližšího hrdinčina okolí, kteří ji nešetří a ani ona je, a tak během jednoho slavnostního dne z hlubin řeky vyvěrají rodinná tajemství, staré křivdy a andělský zpěv.

Režisérka Diana Šoltýsová vytvořila působivou inscenaci, která se pohybuje na hraně reality a mystiky a která nabízí od začátku až do konce sugestivní podívanou. Navíc mě fascinovalo prostorové řešení scény, i díky tomu má představení napětí a rytmus. Člověk se nenudí, ostatně jak by mohl, když protagonisté jsou tak přesvědčiví. Jaroslava Košková j. h. v titulní roli Porcie Coughlanové (alternuje s Magdalenou Jirounkovou) je jako ryba ve vodě – divoká, pružná, živočišná a na jevišti je jí plno.

Opravdoví a brutálně upřímní jsou i další (anti) hrdinové dramatu, které na scéně Městského divadla Mladá Boleslav představují Lucie Matoušková (Marianne Scullyová), Jarmil Škvrna j. h. (Sly Sculy), Eva Reiterová (Blaize Sculyová), Radim Madeja (Senchil Doorley i Damus Halion), Veronika Bajerová (Maggie May Doorleyová), Svatava Hanz Milková (Stacie Doyleová, Kyplopka), Milan Ligač (Rafael Coughlan) nebo Ivo Theimer (Fintan Goolan).

Křehký zjev i andělský zpěv představení dodává Dušan Kraus j. h. (Gabriel) i scénicko-hudební linka, která prochází magickou inscenací a která leccos evokuje. Nová inscenace je jednolitá, plastická s výraznými charakterovými studiemi. Díky umu všech zúčastněných tvůrců všechno do sebe zapadá a dává smysl. Berte to i jako poprázdninovou pozvánku na reprízy, jedna z prvních by měla proběhnout už 20. září.

Robert Rohál

Foto archiv MD MB a Robert Rohál