Pražský hrad hostil první konferenci o vyjednávání

Včerejší konference „Klíč komunikace“ přivedla do reprezentativních prostor Pražského hradu přední osobnosti vyjednávání a komunikace. Hosté této výjimečné akce měli možnost si v první části vyslechnout příspěvky řečníků a následně se zúčastnit tréninku s Radimem Paříkem, Anne-Martje Oud a nejslavnějším agentem FBI Joe Navarrem. Anne-Martje Oud i Joe Navarro jsou členy Asociace vyjednavačů. Konference byla vyprodána, zúčastnilo se ji něco málo přes dvě stě zájemců.

Po úvodním rozhovoru prezidenta Asociace vyjednavačů Radima Paříka s kancléřkou prezidenta paní Janou Vohralíkovou byl prvním řečníkem konference Klíč Komunikace úspěšný manažer Michal Daniel. Personální a právní člen představenstva společnosti NOTINO hovořil především o svých zkušenostech s řízením lidí a klíčových faktorech, které stojí za úspěšnou expanzí tohoto největšího evropského e-shopu s kosmetikou a parfémy.

O tajemství řeči těla v dalším příspěvku mluvil Joe Navarro, světová špička na nonverbální komunikaci. Tohoto bývalého elitního vyjednavače FBI a autora mnoha knih spojuje s Českou republikou československý komunistický agent, kterého v Americe odhalil právě Navarro. „Ten agent byl přesvědčený, že udělal všechno dobře, že promyslel každý krok. Přesto jsme ho odhalili. Američané totiž nosí kytice květy nahoru, zatímco Češi květy dolů,“ vysvětlil Joe Navarro. K tajemství řeči těla například uvedl: „Na univerzitách se často učí, že nejdříve vnímáme to, co vidíme a pak obsah toho, co slyšíme. Ve skutečnosti je hned za vizuálním vjemem zvukový vjem a pak teprve obsah vysloveného.“

Po Joe Navarrovi se ujal mikrofonu Radim Pařík a vysvětlil, jak důležité je zvládání ega v diskuzích. „Pokud jdete do diskuse s lidmi s tím, že jste lepší, že to víte líp, střílíte úplně vedle. Dostanete se do vlastního ego tunelu, kde neslyšíte ani nevidíte. Do diskuse musíte jít v nastavení, že chcete slyšet, co vám říkají,“ prozradil prezident Asociace vyjednavačů na odborné konferenci.

Na něj navázala druhá zahraniční hvězda konference, Anne-Maartje Oud. Tato nizozemská expertka na řešení konfliktů a jejich eskalací vytváří individuální programy rozvoje pro vrcholové manažery nejúspěšnějších světových firem jako Google, Mercedes Benz, BDO nebo Louis Vuitton Moët Hennessy. „V komunikaci je důležité, abychom nejprve zvládli sami sebe, abychom se podívali na to, jak a které situace ovlivňují nás. Teprve potom můžeme hodnotit situaci a plánovat další kroky,“ uvedla ve své prezentaci Anne-Martje Oud.

Konference měla ještě jeden rozměr. Zúčastnili se jí dva mladiství z Letního podnikatelského kempu nadace ZET, Lukáš a Diana. „Téma komunikace nás přivedla k myšlence udělat podcast s rozhovory s ostatními účastníky kempu. S těmi, kteří na něj nově přicházejí, aby prozradili, co očekávají, a těmi, co jím již prošli, aby se podělili o své zkušenosti. A také, aby prozradili něco o svých osudech,“ říká Diana s Lukášem.

„Jsme vděčni, že si světové špičky komunikace a vyjednávání Joe Navarro a Anne-Martje Oud ve svém nabitém harmonogramu našli čas, aby za námi osobně dorazili do Prahy a podělili se o velmi cenné znalosti a zkušenosti. Byla to výjimečná událost, které se mohl zúčastnit každý, koho komunikace a jeho vrcholná disciplína vyjednávání zajímá,“ uvedl za organizátory prezident Asociace vyjednavačů Radim Pařík.

Konferenci „Klíč komunikace“ pořádá Asociace vyjednavačů s Expertním Boardem 21 a agenturou Bubnovi. Radim Pařík je v současnosti nejznámějším profesionálním vyjednavačem v Česku. Je zároveň autorem populárně naučného bestselleru “Umění vyjednat cokoliv” a jako jediný Evropan se stal spoluautorem nově vznikající knihy „Empatické vedení lidí“ Chrise Vosse, autora jedné z nejprodávanějších knih světa o vyjednávání “Nikdy nedělej kompromis”.