Známý řezbář Lukáš Petříček vyrábí originální dřevěné motýlky

Lukáš Petříček už od dětství věděl, že ho budou živit ruce. Jeho práce je příjemně provoněná dřevem, je totiž řezbářem a uměleckým truhlářem, který vyrábí, opravuje a samozřejmě také tvoří na zakázku naprosto originální díla. Patří mezi nejžádanější řezbáře, kteří u nás tvoří motýlky pro pány.

Jste umělecký řezbář, kolik Vám bylo, když jste se rozhodl jít cestou touto cestou?

Ono je to trochu komplikovanější říci, kdy jsem se rozhodl být řezbářem. Vše začalo už na základní škole, kde jsem začal pociťovat, že ruční práce a řemeslo, je to pravé co musím v budoucnosti dělat. Ze začátku to byl maturitní obor řezbářské práce, na který jsem navázal oborem s výučním listem.

 Jak to přišlo, že jste začal vyrábět dřevěné motýlky?

Úplně prvního motýlka jsem vyrobil pro sebe na můj maturitní ples. Říkal jsem si, že kravatu nosí každý, proč nevynikat něčím zvláštním. První motýlek vypadal samozřejmě úplně jinak než dnešní motýlci. Další motýlci vznikli na poptávku pro personál bývalé restaurace Kalina u šéfkuchaře Mirka Kaliny. Další motýlci vznikali a vznikají i nadále na objednávku.

Jak dlouho trvá vytvořit takové dílo?

Na to nelze úplně přesně odpovědět, protože motýlky vyrábím z různých dřevin s velmi rozdílnou tvrdostí. Dobu práce ovlivňuje i kresba a struktura dřeva, které využívám. Vyřezat jednoho motýlka spočívá v přípravě materiálu (polotovaru), řezbu dláty z přední u zadní strany, dále následuje broušení brusnými papíry, povrchová úprava a leštění. Na závěr opatřím motýlka stuhou a gumičkou se zapínáním a vše zabalím do papírové krabičky, ve které je vložený ušitý sáček pro uložení motýlka.

Kde berete inspiraci?

Inspirace vzniká v mé hlavě, především při kouření dýmky s nějakým lahodným tabákem a dobrým drinkem.

Jaké dřevo máte nejraději a proč?

Každý použitý kousek dřeva má duši a svůj příběh, ale ne jen příběh toho, jak z malého semínka vyrůstal strom, ale i příběh mého ručního opracování, do tvarů přijatelných mému oku. Každé dřevo je specifické, mě u dřeva vždy nejvíce zajímá barva, textura, ale i různé anomálie nebo kazy, které dodají danému kousku originální vzhled. Výborná jsou dřeva ovocných stromů.

Co si u Vás můžeme také objednat, nebo jste se soustředil jen na výrobu motýlků?

Nejčastěji vyrábím motýlky, protože motýlků není nikdy dost, především když někde objevím nebo obdržím zajímavý kousek dřeva. S takových dřevin vyrábím i dřevěné náušnice a různé jiné doplňky dle přání zákazníka. Individuální zakázky jsou vždy výzva, které mě baví.