Ludmila Zelenko, finalistka č. 2 soutěže Anděl mezi zdravotníky 2023

Ludmila Zelenko (48) se narodila na Ukrajině. Do Čech přišla v roce 2000 za svým manželem, který zde už pracoval. Začátky života v nové zemi nebyly pro Ludmilu vůbec lehké. Jako zdravotnice si udělala nostrifikační zkoušky, ale nebylo pro ni místo zdravotní sestry. Začala tedy pracovat v sýrárně, zdokonalovala se v češtině a po nocích maminka dvou malých dětí studovala češtinu.

Ludmila je sice rozvedená, ale už deset let žije s přítelem, který jí ve všem podporuje. Děti dospěly a má z nich radost, syn vystudoval žurnalistiku a dcera studuje práva. Na Ukrajině má Ludmila část své rodiny, která žije v Luhanské oblasti a v okolí Charkova, kde se nyní bojuje. Nemohla jet ani na pohřeb své maminky. O své příbuzné má strach a jsou neustále v kontaktu přes sociální sítě.

Do soutěže Anděl mezi zdravotníky Ludmilu nominoval pan vrchní, který ji postavil před hotovou věc. „Je to pro mne pocta. Mám trému, ale je to zážitek na celý život, tak si to chci užít se vším všudy. A přítel je nadšený.“

Sympatická sestřička ráda zahradničí, baví ji ruční práce a s přítelem hodně cestují po republice a poznávají krásy Česka.