Curiosity Cube neboli interaktivní mobilní laboratoř udělá z žáků v Praze na jeden den vědce

Ve dnech 11. a 12. října přijede do Prahy Curiosity Cube, ve kterém si mohou žáci místních škol vyzkoušet praktické experimenty. Jedná se upravený přepravní kontejner velikosti 7 × 2,5 metru, přeměněný v mobilní vědeckou laboratoř. Curiosity Cube se snaží řešit potřebu vzdělávání nové generace vědců, kteří by doplnili deficit v oblasti vědy, technologií, inženýrství a matematiky (STEM). Klíčem k podnícení zájmu mladých lidí o vzdělání je poskytnout jim příležitost vyzkoušet si vědu v praxi již v raném věku. Za realizací projektu stojí divize Life Science společnosti Merck se sídlem v Praze.

Letošního turné projektu Curiosity Cube se mohou zúčastnit také školy z České republiky, a to konkrétně v Praze na Jižním Městě. Uvnitř Curiosity Cube se žáci setkají s nejmodernějšími technologiemi, jako je virtuální realita (VR), a s dalším vědeckým vybavením, díky kterému bude učení zábavné a poutavé. Snahou celého projektu je zajistit účast dětí základních škol od třetí do sedmé třídy.

Na startovní pozici záleží

Výzkumy ukázaly, že existuje silná souvislost mezi socioekonomickým statusem a počátečním vzděláváním, což způsobuje rozdíly v možnostech i těch nejmladších žáků. Projekt Curiosity Cube se snaží tuto propast minimalizovat. Často spolupracuje se školami s menšími zdroji a účastní se akcí, které během turné oslovují děti s horším přístupem ke vzdělávání. Skuteční vědci předávají v rámci projektu Curiosity Cube žákům jedinečné zkušenosti pomocí virtuální reality, digitálních mikroskopů a dalších vědeckých nástrojů.

Chybí odborní pracovníci

Podle Evropské komise bude do roku 2030 na celém světě 50 milionů volných pracovních míst, která budou vyžadovat vědecké, technické, inženýrské a matematické dovednosti (STEM). Vzhledem k tomuto nárůstu počtu pracovních míst je naléhavě nutné vyškolit novou generaci odborných pracovníků, kteří by tuto skupinu zaplnili.

Společnost Merck zapojuje studenty do výuky oborů STEM prostřednictvím své mobilní vědecké laboratoře Curiosity Cube. Curiosity Cube je navržena tak, aby v žácích včas probouzela vědeckou zvídavost a vášeň a otevřela jim tak cestu do budoucnosti plné inovativních objevů a motivovala je ke kariéře v oborech STEM.

Druhý ročník Curiosity Cube

V letošním roce je mobilní laboratoř Curiosity Cube napájena solárními panely a v rámci svého druhého evropského turné uspořádá více než 100 akcí v obcích a městech po celé Evropě a další ve Spojených státech a Kanadě. V roce 2023 přiveze společnost Merck svou mobilní vědeckou laboratoř Curiosity Cube do České republiky vůbec poprvé. 

Termín a místo konání Curiosity Cube v ČR:

  • středa a čtvrtek, 11. a 12. října 2023 v čase 8:00–14:55
  • Volnočasový areál Kupeckého – vstup do areálu z ulice U Modré školy, za ZŠ a SŠ Kupeckého, Praha 11 – Háje