Na kole s dětmi okolo Žďáru

Krásná krajina, památky UNESCO a zábava pro celou rodinu – to vše najdete ve Žďáru nad Sázavou. Kromě toho, že je žďárský zámek skvělých výchozím bodem k poznávání krás Žďárských vrchů, můžete tu navštívit také některý z netradičních prohlídkových okruhů a Muzeum nové generace.

Interaktivní prohlídky zámku a Muzea nové generace

Zaparkovat můžete bezplatně přímo na zámeckém parkovišti, odkud je to jen pár metrů na zámeckou terasu. Tady si zamkněte kola k několika cyklo-stojanům a vyrazte objevit areál bývalého cisterciáckého kláštera. Pokud se bojíte, že děti klasické prohlídky nezaujmou, půjčete si na recepci Herní kárku, ve které se mohou děti zároveň povozit.  Vyzvedněte herní plánek a mapku a vydejte se objevit stavby s jedinečnou architekturou a atmosférou. Starší děti ocení seznámení se zámkem a jeho historií za pomoci aplikace Skryté příběhy. Stáhněte si ji do mobilu a dojděte na terasu, kde hra začíná. Přenese vás do doby architekta Santiniho, se kterým se vydáte po jeho stavitelských stopách v areálu zámku a blízkém okolí. Pomůžete mu postavit slavný poutní postel na Zelené hoře nebo morový hřbitov. Pokud splníte všechny úkoly a získáte tajné Santiniho heslo, na recepci Muzea nové generace za něj získáte odměnu. Trasa je dlouhá 3,5 km a dá se projet i s kočárkem.

S 800 let starým příběhem celého areálu vás seznámí také Muzeum nové generace, které je držitelem ocenění za nejkreativnější muzeum ve střední Evropě. Jedinečné multimediální prvky vás doslova vtáhnou do děje. Sluchátka s audioprůvodcem v podobě cisterciáckého mnicha vás provedou temným středověkem, po přesunutí do období baroka se seznámíte s opatek Vejmulou a potkáte geniálního architekta Jana Blažeje Santiniho.

Se začínajícími cyklisty ke Stržskému rybníku

Pokud už budete mít zámek projitý, můžete se vydat na některý z mnoha příjemných cyklistických okruhů, které vedou přímo areálu. Pokud s sebou máte malé začínající jezdce, vyrazte na okruh, který vás zavede ke Stržskému rybníku. Trasu dlouhou 13 km nenáročným terénem zvládnou děti už od 8 let. Ze zámku se vydejte do kopce na Zelenou horu, kde stojí Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého, který je díky své jedinečné architektuře zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO. Kolo si zamkněte u informační cedule před vchodem, projděte si celý areál a užijte si jedinečnou atmosféru. Pokud byste se chtěli o historii kostela dozvědět víc, můžete si předem domluvit prohlídku s průvodcem. Ze Zelené hory pokračujte po žluté turistické značce kolem Černého rybníka do Počítek, malinké vesničky obklopené poli, kterými projedete až k cíli tohoto výletu – Stržskému rybníku. Zpět k zámku se vrátíte po nové cyklostezce přes vyhlídkové místo nad Stržanovem na nedalekou Pilskou nádrž. Na konci výletu, který vám i s prohlídkou zámku a Zelené hory zabere asi 4 hodiny, se můžete odměnit některým z výborných zákusků v zámecké kavárně.

Nenáročná projížďka po okolních kopcích

Pokud se chcete podívat po krásách Žďárských vrchů, vyrazte od zámku na výlet po okolních kopcích. S dětmi vám 13 km dlouhý výlet zabere i s prohlídkami v pohodovém tempu klidně celý den. Cyklostezka začíná stejně jako předchozí výlet cestou ze zámku na Zelenou horu a následně po žluté kolem Černého rybníka do Počítek. Odtud ale pokračujete až do malebné vesnice Tři Studně, která je centrem letní i zimní turistiky. Během tohoto výletu ale obcí jen projedeme a rovnou pokračujeme k Brožově skalce, kterou tvoří tři velké dvacetimetrové skály. Lesem a alejí se odtud dostanete do Světnova, kde se zastavte u kamenného mostu, který je kulturní památkou. Po cestě vedoucí vlevo okolo mostu se dostanete až na vodní nádrž Strž. Pokud máte dost sil, můžete nádrž objet a stavit se u Hejkalovy studánky. Odtud je to už jen kousíček do Stržanova, odkud se po nové cyklostezce dostanete přes rekreační areál Pilská nádrž zpět na zámek.

K moři Vysočiny, rybníku Řeka a za sklářským řemeslem

Máte doma už zdatné cyklistické parťáky? Pak by se vám mohla líbit 40 km dlouhá trasa. Ze zámku vyrazte po dálkové mezinárodní cyklotrase Eurovelo 4 směrem k rekreačnímu areálu Pilská nádrž, odkud pokračujte po cyklostezce až do areálu Vagón Polnička – přírodního dětského zábavního parku s celou řadou atrakcí. Děti se mohou vyřádit na zahradní železnici, čtyřkolkách, lanovce, vodních člunek, nebo si pohladit zvířátka ze záchranné stanice. Můžete si tu dát také něco dobrého k jídlu a pití. Od Vagónu pokračujte po trase Eurovelo k Velkému Dářku, největšímu rybníku Českomoravské vrchoviny, kterému se přezdívá Moře Vysočiny. Oblíbená rekreační oblast nabízí návštěvníkům krásné písčité pláže a díky svému původu v rašelinovém území koupání v čisté vodě. Vyzkoušet si můžete také windsurfing, jachting nebo projížďky na loďkách a šlapadlech. Až se osvěžíte, pokračujte po hrázi kolem loděnice do malebné vesničky Radostín. Cesta vás částečně provede Naučnou stezkou Dářská rašeliniště. Z Radostína odbočte na cyklotrasu č. 5127, po které dojedete k rybníku Řeka, kde se můžete vykoupat a občerstvit v restauraci Moře.

Po cestě Karla Havlíčka Borovského č. 4122 a Naučné stezce Ranské polesí zamiřte do Krucemburku, okolo kterého se rozprostírají pole s makem, kmínem a léčivým ostropestřcem, které nesou ochrannou známku Vysočina – regionální produkt. Pokud budete mít chvíli, zastavte se v pamětní síni slavného malíře Jana Zrzavého, který je pochován na místním hřbitově. Po Cestě partyzánské brigády se kolem dvou menších rybníků dostanete do Vojnova Městce. Na náměstí tu stojí Nemečkův hostinec z počátku 18. století, který má na svědomí světoznámý architekt Jan Blažej Santini Aichel, jehož dílo už znáte ze Žďáru. Zpět přes Radostín po hlavní silnici č. 37 dojeďte do Karlova, kde se můžete občerstvit v restauraci s dětským hřištěm, nebo navštívit místní sklárny a jejich výrobu. Pokud vás sklářské řemeslo zaujalo, nevynechejte ani Sklářskou huť ve vedlejších Škrdlovicích. Odtud po žluté dojedete na vyhlídku ve Stržanově a po nové cyklostezce okolo Pilské nádrže zpět na zámek.