Oslavte Den spoření tím, že si uložíte peníze. Je poslední možnost překonat inflaci, než sazby klesnou.

Míra inflace neustále klesá, meziměsíčně je růst cen dokonce negativní. Brzy začnou padat také úrokové sazby, dnes je proto nejvyšší čas dobře uložit svoje úspory.

Na posledního října každoročně připadá Světový den spoření, který mimochodem byl poprvé vyhlášen před téměř sto lety, v roce 1924. V Česku uplyne spíše bez povšimnutí, zato v německojazyčných zemích při této příležitosti banky a spořitelny rozdávají klientům dárky nebo pořádají akce zaměřené především na děti a dospívající. Letos však tento den může mít pro české střadatele i docela praktický význam, protože představuje nejlepší příležitost sjednat výhodné spoření.

Po osmi měsících soustavného poklesu dosáhl růst spotřebitelských cen dle indexu Českého statistického úřadu hodnoty záporných 0,7 procent, což představuje nejvyšší meziměsíční pokles cen od prosince 2021. Konflikt na Blízkém východě sice zvyšuje ceny ropy a topných olejů, nehledě na sezónní navýšení cen energií kvůli blížící se zimě. Zejména ceny potravin, spotřebního zboží a služeb však klesat nepřestávají. Už v průběhu příštího roku se tak míra inflace může přiblížit dvouprocentnímu cíli stanovenému Českou národní bankou, která na stabilizaci cen brzy začne reagovat.

„Podle některých komentátorů dojde ještě letos k jednomu, ale možná i dvěma snížením úrokových sazeb, a během příštího roku poklesne repo sazba na 3,5 procenta. Je možné, že ČNB bude postupovat opatrněji, šestiprocentní úrok ale už tu s námi dlouho nebude. Pokles sazeb ČNB opět sníží atraktivitu spořicích účtu, zejména terminované vklady však zůstanou zajímavé. Pokud si tedy spoření tohoto druhu sjednáte nyní, budou se vaše peníze po dalších dvanáct měsíců zhodnocovat bezmála dvojnásobnou měrou, než jaká bude za rok běžná,“ vysvětluje Daniel Gorol, finanční specialista portálu Ušetřeno.cz.

Podobně je tomu se stavebním spořením, v jehož rámci nabízejí spořitelny různé akce a bonusy, které mohou produkt udělat výrazněji výhodnějším. Patří mezi ně zdvojnásobení státní podpory, jaké slibuje Česká spořitelna, nebo garance úroku 7 procent v prvním roce nabízená RSTS.

Celkový přehled o tom, jaké produkty a podmínky finanční ústavy nabízí, lze nejrychleji a nejspolehlivěji získat prostřednictvím důvěryhodného srovnávače.

Příklady uložení prostředků při zachování vysokého zhodnocení

Termínované vklady

Vklad: 500 000 Kč

Úrok: 6,0 % po dobu 12 měsíců

Získané úroky: 30 711 Kč

Daň z úroků: 4 606 Kč

Čistý výnos: 26 105 Kč

Efektivní zhodnocení: 5,2 % za rok

Stavební spoření

Cílová částka: 300 000 Kč, měsíční vklad 3 000 Kč

Úrok: 3,5 %, délka smlouvy 6 let

Vlastní vklad: 216 000 Kč

Získané úroky: 20 341 Kč

Státní podpora: 7 000 Kč

Poplatky: -2 376 Kč

Celkem naspořeno: 240 965 Kč

Efektivní zhodnocení s poplatky a podporou: 11,5 % za 6 let