Těším se na dobrou muziku a budu rád, když bude plný barák, říká Rudolf Neuls

Zatímco v říjnu proběhne v Přerově jubilejní 40. ročník Československého jazzového festivalu, další neméně významné jubilem oslaví i Rudolf Neuls. Už třicet let působí jako ředitel tohoto jazzového svátku. Dříve profesionální hudebník a velká osobnost, později důležitá veličina přerovského kulturního života. Ostatně byl to on, kde sem přivezl takové jazzové hvězdy jako byli John Scofield nebo Marcus Miller a mnohé další. Právě přerovský jazzový festival je i téma rozhovoru s Rudolfem Neulsem.

Letos proběhne 40. ročník Československého jazzového festivalu Přerov 2023, což je důvod k velkému hudebnímu svátku. Těšíte se?

Ano, mám radost, že jsme se dopracovali k tak krásnému jubileu, které doufám oslavíme i vydáním druhého dílu publikace o historii jazzových festivalů v Přerově. Navíc by měl proběhnout i slavnostní křest. A také se těším, až to bude za mnou.

Přerované mají za ty roky festival určitě rádi, jak to máte s „přespolními“? Jezdí jich do Přerova hodně?

Ten stav je rok od roku lepší a nás především těší velký zájem mladých posluchačů a tím pádem změny v dramaturgii, které přináší doba.

Jak dlouho máte tento festival „na triku“ vy? A co to všechno obnáší?

Festival jsem začal dělat v roce 1993, za tu dobu se podstatně změnil a ustálil realizační tým Nadačního fondu PJF, který je vlastně pořadatelem a věnuje se této bohulibé činnosti ve svém volném čase. Je to paradoxní situace, když vezmete v úvahu částku, se kterou za poslední roky pracujeme… Ta velká jména, která se podařilo do Přerova dovézt, někdy i jako československé premiéry, a to všechno ostatní kolem, tak je to na pováženou. Festivalové koncerty jsou odměnou a spokojený posluchač nás nabádá k další práci a vytvoření ještě lepšího programu, než byl ten poslední.

Asi nemá cenu ptát se, kdo všechno na vašem festivalu zahrál a zabodoval, spíš bude možná zajímavější, na koho se může těšit publikum letos?

Výčet účinkujících za léta minulá najdete na www.csjf.cz a letošní program najdete na www.jazzcz.cz. Přesto můžu zmínit alespoň několik jmen tuzemských i zahraniční jazzových hvězd, které příznivcům hodně říkají – Rey Greene, Peter Lipa Band, Top Dream Copany, Jeff Lorber Trio, František Uhlíř, Judith Hill & Band, BBC Borise Urbánka nebo Academic Jazz Band…

Helena Vondráčková zpívala jazzovou muziku před mnoha lety, svého času vystoupila i na jazzového festivalu v pražské Lucerně, dříve natočila jazzové skladby. Už víte, co nabídne letošnímu festivalu?

Jsme domluveni na termínu koncertu, Helena projevila přání, zpívat jako první na prologu, domluvila se doprovodná kapela – Charlie band + hosté. Ale co nám předvede, tak to se dozvíme až z playlistu, který musíme předložit Ochrannému svazu autorskému, který je letitým partnerem festivalu

A na co se těšíte nejvíc z letošního programu vy sám?

Těším se na dobrou muziku, budu rád, když bude plný barák a všechno dobře dopadne. Mimochodem v rámci letošního ročníku proběhne i křest nové knihy, která se bude jmenovat Brána jazzu otevřená, která tak navazuje na předcházející knižní publikaci Labyrint jazzu a ráj srdce, která vyšla v roce 2006.

A váš jazzový tip na album, koncert či něco mimořádného, co váš v poslední době zaujalo či co vás dostalo?

Velmi těžce jsem nesl zprávu o úmrtí světového zpěváka, legendy, kterou byl Tony Bennett!

 

Festivalový program

Festivalový prolog 12. 10. 2023 od 19.00

HELENA ZPÍVÁ JAZZ - CZ

Helena Vondráčková
& CHARLIE BAND & hosté

RAY GREENE - USA

The Voice of Santana & Tower of Power

 

Festivalové koncerty 19. 10. 2023 od 19:00

PETER LIPA BAND - SK

LOOP JAZZ ORCHESTRA feat. DAVE WECKL - CZ/USA

Tribute to Buddy Rich Big Band

 

Festivalové koncerty 20. 10. 2023 od 19:00

TOP DREAM COMPANY - CZ

FRANTIŠEK UHLÍŘ - CZ

Story of my Life – Music for Septet

JEFF LORBER TRIO - USA

Jimmy Haslip & Sonny Emory

 

Festivalové koncerty 21. 10. 2023 od 19:00

BBC Borise Urbánka a hosté - CZ

ACADEMIC JAZZ BAND
„65“ - CZ

JUDITH HILL & Band USA

After party - po koncertě v předsálí

 

12. 10. 2023

F – dur Jazz Band – CZ

 

19. – 21. 10. 2023

MICHITO SANCHEZ COLLECTIVE - USA/CZ

 

Robert Rohál

Foto Robert Rohál a archiv Rudolf Neuls