V Teplicích se zabavíte s celou rodinou

Nejstarší lázně ve střední Evropě obklopené hřebeny Krušných hor – to jsou Teplice. Přijeďte si prohlédnout takzvanou „Malou Paříž“ s krásnými lázeňskými budovami, rozsáhlými parky, zahradami, skvělými restauracemi a moderním Aquacentrem. Projeďte se turistickým vláčkem, nejstarší lanovkou v Čechách a objevte historii dolování cínu. Teplice jsou ideálním místem pro celou rodinu.

Vláčkem Humboldt k botanické zahradě, nebo po trase s úkoly za Pravřídlem, prasátkem a pohádkovým lesem

Pokud se obáváte, že historické lázeňské město není zrovna ideálním místem pro děti, opak je pravdou. Celé centrum můžete projet turistickým vláčkem Humboldt, který udělá z objevování města příjemné dobrodružství.  V pravidelných intervalech vyjíždí z náměstí Svobody a pokračuje k Zámecké zahradě, která je díky své poloze oblíbeným místem pro odpočinek v zeleni, procházky a pikniky. Nemusíte se ale bát, že tu bude za hezkého počasí příliš mnoho lidí. Jde totiž o rozsáhlý areál se staletými stromy a dvěma rybníky. Nenechte si ujít také teplický zámek se zajímavými muzejními expozicemi. Pokračovat z historického centra můžete až k jediné Botanické zahradě v celém Ústeckém kraji. Vznikla relativně nedávno, v roce 2002, ale na místě, kde se Zahradničilo už od konce 19. století. Prohlídku zvládnou i malé děti a dá se projet také s kočárkem. Ve venkovní části rostou především rostliny a stromy mírného pásma, ve skleníkové části najdete rozsáhlou sbírku tropických a subtropických rostlin. Zajímavostí botanické zahrady je křížovkářský záhon, kde se pěstují rostliny známé z tajenek.

Pokud se chcete spíše jen procházet, vyrazte na trasu Za prasátkem, léčivými prameny a pohádkovým lesem dlouhou asi 5,5 km, během které děti budou plnit tematicky zaměřené úkoly, a která vás provede po nejzajímavějších částech města. V Lázeňském parku najdete Pravřídlo s prasátkem, z nějž vyvěrá nejstarší pramen Teplic a odkazuje na pověst o uzdraveném prasátku. Podle Hájkovy kroniky pramen objevil kulhavý vepřík, který se po čase stal nejčipernějším ze stáda.

U botanické zahrady, v Janáčkových sadech, se zastavte v pohádkovém lese. Na děti tu čeká 11 velkých dřevěných pohádkových postaviček a lehké úkoly ke splnění. Celá trasa je rozdělena na dvě části, první vede prakticky jen po rovince a zvládnete ji i s kočárkem, na druhé už vás čeká horší terén a dvě náročnější stoupání. Tajenka má proto také dvě části – abyste si mohli vyzvednout odměnu v turistickém informačním centru na náměstí Svobody, stačí projít a splnit úkoly z kratší trasy.  

Odpočiňte si v nejstarších lázních ve střední Evropě

Bazén znají všichni, ale zkusili jste obří lázeň plnou léčivé vody? Srdcem zdejších lázní je THERMALIUM, komplex největších a nejteplejších bazénů s čistě termální vodou v Čechách. Celé podlaží termálních bazénů napouští pramen Pravřídlo, přírodní léčivý zdroj, který 18 000 let nabíral minerály a vzácné prvky z vulkanického masivu pod městem. Je tu nainstalováno celkem 101 masážních a rehabilitačních prvků a užít si můžete také nejrůznější sauny.

Termální vodu má také teplické Aquacentrum, kde najdete atrakce jako jsou tobogán, dětská skluzavka, vodní hřib, divoká řeka, houpací jeskyně, lezecká síť, široká skluzavka s dojezdem, masážní lehátka a lavice, chrliče vody, brouzdaliště pro nejmenší a nově zrekonstruované venkovní slunění s brouzdalištěm a herní zónou pro děti.

Objevte okolí Teplic – krásná příroda Krušných hor, historická štola patřící do UNESCA a skvělá místa na koupání

Až budete mít prozkoumané město Teplice, je načase objevit okolí. Nudit se rozhodně nebudete. Teplice obklopuje krásná příroda malebného Českého středohoří a Krušných hor plná zámků, zřícenin, hradů, dolů a kilometrů skvělých turistických a cyklistických tras. Oblíbeným místem je nedaleká Doubravská hora s krásným výhledem a se zříceninou hradu Doubravka. Dnes patří radioamatérům a konají se zde různé kulturní akce. Na vrchol můžete z centra Teplic dojet také kabriobusem. K hotelu Komáří Vížka na vrcholu Komáří hůrky vás vyveze nejstarší provozovaná osobní visutá lanovka v Česku, která je od roku 2013 chráněna jako kulturní památka. Po cestě očekávejte nevšední výhled na Teplice, Krupku, České středohoří a za dobré viditelnosti dohlédnete až na vrcholky Krkonoš. Na vrcholu se můžete občerstvit na vyhlídkové terase nebo přímo v restauraci hotelu. Pokud si chcete výlet prodloužit, vyrazte po žluté značce po pohodlné asfaltové cestě až k Sedmihůrské vyhlídce.

Oblast okolo Krupky patří k nejstarším těžebním revírům v Krušnohoří a je pokládaná za nejdříve dobývané naleziště cínu ve střední Evropě. V prohlídkové štole Starý Martin si můžete projít podzemí s  800 let dlouhou historii těžby cínu, dozvíte se, jak se štoly razily, jak to v dole fungovalo, nebo jaké nástroje horníci používali. Oblíbenou zastávkou je pramen štěstí nebo dědičná štola Dürrholz, která byla ražena již ve 2. polovině 15. století. Celá trasa o délce 1000 metrů je pohodlně schůdná a dobře nasvícená, z důvodu bezpečnosti mohou prohlídku absolvovat ale jen děti starší 5 let. K areálu štoly náleží venkovní muzeum historické i současné důlní techniky. V roce 2019 byla štola jako součást Hornického regionu Erzgebirge/Krušnohoří zapsána na seznam památek UNESCO. V létě nevynechejte vodní nádrž Barbora, která vznikla zatopením stejnojmenného povrchového lomu na hnědé uhlí. Vodní plocha o 65 hektarech nabízí vše - krásné koupání, veškeré sociální zázemí, občerstvení i zábavu. Hloubka vody dosahuje místy až 40 metrů, díky čemuž je průzračná a její čistota je přirovnávána k moři.

Více informací na www.visitteplice.com

Zdroj: Archiv města Teplice