Na signály syndromu vyhoření na počátku často nebereme zřetel

Syndrom vyhoření (Burn Out Syndrome – BOS) přichází plíživě jako následek dlouhodobého stresu, tlaku, který je na nás vytvářen nebo si ho také můžeme vytvářet sami ve snaze být nejlepšími. Je to past, protože si myslíme, že ze sebe musíme vydat maximum, ale soustředěním se na výkon přestaneme sledovat své vlastní limity. Spustíme tak v sobě zakódované strategie přežití, kdy je  organizmus nepřetržitě přípraven na útok či na útěk. Po čase zákonitě dojde k vyčerpání a ke zhroucení těchto systémů, ovládne nás duševní vyprahlost, naprosté vyčerpání a nekonečný pocit bezmoci.

Syndrom vyhoření se začíná lavinovitě šířit napříč všemi profesemi. Netýká se jen práce, ale často se nejmarkantněji rozvíjí v jejím důsledku, i když příčina může vycházet například z nefungujících vztahů, nečekaného sociálního propadu či ztráty blízké osoby. Statistika Psychiatrické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy ukázala, že intenzivnější symptomy syndromu vyhoření vykazuje přibližně 20 % české populace. Existuje několik signálů, které napovídají, že vyhoření klepe na dveře, ale v každodenním uspěchaném životě si jich vůbec nemusíme všimnout, protože je považujeme za normální. „Občas je nutné se zastavit a vyhodnotit, zda se nezvýšila míra našeho ohrožení syndromem vyhoření,“ nabádá Roman Kučera, generální ředitel personální agentury MAXIN´S Group, který doporučuje, abychom si nastavili pravidelné kontroly, jak jsme na tom s naší rovnováhou. Dočasná práce „na plné obrátky“ nemusí být katastrofa, ale pokud člověk nemá dostatek času na odpočinek, na regeneraci, na sebe, svou rodinu nebo své koníčky, dříve či později začne polevovat v pracovním výkonu. Ne že by chtěl, přiměje ho k tomu jeho vlastní tělo. Psychicky i fyzicky začne dávat najevo, že něco není v pořádku.

Sestavili jsme pro vás seznam nejčastějších signálů syndromu vyhoření. Pokud se ztotožníte se třemi z nich, vaše rovnováha je vážně ohrožena! Je čas vyhledat pomoc a začít věci měnit, protože syndrom vyhoření je diagnóza, která může vést až k trvalé invaliditě.

Varovnými signály jsou:

  1. Chronické bolesti zad nebo hlavy
  2. Zapomínáte a děláte spoustu drobných chyb
  3. Neustále myslíte na práci a jednotlivé úkoly
  4. Zhoršilo se vaše soustředění, vytratily se iluze
  5. Nebaví vás pečovat o svůj zevnějšek
  6. Nevěnujete se koníčkům
  7. Ovládají vás negativistické nálady, jste cyničtí
  8. Rušíte domluvené schůzky s přáteli, protože máte pocit, že zase budou něco chtít
  9. Únava po víkendu i po krátké dovolené
  10. Jsme bez energie, propadáte beznaději
  11. Nechuť chodit do práce
  12. Nespokojenost s pracovní  pozicí a odměňováním
  13. Sexuální život vám nepřináší uspokojení, potěšení
  14. Máte potíže se spaním
  15. Hůře se ovládáte, potřebujete uklidňující prostředky

Důležitá rada na závěr: „Pokud možno, hledejte si takovou práci, kde zaměstnavateli záleží na zaměstnancích, na jejich rovnováze. Řada manažerů lidských zdrojů je školena, aby uměla pochopit způsob života zaměstnanců a včas reagovali na jejich případné problémy, ať už poskytnutím dovolené, náhradního volna nebo zkrácením úvazku, pokud je to pro firmu realizovatelné,“ říká Roman Kučera.