Do konce srpna mohou obce přihlásit své inovace a soutěžit o 100 tisíc korun na platformě Obec 2030

Energetická soběstačnost, elektromobilita, efektivní odpadové hospodářství, obnova biodiverzity nebo zadržování vody v krajině. Až do konce srpna mohou obce přihlašovat svá řešení z těchto a dalších oblastí do třetího ročníku soutěže platformy Obec 2030 o chytré obecní inovace. Jednoduchá a bezplatná registrace nezabere více jak deset minut. Hlásit se je možné do konce srpna. Na obce čeká řada atraktivních cen včetně příspěvku 100 tisíc korun na další projekty podle uvážení obce.

„Nerozhoduje velikost projektu, ale nápaditost, provedení i přínos životnímu prostředí a také obecní kase. První dva ročníky naší soutěže ukázaly, že Česká republika je takových příkladů plná. Obce se mají čím pochlubit a inspirovat další. Zakládáme si na jednoduché registraci, obec se přihlásí do deseti minut zcela online a bez papírování,“ říká Eliška Olšáková, předsedkyně Sdružení místních samospráv ČR.

Obce se mohou registrovat do soutěže na webových stránkách platformy Obec 2030 zde. Není potřeba přikládat podrobnou dokumentaci. Stačí mít několik fotografií a základní popis projektu a jeho přínosů. Přihlásit se může zcela zdarma jakákoliv obec (s výjimkou krajských měst) nebo městská část v České republice.

Oceněné obce získají atraktivní ceny, například v podobě finančního příspěvku 100 tisíc korun, zapůjčení elektromobilu na rok zdarma, zpracování projektové dokumentace pro solární elektrárnu na obecní budovu nebo služby energetického manažera zdarma v hodnotě 100 tisíc korun či bezplatné zpracování veřejné zakázky dle výběru obce.

Poříčí u Litomyšle přihlásilo například ostrovní solární systém, který zajišťuje osvětlení zrekonstruovaného vinného sklípku. Soutěží také obec Brumovice, která podle své energetické koncepce chce dosáhnout do roku 2030 uhlíkové neutrality. Lipová u Šluknova přihlásila svůj projekt účinné, a přitom citlivé energetické optimalizace historického domu.

„Do třetího ročníku soutěže přijímáme projekty s lokálním charakterem, které realizují obce či místní komunity. Vítáme například projekty energetických úspor či výstavby vlastních zdrojů energie, případně opatření v péči o klima, jako je například obnova biodiverzity, návrat vody do krajiny, výsadba zeleně a podobně,“ dodává Michal Svoboda, energetický konzultant a manažer platformy Obec 2030.

Vítězi minulých ročníků se staly obec Červená voda za revitalizaci nivy toku Březná, která se v letošním roce přihlásila pro změnu se souborem projektů s cílem snížit spotřebu energií a současně co největší podíl spotřebované energie nahradit z obnovitelných zdrojů. V roce 2021 zvítězilo Veselíčko za projekt komunitní kompostárny.

Partnery soutěže jsou společnosti Škoda Auto, ČEZ Esco, Pražská plynárenská, Galileo, Incien, platforma Otevřená města a SMS Služby.

O Sdružení místních samospráv ČR

Sdružení místních samospráv ČR je nevládní apolitická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR. Ze širokého spektra aktivit ve prospěch samospráv lze zmínit především prosazování spravedlivého dělení daňových výnosů mezi obce a města v ČR (rozpočtové určení daní). Agenda SMS ČR dnes zahrnuje připomínkování nejrůznějších legislativních návrhů, prezentaci a prosazování potřeb menších obcí a měst, hájení zájmů venkova a jeho obyvatel a spolupráci v boji proti korupci ve veřejné správě. SMS ČR je silným partnerem vlády, parlamentu i krajů v ČR. Sdružuje více než 2200 obcí a měst v ČR.