Na kole holickým venkovem za lidovým uměním

Holicko, na první pohled možná nenápadný region, určitě se zde ale nebudete nudit, poznávat jej můžete třeba na kole. Doporučujeme absolvovat cyklotrasu, která vede z Holic přes Uhersko, Veltrusy a Horní Jelení.  Celý okruh měří 41 kilometrů a čeká vás na něm lehké převýšení.

Načerpejte síly s Emilem Holubem v Africe

V Holicích, kde okruh začíná i končí, můžete navštívit Muzeum Dr. Emila Holuba a seznámit se s jeho dobrodružnými výpravami a třeba se nechat inspirovat. Emil Holub byl holickým rodákem a je tedy nasnadě, že se zde nachází i jeho památník a muzeum. Unikátní expozice představuje multimediální prostor s domorodou vesničkou, savanou a funkčními Viktoriinými vodopády, který má návštěvníkům zprostředkovat osobní zážitek z afrických cest. Dominantou zadního sálu se staly Viktoriiny vodopády. Zde si lidé mohou sednout a dopřát si dvou až pětiminutový zájezd do Afriky – uslyší téct řeku Zambezi, povykovat různá zvířata a za zvuku domorodých bubnů se přenesou do domorodé vesnice. Ve vodě plavou živé ryby a nad hlavami návštěvníků by měli létat ptáci. U vodopádu, který tvoří 16 skleněných desek bude na návštěvníky dopadat jemná suchá mlha, která představuje kapky odrážející se ze zurčícího kotle Viktoriiných vodopádů. Zhlédnout můžete i film o Emilu Holubovi, centrální prostor představuje jednotlivé etapy Holubova života. Po návštěvě Afriky se opět vracíme na cyklotrasu.

Vesnice jako obrázek

Dále budete pokračovat přes Dolní a Horní Roveň do Uherska. Zde můžete obdivovat domy se sgrafitovým zdobením od místního umělce, akademického malíře, Aloise Mudruňky, který je vytvořil před více než sto lety. Originálními sgrafity zde ve 20. a 30. letech 20. století vyzdobil 5 budov, včetně budovy radnice, sokola nebo řeznictví. Nacisté přikázali sgrafita zamalovat, lidé to však udělali tak, aby je bylo možné zase snadno odkrýt, proto je můžete obdivovat dodnes.

Staročeské muzeum a zřícenina zámku

Dále pokračujte do Trusnova, kde se nachází Staročeské muzeum, kde se nachází Muzeum venkovského života a řemesel. Možnost prohlídek venkovní expozice hospodářských nástrojů, vnitřní expozice lidových řemesel a zvyků, staročeské světnice a krčmy.  O kousek dál načerpáte síly na velice příjemném místě u zříceniny zámku Neulust. Projedete se lesem kolem rybníka Pětinohy a cestou zpět se zastavte ve Velinách a prohlédněte si roubený kostel svatého Mikuláše. Pak už budete pokračovat zpět do Holic.

TIP: Cyklopecky sbírejte razítka a vyhrajte zajímavé ceny

Zapojte se do letní soutěže a sbírejte razítka na cyklotrasách, díky nim můžete vyhrát zajímavé ceny. Více tipů na cyklopecky.info