V létě pozor na oči! Co vám může hrozit?

Během letních měsíců jsou oči vystaveny různým nástrahám. Jak potížím předcházet a jak řešit problematické situace, kdy je náš zrak ohrožen? Dávejte pozor na tato rizika.

Poškození slunečními paprsky

Sluneční světlo obsahuje UV záření, které může poškodit oční víčka, rohovku nebo oční čočku a má za následek vznik onemocnění, jako jsou katarakta, poškození sítnice, změny rohovky nebo rakovina kůže očního víčka. Je proto důležité nosit kvalitní sluneční brýle s ochranou proti UV záření. Paradoxně tmavé brýle s nekvalitním UV filtrem očím uškodí, protože se zornice rozšíří a dovnitř pak dopadá více škodlivého záření. „Sluneční brýle, které koupíte v optice, mají zaručeně 100% ochranu před UV zářením, ale u nákupu na stánku nebo v drogerii kvalitu filtru nemáte zaručenou. Kdo by chtěl u svých starších slunečních brýlí zjistit, kolik škodlivého záření jejich skly prochází, má možnost si kvalitu filtru nechat v optice změřit na speciálním přístroji,“ radí optička Kamila Pavlincová z Oční optiky OptoVize Brno. V optice také drtivá většina slunečních brýlí má polarizační filtr, který ruší difúzní, tedy odražené světlo. Jsou výborným pomocníkem zejména pro řidiče, jelikož zlepšují vidění po dešti na mokré vozovce. Zvolit můžete i různý stupeň zabarvení skel, například 90 % je vhodný zejména u moře nebo v horách. „Lidé si mnohdy neuvědomují, že slunce škodí zejména ve vysokohorských podmínkách i za mraky a že se nevyplatí brýle odkládat ani dopoledne nebo v podvečer,“ uvádí doc. MUDr. Šárka Skorkovská, CSc., primářka Oční kliniky NeoVize Brno. Při výběru slunečních brýlí jsou limitováni lidé s refrakční vadou. Mohou si nechat vytvořit speciální dioptrické brýle se zatmavenými skly, anebo si pořídit brýle se slunečními klipy, nosit kontaktní čočky v kombinaci se slunečními brýlemi, případně svůj handicap vyřešit laserovou operací.  

Potíže kvůli vodě

Plavání v bazénu je oblíbenou letní aktivitou, ale chlorovaná voda může podráždit oči a způsobit pocit pálení nebo zarudnutí. Chránit oči můžete za pomoci plaveckých brýlí. Obezřetní buďte také v přírodních nádržích, kde se mohou objevit sinice. Výskyt těchto jednobuněčních bakterií je monitorován na informačním portálu Ministerstva zdravotnictví ČR www.koupacivody.cz, takže v létě bedlivě sledujte, kde je možné se koupat. „Toxické látky obsažené v sinicích mohou vyvolávat alergické projevy na kůži a zároveň alergický zánět očí. Ten se projevuje jednak svěděním a pálením očí, někdy i zarudnutím očí se zvýšenou sekrecí,“ upozorňuje MUDr. Jana Mikšovská z Oční kliniky NeoVize Praha a dodává, že jako první pomoc může fungovat propláchnutí očí borovou vodou či dezinfekčními očními kapkami a v případě, že se projeví potíže, doporučuje navštívit lékaře. Pokud jste nositeli kontaktních čoček, vždy si je před koupáním vyndejte. Nejen, že se mohou ve vodě snadno vyplavit, ale zároveň hrozí i nepříjemné záněty. „Obecně jsou pro čočky naprosto nevhodné nejen přírodní vody, ale dokonce i ty chemicky ošetřené. Ve vodách totiž přežívají bakterie, viry, chlamydie nebo plísně, přičemž například chlamydiové oční záněty vznikají i týdny až měsíce po pobytu ve vodě. Způsobují závažný zánět rohovky spojený s velkými bolestmi, světloplachostí, začervenáním a slzením očí. V kritických případech může způsobit i oslepnutí!“ varuje MUDr. Mikšovská.

Alergie a suché oči

Mnoho lidí trpí alergiemi, které se v létě zhoršují kvůli pylu z kvetoucích rostlin. Oči mohou být citlivé na alergeny ve vzduchu a mohou se objevit příznaky jako svědění, zarudnutí, slzení a otok. Je vhodné se vyhýbat alergenům a na základě konzultace s lékařem zvolit správnou léčbu. Suché a podrážděné oči se mohou objevit i v souvislosti s používáním klimatizace, anebo větráku, který alergeny ve vzduchu rozvíří. „Snížením pocitu horka pomocí větráků neodstraníme projevy sucha v očích. Naopak proud vzduchu často vede k ještě výraznějšímu osychání povrchu oka a tím ke zhoršení potíží,“ podotýká MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky NeoVize Praha. Při používání klimatizace proto dodržujte několik zásad: Rozdíl mezi teplotou v klimatizované místnosti a okolní teplotou by neměl být větší než asi 5 °C. Klimatizační jednotku udržujte v dobrém hygienickém stavu. Nenechejte foukat chladný vzduch přímo do tváře. Klimatizovanou místnost pravidelně větrejte, s klimatizací buďte opatrní i v autě. Pocit podrážděných očí se někdy objevuje i v souvislosti s dehydratací, k níž může v horkých měsících dojít. Očím ulevíte aplikací umělých slz.

Poranění při outdoorových sportech

Při outdoorových sportech je ochrana očí zvláště důležitá. Ať už se v létě věnujete joggingu, jezdíte na kole, in-line bruslích či skateboardu anebo si třeba užíváte vyjížďky na koni, může vám při rychlém pohybu snadno do očí vniknout odražený kamínek, kousek listí či jehličí spadlé ze stromu, hmyz anebo jiné nečistoty. Proto si pořiďte sportovní brýle, které jsou navrženy tak, aby se přizpůsobily dané aktivitě a poskytovaly ochranu před nárazy, prachem i větrem. „Obruba brýlí by měla těsně přiléhat na obličejové partie, aby zabránila silnému proudění vzduchu a následnému vysušování. To je důležité zejména v případě, že nosíte kontaktní čočky,“ upozorňuje primářka Valešová. A co dělat, pokud přeci jen dojde k nehodě? „Poraněné oko vykapejte sterilizujícími očními kapkami a vyhledejte lékaře. Pokud zůstane nějaký předmět zapíchnutý v oku (například jehličí, tříska, drobné střípky), nikdy se nesnažte vyjmout jej z oka sami. Zasažené oko pouze překryjte sterilním obvazem nebo kapesníkem a vyhledejte lékaře,“ dodává Valešová.

Štípání kouře u táboráku

Opékání buřtů u večerního táboráku je příjemná letní kratochvíle ale jistě znáte ten nepříjemný pocit, kdy se otočí vítr a všechen kouř vám navane do tváře. Pod stan si proto s sebou do lékárničky přibalte roztok pro výplach očí. „Kouř v očích může vyvolat pocit pálení až řezání, podráždění očí, které může přejít v nebezpečný zánět spojivek. Zbavte se kouře a oko vyplachujte kapkami,“ radí oční lékařka MUDr. Eva Jerhotová, PhD. Pokud vám do očí současně napadají i saze nebo jiné nečistoty, pokuste se je vyndat. „Při vniknutí nečistoty do oka rozevřete lehce víčka poraněného oka, odstraňte ji smotkem vlhké látky nebo okrajem kapesníku, oko vykapejte sterilizujícími očními kapkami nebo vypláchněte fyziologickým roztokem,“ doporučuje MUDr. Jerhotová.