Informační znalosti tisíců žáků otestuje národní soutěž IT-SLOT. Obstáli byste?

14. ročník soutěže IT-SLOT letos opět prověří vědomosti tisíců dětí z 8. a 9. tříd základních škol, a to z informatiky, aplikované matematiky a logického myšlení. Učitelé mohou registrovat své žáky právě teď až do 10. listopadu na webu soutěže.

Co znamená pojem hardware? Co je HTML? Který z operačních systémů lze šířit zdarma? Jakým slotem připojit k počítači operační paměť? Co je Linux nebo co značí https:// před adresou webové stránky?

S podobnými otázkami teenageři nemívají problém, horší je to v případě početních a logických úloh. Systém Logických OTázek (odtud název soutěže IT-SLOT) se v testu dotýká právě těchto dvou oblastí – informačních technologií a dále matematiky a logiky. „Soutěž prověří hloubku znalostí, které mají žáci 8. a 9. tříd mimo jiné i z povinné výuky informatiky. První část testu je zaměřena na oblast základních vědomostí o internetu, hardwaru, softwaru, operačních systémech, komunikaci prostřednictvím ICT a programování. Druhá část je věnována matematickému a logickému myšlení, bez kterého se v informatice neobejdeme, přesto se právě vlivem všudypřítomných moderních technologií u mladé generace pomalu vytrácí,“ uvedl Martin Vodička, ředitel Soukromé střední školy výpočetní techniky (SSŠVT), která soutěž IT-SLOT každoročně pořádá.

Cílem celorepublikového klání je ukázat žákům informační technologie v jejich komplexnosti a třeba i podnítit v dětech zájem věnovat se ICT oborům v budoucnu. Ačkoli většina žáků tráví na mobilu hodiny denně, ne vždy se ve světě moderních technologií skutečně orientuje. „Děti se výborně vyznají v sociálních sítích, ovládají hraní her a na internetu si umí nalézt informace, které potřebují a které je zajímají. Hojně využívají také aplikace, ovšem to má za následek, že u mnoha věcí ztrácí potřebu nad nimi přemýšlet. Menší znalosti pak prokazují v práci se sadou pro tvorbu textových dokumentů, tabulek, prezentací, s grafickými programy nebo ve správě e-mailového účtu, což jsou dovednosti žádané na pracovním trhu,“ poukázal Martin Vodička.

Loni se soutěže IT-SLOT zúčastnilo rekordních 8 284 dětí ze 187 základních škol napříč Českem. Pro nejlepší řešitele i jejich školy jsou i letos připraveny hodnotné ceny jako notebooky, tablety, monitory s vysokým rozlišením, bezdrátová sluchátka a mnoho dalších.

Soutěž je dvoukolová. První, kvalifikační kolo proběhne pro všechny registrované žáky on-line kdykoli v časovém rozmezí od 7. do 14. listopadu. Je na každé škole, zda nechá děti soutěžit v učebnách informatiky anebo z domova. Na základě předchozí registrace získá učitel pro každého žáka jedinečné identifikační údaje. Po přihlášení do systému mají řešitelé na vyplnění 25 otázek vždy 30 minut.

Padesát nejlepších žáků a jejich učitele poté přivítá organizátor soutěže Soukromá střední škola výpočetní techniky u sebe na Proseku v prezenčním finálovém klání 13. prosince.