Ostravské Divadlo Mír se po rekonstrukci opět otevírá a uvádí novou komedii Česká kletba

Oblíbené ostravské Divadlo Mír, které v roce 2017 založil herec a producent Albert Čuba, si po šesti letech intenzivního provozu prošlo rekonstrukcí a do další sezóny tak vstupuje s novou vzduchotechnikou, vylepšeným jevištěm, hereckým zázemím i s novým foyer. Diváci budou moci tyto změny poprvé ocenit při Grand openingu 16. října, kdy divadlo zároveň uvede oblíbenou komedii Tik Tik. 11. listopadu se pak dočkají premiéry nové komedie Česká kletba v hlavních rolích s Albertem Čubou, Vladimírem Polákem, Bořivojem Čermákem, Robinem Ferrem, Michalem Sedláčkem či Ondřejem Malým, která se věnuje mužům a jejich velkým, respektive malým problémům. Divadlo Mír také zahájilo prodej vstupenek až do konce ledna 2024 na všechny komedie ze svého repertoáru včetně Ledviny či Blbce k večeři.

Zatím nejrozsáhlejší rekonstrukce Divadla Mír začala v červnu 2023 a přinesla velké změny. „Původně mělo jít pouze o technickou rekonstrukci a nainstalování nové vzduchotechniky, což divák vlastně ani neměl zaznamenat. Jenom by se mu v divadle lépe dýchalo. Když už jsme se ale do toho pustili, rovnou jsme zrekonstruovali i foyer, šatny a jeviště, na nějž jsme nainstalovali také nová inteligentní světla. Změny tak nakonec budou velmi viditelné i pro diváky, a to hned při vstupu do divadla. Mně osobně se ale stejně nejvíc libí herecké zázemí,“ vysvětlil principál divadla Albert Čuba s odkazem na jakýsi tajuplný „Sexroom“, jehož skutečnou existenci doposud nikdo nepotvrdil ani nevyvrátil.

Herec divadla a jeden ze Tří Tygrů Vladimír Polák při té příležitosti zavzpomínal na původní vybavení v roce 2017. „Na začátku Míru, když jsme zkoušeli Dva úplně nahé muže, ještě nebylo na jevišti ani topení. Albert tenkrát sehnal alespoň nějaké mobilní ohřívače. Poté samozřejmě přibylo i topení a klimatizace, nicméně i tak se těším, že rozdíl mezi prvním zkoušením a tím, co budeme zažívat nyní, bude jako posun z Mongolska do západní Evropy,“ dodal herec.

První diváci uvidí nově zrekonstruované Divadlo Mír v rámci Grand openingu už v pondělí 16. října od 17 hodin. Slavnostní akce vyvrcholí v 19 hodin komedií francouzského autora Laurenta Baffieho Tik Tik, která je jednou z nejúspěšnějších inscenací na mírovém repertoáru. Diváci si ale odnesou také speciální upomínkové předměty a čekají je i další překvapení.

Premiéra nové komedie Česká kletba

Další novinkou, kterou má Divadlo Mír před sebou, je nová komedie Česká kletba. Jedná se o adaptaci hry Irská kletba amerického dramatika a bývalého asistenta Stevena Spielberga Martina Caselly. Ve hře, kterou Divadlo Mír značně přizpůsobilo českému prostředí, budou účinkovat Albert Čuba, Robin Ferro, Vladimír Polák, Ondřej Malý, Bořivoj Čermák a Michal Sedláček.

„V této komedii pod režijním vedením Davida Vyhnánka hraju postavu kněze. Je to taková kompaktní inscenace, po celou dobu představení v podstatě neslezeme z jeviště. Už teď se ale na čtených zkouškách hrozně moc bavíme a vymýšlíme další vtipné scény a dialogy, takže si myslím, že tato ryze mužská záležitost bude opravdu super,“ přiblížil nadšeně proces zkoušení herec Robin Ferro.

Konverzační komedie o tajemné české kletbě pojednává o mužích a jejich velkých i malých problémech, a nakousne témata jako maskulinita, sex, přátelství, ženy, práce či sociální status. Režie a úpravy textu se ujal David Vyhnánek. Díky této adaptaci je hra plná originálních odkazů na české reálie, politickou scénu i „typicky české chování“. Bude se tak jednat o originální divadelní hru, kterou diváci uvidí pouze v Divadle Mír. Mohou se těšit na upřímné, tvrdé, nekorektní, a hlavně zábavné dialogy týkající se choulostivých témat, o kterých se veřejně nemluví. „Mnozí čeští muži touto kletbou skutečně trpí a je to pro ně opravdu velkým problémem. Před ženami o tom ale nikdy nemluví. Dokonce i naše kostýmové zkoušky probíhají se slzami v očích, jelikož kostýmní výtvarnice Dominika Katonová je žena,“ dodal s humorem sobě vlastním Albert Čuba.  Scénu k této komedii vytvořil slovenský scénograf Matúš Ďuran.

Premiéra České kletby proběhne v ostravském Divadle Mír 11. listopadu. V rámci stávající divadelní sezóny se diváci mohou v následujících měsících těšit na další dvě novinky.

Anotace

Žádný problém není moc malý, a i velké problémy mohou mít příčinu v malých věcech! Své o tom ví čtveřice mužů, kteří se pravidelně setkávají na skupinových seancích v kostele, kde se pod vedením kněze snaží vyrovnat s prokletím zvaným Česká kletba. Úspěšný právník, oduševnělý policista, student sportovní medicíny, přátelský pokrývač a kněz. Každý je naprosto jiný, ale všechny spojuje podobně velké příkoří, které se však ostatním může zdát malicherné ba dokonce neviditelné. Terapie postupně nabývá až na absurdní intenzitě, zvlášť, když do skupiny vstoupí nový člen. S jakými nesnázemi se veskrze úspěšní muži vlastně potýkají? Co jim ničí životy? Pomůžou si navzájem a najdou nakonec alespoň malý kousek štěstí, nebo jsou jejich problémy zkrátka neřešitelné?

Autor: Martin Casella

Režie a úprava textu: David Vyhnánek

Obsazení

Štěpán: Albert Čuba

Kněz: Robin Ferro / Ondřej Malý (alternace)

Richard: Bořivoj Čermák

Josef: Vladimír Polák

Karel: Michal Sedláček