NeverMore 68 na Výstavišti: Festival o svobodě a pravdě

NeverMore 68, další ročník úspěšného kulturního festivalu, jehož hlavním cílem je připomínka událostí z roku 1968 a invaze vojsk Varšavské smlouvy do tehdejšího Československa, se odehraje na Výstavišti 21. 8. od 16.00 do 22.00 hodin. Druhý ročník NeverMore 68, který v loňském roce připomněl historickou analogii naší tehdejší a aktuální invaze na Ukrajinu, letos připravilo Výstaviště Praha ve spolupráci s Ústavem nezávislé žurnalistiky a spolkem Díky, že můžem. Nadcházející ročník, kterým si připomeneme 55. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do ČSR, nese podtitul dezinformace a danému tématu se v rámci hlavních diskusí k invazi budou věnovat jak hosté, tak i doprovodné aktivity. NeverMore 68, to jsou koncerty, diskuse, výstava, projekce a zejména vzájemný dialog a oslava svobody a pravdy.

Diskusní panel, výstava i koncerty

NeverMore 68 je kulturní festival, jehož hlavním cílem je pro letošní rok nejen připomenout památku 55. výročí invaze ruských vojsk na území tehdejšího Československa, ale také apelovat primárně na mladší generaci stejně jako další vnímavé posluchače a diváky v otázce dezinformací, které dnes představují jednu z nejsilnějších geopolitických zbraní. Dezinformace jako téma se objeví napříč diskusními panely v hlavním stanu u Skateplazy na konci Bruselské cesty, který bude mít po celý den pod svou taktovkou Ústav nezávislé žurnalistiky a spolek Díky, že můžem. 

„Právě teď se nacházíme v době, kdy se musíme všichni denně pomyslně poprat s dezinformacemi snad už ve všech aspektech našich životů. A v případě historie je tak snadné překrucovat a zneužívat. Proto jsme se rozhodli v rámci letošního ročníku, kdy si připomínáme 55 let od vniknutí vojsk Varšavské smlouvy na naše území, dát prostor jako podtématu samotné invaze právě dezinformacím. Protože co se týče historie, je až alarmující, jak velkou hrozbou dezinformace jsou. Jednoduše když nebudeme mluvit nahlas a fakticky o událostech, které se staly, ať už před stovkami nebo nejen desítkami let, a které formovaly naše současné životy, brzy je bude někdo vyprávět za nás. Jen jinak a ku obrazu svému. Pak pravda i ta svoboda zmizí do propadliště dějin,“ komentuje akci Tomáš Hübl, předseda představenstva Výstaviště Praha, a.s.  

Hlavní programovou část budou tvořit diskuse za účasti mnoha hostů. Diskusní stan otevře své plachty v 16.00 hodin, kdy se prvního bloku ujme Ústav nezávislé žurnalistiky a Hlídací pes. „Nejúčinnější zbraní proti dezinformacím jsou relevantní a ověřené informace. Informace, které lidem předkládají důvěryhodní novináři, historici, vědci. Není náhoda, že první útok vedou uzurpátoři po celém světě na svobodná média, že prvním z kroků nastupujících totalitních vládců je zavedení cenzury. Stejně tomu bylo i po 21. srpnu 1968," říká Ondřej Neumann, zakladatel analyticko-investigativního webu HlídacíPes.org, jehož vydavatelem je Ústav nezávislé žurnalistiky.

Mezi dalšími diskutujícími hosty se pak představí zástupci magazínu Refresher, který cílí zejména na mladší publikum, Paměť národa, Český rozhlas Radiožurnál, magazín Respekt nebo spolek Díky, že můžem, který každoročně pořádá oslavy sametové revoluce na Národní třídě a zaměřuje se také na vzdělávání mladé generace. Podobně tomu bude v případě chystané debaty o mladých, informovanosti a využívání digitálních platforem.

„Srpen 1968 je jednou z nejvýznamnějších událostí našich moderních dějin. Připomínka okupace zůstává aktuální i v dnešní době, kdy jako společnost stojíme před novými výzvami, mezi které se řadí i boj s dezinformacemi. Těší nás, že spolek Díky, že můžem připojuje k připomínkové akci také pohled mladých, kteří neberou svobodu a demokratické hodnoty jako samozřejmost. Zavazuje nás k tomu historie – zmařené lidské životy a všechna ztracená normalizační léta, ale také zájem o budoucnost naší demokracie,“ říká Adam Heres ze spolku Díky, že můžeme. 

Hudební část akce přinese koncerty I Love You Honey Bunny nebo skupiny Tamara, chybět ale nebudou ani tematické výstavy. Další doprovodný program pak zajistí organizace Gulag.cz a Memorial, které nabídnou mimo jiné stan s rozšířenou realitou.  Na úplný závěr proběhne ve večerních hodinách několikaminutová projekce na Maroldovo panoráma.

Vstupné na akci je zdarma. Hlavní část programu se odehraje na konci Bruselské cesty. Ucelený program bude postupně představen. 

www.navystavisti.cz