Ochutnávka regionálních lahůdek: Piknik s rajčatovou marmeládou i medovinovou zmrzlinou

Léto je stále ve hře a my si můžeme naplno užívat pobytu v přírodě. A proto není lepší čas, kdy vyrazit na piknik, než nyní. Výhodou pikniku je, že si vše můžete předem přichystat a na místě se již nemusíte ničím zabývat, stačí jen rozložit deku a užívat si pod širým nebem chuť jídla. A víme, že nejlépe chutná jídlo připravené s láskou a z kvalitních surovin. Proto přinášíme inspiraci v podobě piknikových receptů z lokálních potravin, které získaly ocenění Regionální potravina.

Abychom vám zajistili skutečně prvotřídní zážitek, vybíráme produkty od držitelů ocenění Regionální potravina, které pravidelně procházejí kontrolami a nabízejí kvalitní chuťové zážitky. Připravte si piknikový koš s dobrotami a vydejte se objevovat nejen nádherné krásy přírody, ale také kulinářské lahůdky.

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Salát je dokonalým letním pokrmem, který zasytí a osvěží. A právě pro vás jsme ho sestavili z pečlivě vybraných surovin z Rybí zahrady, která za svůj mix salátů (z odrůd Dubared, Dubagold a Karminova) obdržela v roce 2022 prestižní ocenění Regionální potravina pro Středočeský kraj. Tyto saláty jsou nesmírně jemné, mají vynikající chuť a překvapí vás svou dlouhou čerstvostí. To vše díky inovativnímu způsobu, jakým jsou pěstovány.

V Rybí zahradě využívají technologii aquaponie, což je integrovaný systém produkce potravin spojující chov ryb s pěstováním rostlin v jednom recirkulačním systému. Rostliny čistí vodu pro ryby a ty jim na oplátku dodávají živiny. Aquaponie tak dokonale skloubí ryby a rostliny do vzájemně prospěšné symbiózy. Vytváří se uzavřený ekosystém, ve kterém se obě strany doplňují a podporují. Ryby jsou v Rybí zahradě chované s velkou péčí, proto jsme využili do salátu i filety ze sumečka afrického, který skvěle chutná a obsahuje velké množství omega 3 mastných kyselin.

Recept:

Počet porcí: 4
Doba přípravy: 100 min.
Náročnost: *

Ingredience:

Postup:

  1. Začněte očištěním syrové ryby, zbavte ji kostí a kůže. Následně ji rozmixujte v mixéru spolu s cibulí, vejcem, solí, pepřem a octem, dokud nedosáhnete hladké směsi. Tuto hotovou směs zabalte do fólie ve tvaru válečku, utáhněte ji a dejte vařit na páře po dobu 25 minut. Poté nechte vychladnout.
  2. Mezitím nakrájejte citron na plátky a na mírném plameni opékejte, přidejte 50 g cukru a nechte zezlátnout. Rozinky uvařte spolu se zbylým cukrem a červeným vínem, dokud nezměknou.
  3. Salátové listy rozeberte na menší kousky a přidejte na jemno nastrouhaný křen, poskládejte plátky rybí paštiky, opečený citron, uvařené rozinky, čerstvý kopr a uvařenou červenou řepu.
  4. Dobře zamíchejte a dochuťte solí, pepřem, případně cukrem a octem podle chuti.

Tip: Podívejte se na stránky rybizahrada.cz, kromě surovin, které jsme využili v našem receptu, na něm najdete mnoho dalších druhů ryb i zeleniny. Doporučujeme vyzkoušet jejich fishboxy s předem připravenými recepty, které hravě zvládne připravit úplně každý.

Trhané vepřové maso v bulce s česnekovou pomazánkou, sýrem, šunkou a rukolou

Co by to byl za piknik bez výtečných sendvičů? Tyto chutné pochoutky jsou jedním z nejoblíbenějších pokrmů na pikniku – snadno se připravují, jsou praktické a nabízejí nekonečné možnosti kombinace chutí. A protože na chuti a kvalitě nám záleží, je tento recept poskládán z výtečných Regionálních surovin.

V hlavní roli se představuje Sloupnická hovězí šunka, která v roce 2023 obdržela ocenění Regionální potravina Pardubického kraje. Tato šunka obsahuje až 95 % hovězího masa, tzv. květové špičky, prochází pečlivým procesem solení, zrání, kořenění, dušení a nakonec je uzena lehkým bukovým kouřem. Její výjimečná chuť připomíná legendární pochoutku pastrami, velmi oblíbenou v newyorských bistrech, kterou do Ameriky přivezli židovští přistěhovalci z východní Evropy, především pak z Rumunska. Jedná se o konzervované libové maso, nejčastěji z hovězí hrudi, nakrájené na tenké plátky. V našem receptu se ideálně v bulce doplňuje se Sloupnickou A2 česnekovou pomazánku, též nositelkou ocenění Regionální potravina pro rok 2022.

Abychom dodali sendviči podtrhující svěžest, přidáváme čerstvou zeleninu podle vašeho gusta. Naše doporučení má nejsladší odrůda rajčátek Honey Cherry, která hydroponicky pěstují na Farmě Tušimice.

Recept:

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 120 min.

Náročnost: *
Ingredience:

Postup:

  1. Nejprve osolíme a opepříme krkovici a přidáme nakrájenou cibuli a česnek. Poté ji potřeme olejem a podlijeme vodou. Pečeme ji v troubě na 180 °C asi 1 hodinu, dokud není měkká. Pak ji necháme vychladnout.
  2. Jakmile je krkovice hotová, natrháme ji ve výpeku, důkladně promícháme a dochutíme solí a pepřem.
  3. Pro přípravu sendviče potřeme bulky česnekovou pomazánkou. Na ně rozprostřeme trhanou krkovici a přidáme sýr, rukolu, cherry rajče, salátovou okurku a šunku.

Tip: Nestíháte přípravu sendviče? Nevadí. Vybrané suroviny stačí nakrájet, vyskládat na prkénko a jíst jen tak na zobačku.

Rajčatová marmeláda s domácími chipsy s petrželí
Znáte jenom ovocné marmelády od babičky? Pojďte si s námi zaexperimentovat a připravit si lahodnou rajčatovou marmeládu, která vás zcela nadchne. Tato neobyčejná chuťová kombinace zaručuje to, že se po bramborových lupíncích s marmeládou na pikniku jenom zapráší.

Základem jsou kvalitní a slaďoučká rajčátka a my dáváme přednost odrůdě Honey Cherry, pěstované s láskou na Farmě v Tušimicích. Tato rajčata získala v roce 2022 prestižní ocenění Regionální potravina v Ústeckém kraji a jejich příběh je stejně fascinující jako jejich chuť.

Výjimečnost těchto rajčat spočívá i v tom, že se pěstují ve speciálních sklenících, které vznikly na nevyužitém brownfieldu v místech bývalé elektrárny Tušimice I. A co je ještě úžasné, tyto skleníky jsou vytápěny z odpadního tepla ze stále fungující elektrárny Tušimice II. Díky tomu si můžete vychutnat čerstvá rajčata kdykoliv během roku.

Recept:

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 50 min.

Náročnost: *

Ingredience:

  • 800 g medových Honey Cherry rajčat
  • 2 kg brambor
  • 1l oleje
  • 1 ks želírovacího cukru
  • 1 ks pektogelu
  • listová petržel, sůl, pepř, skořice

Postup:

  1. Cherry rajčata rozvařte a následně přidejte sůl, pepř, skořici, želírovací cukr a pektogel podle návodu.
  2. Směs rozmixujte mixérem a nechte vychladnout.
  3. Brambory oloupejte a nakrájejte na velmi tenké plátky. Propláchněte je alespoň třikrát ve studené vodě, důkladně osušte a osmažte v rozehřátém oleji do zlatova.
  4. Hotové chipsy osolte, opepřete a posypte jemně nasekanou petrželkou.

Tip: Bramborové chipsy posypejte hrubozrnnou solí. A pokud máte rádi trochu pikantní chutě, přidejte do marmelády malé množství chilli.

Domácí zmrzlina z medoviny, ořechů a mletým mákem
Zkoušeli jste už zmrzlinu na pikniku? Možná byste si řekli, že to není zrovna nejlepší nápad, ale opak je pravdou! Stačí ji mít v přenosné ledničce a uvidíte, že vás na pikniku osvěží a potěší stejně jako v teple domova, kde si ji můžete jednoduše připravit sami. Ano, slyšíte správně, zmrzlina doma není žádná věda. Potřebujete jen mixér a kvalitní suroviny.

A abychom zvýraznili jedinečnost této zmrzliny, schovali jsme do ní skoro celé včelí království v podobě jemné medoviny Pleva z lipového medu. Tu v Rodinné firmě Pleva připravují manželé Hanka a Milan Plevovi pomocí kvašením lipového medu za použití speciálních kvasinek. U medoviny vás určitě nadchne fakt, že neobsahuje přidaný cukr, barviva ani konzervanty, a tak si zachovává bohatou přírodní chuť medu.

Rodinná firma Pleva za tuto medovinu získala v roce 2023 prestižní ocenění Regionální potravina v Královéhradeckém kraji. Takže se můžete spolehnout, že si vychutnáte poctivý kousek řemeslné dovednosti a opravdovou lahůdku s dokonale vybalancovanou chutí jemně namletých ořechů a máku.

Recept:

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 180 min.

Náročnost: *

Ingredience:

  • 250 ml 33% smetany
  • 500 g zakysané smetany
  • 50 ml medoviny Pleva
  • 50 g vlašských ořechů
  • 50 g krystalového cukru
  • 20 g mletého máku

Postup:

  1. Smetanu vyšlehejte s cukrem do tuha a pozvolna přidejte zakysanou smetanu, medovinu, mletý mák a jemně nasekané ořechy.
  2. Směs důkladně promíchejte, přendejte do plastové nádoby a vložte do mrazáku.
  3. A pozor, zde je důležité, abyste zmrzlinu každých 30 minut promíchali, dokud neztuhne.

Tip: K této zmrzlině se dokonale hodí sušené švestky, nebo k ní přikusujte čokoládové nebo karamelové preclíky.

Zdroj fotografií a receptů: prosím uvádějte zdroj regionalnipotravina.cz