Jimramov – perla horního toku řeky Svratky

V hlubokém údolí řeky Svratky, na jejím soutoku s Fryšávkou, leží městečko Jimramov. Díky jeho starosvětské atmosféře a krásnému okolí si ho zamiloval významný funkcionář olympijského hnutí, turistiky a sportu Jiří Stanislav Guth-Jarkovský a v poslední době také filmaři. Natáčela se tu celá řada známých filmů a seriálů, třeba Četnické humoresky.  Turisté ale tuhle perlu na horním toku řeky Svratky stále neprávem opomíjí. Přijeďte se projít po stopách Jana Karafiáta, bratrů Mrštíků, nebo Karla Slavíčka a vydejte se do malebného okolí plného výhledů do údolí, skal a lesů, kde budete téměř sami.

Městská památková zónavás mimo jiné provede po stopách slavných rodáků

První zmínka o Jimramovu, který dostal své jméno podle svého zakladatele Jimrama z Medlova, pochází už z roku 1361. Historickému jádru, které bylo vyhlášeno v roce 1990 Městskou památkovou zónou, vévodí budova bývalé školy „U sv. Jana“. Tu nechal vystavět hrabě Antonín Belcredi v roce 1801 a svému účelu sloužila až do roku 1986. V současné době zde najdete muzeum se Síní rodáků. Mezi ty nejslavnější patří spisovatel a evangelický kněz Jan Karafiát, který tu strávil prvních 10 let svého života. V rámci expozice si můžete prohlédnout třeba originální nábytek z jeho pracovny z pražského bytu, nebo bohatou sbírku vydání Broučků, a to v různých jazycích, jako je třeba hindština nebo japonština. Právě podle této knížky byl natočen v 60. letech stejnojmenný večerníček. Dalšími slavnými rodáky jsou bratři Alois a Vilém Mrštíkové, autoři divadelní hry Maryša. Jejich rodný dům stojí na skalnatém ostrohu nad soutokem Svratky s Fryšávkou.  Mezi památkově chráněné domy patří také Dům U Slunce, který byl postavený už na konci 16. století a v roce 1678 se v něm narodil Karel Slavíček, jezuita, matematik, hudebník a astronom, který působil téměř 20 let na císařském dvoře v Pekingu. Dům fungoval několik století jako hostinec, právě sem rád chodil Guth-Jarkovský, zakladatel českého olympijského výboru. Celou památkovou zónou vás může provést také aplikace Loxper, která zábavnou formou představí jak slavné rodáky, tak historii městečka. Trasu dlouhou necelých 1,5 km si tak užijí zejména děti.

Z náměstí se dostanete do areálu Zámku, který vznikl přebudováním starší renesanční tvrze. Součástí je i velkolepá kamenná hrobka rodu Belcredi, kterým byl zámek po restituci navrácen, a kteří jsou majiteli dodnes. Významnou dominantou obce jsou také dva kostely. Starší katolický kostel je zasvěcen Panně Marii a první zmínka o něm pochází až z roku 1361. Mladší evangelický kostel stojí na místě dřívější modlitebny, kterou si po vydání tolerančního patentu vystavěli místní věřící. Na břehu řeky Svratky, odvěké zemské hranice, stojí funkcionalistická vila lékaře Josefa Železného, která je svým stylem na Novoměstsku naprosto ojedinělá.

Vydejte se do okolí za krásnou přírodou plnou výhledů a skal

Pokud byste chtěli spojit prohlídku historického centra s příjemnou procházkou zakončenou výbornou kávou, vydejte se na trasu dlouhou 6,5 km, která vás provede po obou březích řeky Svratky. Z náměstí Jana Karafiáta se vydejte po žluté přes most, odkud se údolím kolem Trhonického potoka dostanete až do Trhonice. Tady na vás čeká opravdový poklad – Trhonický mlýn, který patři k nejstarším v celém regionu. Odtud se stále po žluté dostanete přes Smutnou skálu a kolem lesní studánky zpět do Jimramova, kde zakončete procházku v kavárně Kovářova kobyla. 

Pokud byste chtěli objevit širší okolí, vydejte se modré turistické značce, která vás po trase dlouhé necelých 12 km provede po kopcích Jimramovska. Jako první na vás bude čekat skalnatý vrchol zvaný Prosíčka, ze kterého se rozprostírá krásný výhled do údolí řeky Fryšávky.  Skálu snadno poznáte díky typickému dřevěnému kříži. Odtud sejděte do údolí k Javorku, kde na vás na konci lesa čeká překvapení. Kousek od značky je ukrytý lesní bar před Lominkou, kde najdete vychlazené nápoje i něco malého k občerstvení. Pokud byste chtěli něco většího, stavte se přímo v Javorku v malebné hospůdce U Trakaře, kde se vyhýbají smaženým jídlům a nepoužívají polotovary. Na druhé straně údolí pak vystoupejte k mohutnému skalnímu bloku, kterému se říká Štarkov nebo Skály. Dodnes jsou zde patrné zbytky původního hradu, který sloužil jako sídlo loupeživých šlechticů.

Pokud jste jako malí měli rádi Broučky, neměli byste kromě rodného domu Jana Karafiáta v Jimramově a Síně rodáků vynechat ani vrchol Kamenice. Ten najdete jihovýchodně od obce Roženecké Paseky a právě zde se nejspíš odehrával celý jejich příběh. Dnes zde stojí jejich Pomník, který tu nechal postavit spolek přátel a tvůrců nových památek. Výstup na vrchol nebude jen nostalgickou vzpomínkou na dětství, ale odmění se vám také výhledem na okouzlující krajinu Ždárských vrchů.

Více tipů na výlety na www.korunavysociny.cz