Na veletrh Sběratel míří Eurobankovka se Saudkem a motivem odhaleného dámského pozadí

Podzimní veletrh Sběratel očekává nejen rekordní návštěvnost. Do repertoáru exponátů se letos dostane i pamětní Eurobankovka, na které je vyobrazen český umělecký fotograf, malíř a spisovatel, Jan Saudek. Bankovka má dvě varianty, přičemž limitovanou edici v počtu pouhých 3 tisíc kusů za každou budou moci návštěvníci veletrhu zakoupit ve dnech 8. – 9. září v prostorách konferenčního centra PVA EXPO Praha.

Eurobankovka s nulovou nominální hodnotou bude mít dvě verze. První z nich s názvem (Euro Souvenir JAN SAUDEK CZAZ2) je tak trochu opředena tajemstvím. Dvě stě kusů této varianty budou použity pro knihu, jejíž vydání Jan Saudek aktuálně připravuje. Druhá verze bankovky má název Osud kráčí. Ze 3 tisíc kusů této varianty poslouží 1200 z nich pro promo účely samotného Saudka.

Zřejmě největší raritou je skutečnost, že prvně zmíněná bankovka vyobrazuje ženské pozadí, a to bez jakéhokoliv oblečení. Je to poprvé, kdy byla takto na bankovce znázorněn nahý motiv.

„I když mi mnozí často vyčítají nahotu jako velmi častý prostředek vyjádření na mých fotografiích, není to žádná snaha být kontroverzní nebo někoho provokovat. Je to můj způsob vyprávění. Fotografie Osud kráčí do údolí a vede s sebou dvě nevinné děti je v prvé řadě humánní. Nahota zde podtrhuje bezbrannost malých dětí. To, že jsou nám dospělým často vydány napospas. Že nám důvěřují, ale ne vždy pro ně děláme jen to nejlepší“, uvádí Jan Saudek

A co k tomu řekla jeho manželka, Pavlína Saudková? „Nahota je věčná. Na nahém těle, ať už ženském nebo mužském, nepoznáte, z jakého období fotografie pochází. Je to bezčasé. Proto jsem vždy minimálně kostýmoval, aby fotografie byly nadčasové a vyprávěly nejen v době vzniku, ale také o padesát let později. Fotografie ležící dívky evokuje ladnost a klid, ale kdo z nás ví, co dívka prožívá, o čem přemýšlí, jakou hudbu poslouchá. A proč je nahá? Mohl bych se ptát dál a dál! Ale nechám na laskavém divákovi, aby si k fotografii dosadil svůj příběh.“

Společnost Nunofia, která stojí za vznikem této bankovky, má s vydáváním eurobankovek se slavnými osobnostmi již velké zkušenosti. V roce 2020 s velkým úspěchem vyslala do světa pamětní eurobankovku s Karlem Gottem, o rok později se jednalo o sběratelský kus s Jiřinou Bohdalovou. Vydání s Jiřinou Bohdalovou byla k zakoupení pro každého návštěvníka pouze v počtu dvou kusů za symbolických 80 CZK. Sběratelská hodnota je ovšem mnohem vyšší. Ještě v ten samý den, kdy veletrh teprve otevřel pro veřejnost své brány, se bankovka objevila na aukčních internetových portálech k mání za tisícikorunové částky. Bankovka s Karlem Gottem dosahuje v průměru aktuálně i několik desítek tisíc korun.

Fotografie s dětmi byla na přebalu desky Grave Dancers Union kapely Soul Asylum a získala tehdy platinovou desku. Nejznámější písní byla Runaway train, která byla o pohřešovaných, unesených dětech.