Den hrdinů na Výstavišti Praha: I ty sám buď hrdinou!

Již osmý ročník oblíbené akce Den hrdinů Na Výstavišti představí v rámci celodenního bohatého programu složky integrovaného záchranného systému, a to v sobotu 23.9. od 11.00 do 17.00 hodin. Nadcházející ročník přinese také symbolickou oslavu 30 let samostatné České republiky a s tím související výročí záchranných složek jako Armáda ČR či Policie ČR. Kulaté výročí si však připomene také Hasičský záchranný sbor Hlavního města Prahy, a to úctyhodných 170 let od založení. Stejně jako předešlé roky i letos je akce rozšířena o Týden hrdinů pro školáky s tím, že letos poprvé proběhne výuka nejen dětí prvního a druhé stupně ZŠ, ale také středoškoláků, pro které IZS ve spolupráci s programovým oddělením Výstaviště Praha připravily školení s názvem Hrdina na střední. Hlavní slovo bude mít v tomto případě školení bezpečného chování na internetu a toto téma se objeví i na samotném Dni hrdinů s cílem oslovit širokou veřejnost. Program tedy proběhne nejen klasicky na Bruselské cestě a přilehlých parkových cestách, ale také v Křižíkově pavilonu C. Další zásadní novinkou pro letošek je pak propojení s paralelně probíhající ikonickou sportovně charitativní akcí Nadace Terezy Maxové dětem – Hýbejte se s TERIBEARem aneb Prima pohyb s medvědem, který uvítá své příznivce v open-air části u griloviště v těsné blízkosti Stromovky.  

Buď i ty sám buď hrdinou

Přes 100 vozidel a další těžké techniky, XXIX. ročník memoriálu JUDr. Františka Kohouta ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel, výstava u příležitosti 170 let HZS, Pas malého hrdiny s šifrovací hrou na pěti stanovištích, soutěžní družstva z řad profesionálních i podnikových hasičů z celé ČR, mimo jiné speciální vůz pražské Zdravotnické záchranné služby Golem, Fénix i terénní čtyřkolka Polaris a nově také pás edukačních přednášek v Křižíkově pavilonu C, kde bude jedním z hlavních témat bezpečnost na internetu pro širokou veřejnost, kyber testy, závislosti nebo tematická přednáška ČSOB. Blok Týdne hrdinů – Hrdina na střední tak přejde pro širokou veřejnost také na Den hrdinů.

„Další ročník Dne hrdinů s sebou přináší řadu novinek, a to zejména co se týče rozšíření programu o přednášky z oblasti závislostí nebo internetové bezpečnosti. Právě bezpečnost dnes hýbe světem a dává nám otázku, jak moc jsme my neprofesionálové a běžní občané připraveni na krizové situace. Den hrdinů roste stejně jako dny věnované studentům, tedy Týden hrdinů, a já s velkým nadšením sleduji zapálení všech, kdo se na akci podílejí a každý jeden rok přinášejí spoustu nové obsahové nabídky. Návštěvníky jistě potěší i možnost zapojit se do dobré věci a podpořit méďu TERIBEARa Nadace Terezy Maxové dětem. Závěr desetidenního happeningu se formou společného setkání na Výstavišti uskuteční ve stejný den jako Den hrdinů, což vnímám jako další milý krok v rozvoji celého, dnes již tradičního dne pro celou rodinu u nás na Výstavišti,“ komentuje Tomáš Hübl, předseda představenstva Výstaviště Praha, a.s.

„Aby však novinek pro letošek nebylo málo, akci jsme obohatili aktivitou cílenou zejména na malé návštěvníky, kteří budou mít možnost poprvé vidět edukační videoklip Karol a Kvído.  Klip připravily ve spolupráci s Výstavištěm Praha složky IZS, kdy je cílem lepší zapamatování si krizových čísel pro malé děti. Klip uvedeme v premiéře na Dni hrdinů a akce se účastní i sama Karol, která je rovněž spoluautorkou,“ doplňuje Renata Lišková, manažerka programového oddělení Výstaviště Praha, a.s. a hlavní manažerka pro Den a Týden hrdinů.

30 let Armády ČR

Armáda ČR je nedílnou součástí záchranných a bezpečnostních složek a letos slaví 30 let od svého vzniku v rámci samostatné České republiky. „O tom, jak moc je armáda důležitá, se mohla široká veřejnost přesvědčit třeba v rámci úspěšné likvidace požáru v národním parku České Švýcarsko, při zvládání následků ničivého tornáda na jižní Moravě, při povodních nebo pandemii Covid 19. S maximálním úsilím a často s nasazením vlastního života pomáhají vojáci chránit životy a majetek občanů České republiky,“ zdůrazňuje Ing. Daniela Hölzelová z odboru komunikace Ministerstva obrany ČR.  

Zástupci odboru komunikace Ministerstva obrany si v rámci vzdělávacího projektu Příprava občanů k obraně státu (POKOS) připravili pro děti i dospělé vědomostní soutěže o hodnotné ceny, díky kterým se návštěvníci dozví důležité informace o obraně státu, krizových stavech či mezinárodních organizacích. Na Dni hrdinů armáda představí Tatru 815-7 PRAM s pancéřovanou kabinou z výzbroje 42. mechanizovaného praporu, lehké obrněné vozidlo Iveco z 44. lehkého motorizovaného praporu a Land Rover Defender 130 Kajman z 43. výsadkového pluku. Vojáci z 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany předvedou lehké obrněné vozidlo pro radiační, chemický a biologický průzkum. Zásahové vozidlo pyrotechnické služby a vojenské motorky přivezou příslušníci Vojenské policie. Boj zblízka předvedou studenti z Vojenské střední školy a Vyšší odborné školy Ministerstva obrany z Moravské Třebové.

XXIX. Memoriál JUDr. Františka Kohouta  

Profesionální týmy z celé republiky se utkají u příležitosti Memoriálu JUDr. Františka Kohouta ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel. 

Malý hrdina, Hrdina provozu a Hrdina střední školy / #nePINdej

Malý hrdina – školení pro třídy prvního stupně ZŠ Praha 7 (2. a 4. třídy, cca 1000 dětí) se letos uskuteční v oblastech: prevence požárů (HZS), zásady první pomoci (ZZS), dopravní bezpečnost (MP) nebo bezpečné chování na internetu (PČR). Školení proběhne od úterý 19. 9. do pátku 22. 9., a to denně od 8.30 do 12.00 hodin v Hale 13 v Holešovické tržnici. Školení zajistí 4 složky IZS.

Hrdina provozu – pro děti druhého stupně ZŠ Praha 7 (8. a 9. třídy, cca 800 dětí) bude připraveno na točně tramvaje Výstaviště školení v souvislosti s bezpečným pohybem v běžném městském silničním provozu a příprava na autoškolu. Akce probíhá ve spolupráci s Dopravním podnikem HMP – tramvaj ZABIJAČKA (názorné ukázky délky brzdné dráhy tramvaje, možnost nastoupení do kabiny řidiče apod.), Ministerstvem dopravy odborem BESIP (kampaň 13 minut – příprava budoucích řidičů, bezpečnost v dopravě), Asociací autoškol (výběr autoškoly a zkušební testy), ZZS HMP v rámci poskytnutí první pomoci při dopravní nehodě či Policií ČR, která nabídne preventivní video BEZPEČNĚ NA VODĚ Školení proběhne od středy 20. 9. do pátku 22. 9. denně 8.30 do 13.30 hodin na točně tramvají Výstaviště a v budově Bohemia.

Hrdina na střední – Pro střední školy připravilo programové oddělení Výstaviště ve spolupráci s Policií ČR, Českou bankovní asociací a 1. lékařskou fakultou UK, katedrou adiktologie program zaměřený zejména kyber bezpečnost a závislosti. Školení nabídne interaktivní kvíz v souvislosti s danou tematikou, únikovou hru na osvětu znalostí o možnosti loupeží na internetu a vybrané dopravní aktivity. Školení proběhne od čtvrtka 21.9. do pátku 22.9. v Křižíkově pavilonu C na Výstavišti, kdy bude proškoleno celkem 300 studentů středních škol Prahy 7 (cca 10 tříd).

Akce se koná pod záštitou:

  • Primátora hl. m. Prahy doc. MUDr. Bohuslava Svobody, CSc.
  • Starosty MČ Praha 7 Mgr. Jana Čižinského 
  • Mgr. Jany Černochové, ministryně obrany ČR
  • Jiřího Hynka, prezidenta Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR
  • Ministerstva obrany ČR
  • Víta Rakušana, místopředsedy vlády a ministr vnitra
  • Policejního prezidenta generálmajora Martina Vondráška, Policie ČR

Partnery akce jsou:

MHMP, Praha 7, ALZA, Pražská plynárenská, Pražská teplárenská / Veolia, BESIP, Správa služeb Hlavního města Prahy, OC Stromovka, 1. Lékařská fakulta UK

www.navystavisti.cz