Jak se vypořádat s žalem a další užitečnosti předvedou studentky DAMU

Divadlo DISK uvede premiéru autorské inscenace Anytime, Anywhere studentek mezinárodního a českého magisterského programu Katedry alternativního a loutkového divadla (KALD) DAMU. Inscenace kombinuje několik mateřských jazyků dvou performerek a zabývá se především tématy loučení, tíhou postrádání a novými začátky. Premiéra proběhne v pátek 20. října v divadle DISK.

Jovita Siu a Kristina Kellnerová, autorky z odlišných kontinentů, přibližují publiku společné zážitky ze života mimo domov. Autobiografické prvky se proplétají s abstrakcí a přichází na scénu pomocí několika médií. Za hodinu se potom na jevišti stihnou vystřídat Barcelona, Praha, Ostrava, Hong Kong i deštné pralesy Střední Ameriky.

„Když jsme se s Jovitou seznámily, hned jsme si uvědomily, že toto téma nás hodně zasahuje a které jsme chtěly rozvíjet dál. Soužití s loučením se musí v dnešním světě učit spousta lidí, dobrovolně i násilím. Doufáme, že sdílením našich příběhů třeba někomu pomůžeme nebo aspoň dáme najevo, že nejsou sami,” přibližuje jedna z autorek a performerek, Kristina Kellnerová.

Mezi nejpoužívanější média řadí inscenační tým projekce, mapované na několik ploch různých charakterů. Společně se zvukem vytváří pak obklopující a snovou atmosféru, která doprovází diváka od začátku do konce. Veškerá videa a zvuk jsou živě odbavována přímo z jeviště, čímž je divákovi přiblížen samotný proces tvorby. Na scéně nechybí ani hudba, živé rostliny či loutky. 

„Spolupráce studentů českého a anglického programu KALD již není ničím novým, ale téměř vždy přináší čerstvý pohled na zavedenou estetiku a postupy katedry. V tomto případě ještě víc díky tomu, že Kristina Kellnerová přišla do magisterského programu po studiu v Barceloně, a tak i ona je nezatížená našimi manýry. Hledání křehké rovnováhy a možností, jak se navzájem slyšet a rozumět si je tak pro mě zřejmě hlavním přínosem tohoto projektu,” se vyjadřuje MgA. Robert Smolík, vedoucí magisterského programu, ke způsobům, jak mezi sebou různé prvky inscenace splývají.