II. série úspěšného audioseriálu Já, vrah přibližuje skutečné příběhy, které otřásly Českem

Přemýšleli jste někdy nad tím, co se odehrává v hlavě chladnokrevných vrahů? Jaké byly okolnosti jejich jednání a jak o něm následně hovořili s kriminalisty? Příběhy inspirované skutečnými událostmi přináší druhá série audioseriálu Já, vrah, kde v roli Vyšetřovatele opět exceluje David Švehlík. Coby kriminálníci se tentokrát představí například Kryštof Hádek, Josef Trojan nebo Karel Heřmánek mladší. Naléhavost tématu a mrazivý dojem z celého poslechu umocní superprodukční zpracování, o které se postarala Audioteka. Za autentickým zvukem i efekty se tvůrci i tentokrát vydali do terénu.

Scénárista a režisér David Laňka se v audioseriálu Já, vrah 2 zaměřil na zločince, kteří v touze po penězích či pod vlivem své závislosti a posedlosti vzali život lidem, jež jim důvěřovali. Patří k nim Roman Kalužník, který pohlavně zneužil a následně zavraždil devítiletou dívku, a pachatelé vystupující v audioseriálu pod jmény Josef Vigáry s Ladislav Vodička, kteří brutálně zabili domovníka. Další z epizod přibližuje ohavný čin Stanislava Horčíka. Ten zabil dvě seniorky, přičemž jednu z nich pohlavně zneužil. Dozvíte se také o motivaci Radúze Šafránka, který svou expřítelkyni usmrtil pětadvaceti bodnými ranami do obličeje. Pětidílný audioseriál uzavírá příběh narkomana Ladislava Pytla, který zabil své rodiče a učitelku a krátce po vynesení rozsudku spáchal sebevraždu.

S úctou k obětem a jejich rodinám jsou v celém audioseriálu změněna jména obětí. V jednom případě byla změněna i jména pachatelů. „Stejně jako v první sérii jsou i v té druhé kauzy uchopeny co nejohleduplněji. Také v tomto případě nám šlo především o to ukázat, že vražda je hrůzný čin, jehož provedení leckdy nekoresponduje s tím, jak vnímáme pachatele, který nezřídka působí na první pohled zcela neškodným dojmem,“ dodává David Laňka.

Strhující herecké výkony – na mikrofon stejně jako před kamerou

I druhou sérií posluchače provází David Švehlík alias Vyšetřovatel. Přibyla ovšem postava reportéra v podání Pavla Navrátila. S jeho pomocí mají posluchači možnost si utvořit lepší představu o tom, jak se celý příběh uzavírá a nakolik je pro vyšetřovatele důležitá – a do jisté míry osobní – snaha zjistit pohnutky vrahů. Ty si zahráli Kryštof Hádek, Pavel Neškudla, Filip Cíl, Jan Jankovský, Karel Heřmánek mladší a Josef Trojan.

Ztvárnění postav bylo v tomto případě skutečně bližší tradičnímu hereckému výkonu než interpretaci při načítání audioknih. Titul totiž vznikl v rámci superprodukčního zpracování, které na náš trh uvedla a nadále jej rozvíjí Audioteka, největší audioknižní platforma v Česku.

„Obsazení a herecké výkony jsou pro tento typ audionahrávek zcela zásadní. Všechny dramaticky působící scény herci natáčeli jako ve filmu, v autentických kulisách. Zároveň byli všichni interpreti dané scény při natáčení přítomni najednou, aby na sebe mohli reagovat. Jen díky tomu dialogy působí velmi přirozeně a civilně. V případě audioseriálu Já, vrah 2, který vznikl přímo pro Audioteku, byla navíc naprostá většina scén natočena v exteriérech,“ vysvětluje za Audioteku šéfproducent Michal Sieczkowski.

Realistické zvukové kulisy z terénu i studia

Ve studiu se natáčelo především to, co se odehrává ve výslechové místnosti – tedy mapování pozadí zločinů a událostí, které jim předcházely, stejně jako toho, jak se o nich pachatel zpětně vyjadřoval právě při výsleších. Za rekonstrukcí činů se štáb vydal do terénu. S pomocí filmové techniky a také postupů se natáčelo například v Praze v Holešovicích, ve Stromovce a v Chuchelském háji. Divit se nestačili návštěvníci zahradní restaurace ve Vysočanech, kde interpreti v rámci rolí hlasitě diskutovali a plánovali vraždu pana domácího. To vše před nic netušícími hosty za plného provozu restaurace, který tvůrci potřebovali k vytvoření autentické atmosféry.

„V terénu postupujeme způsobem, jakým se točí film. Jen místo kamery snímáme mikrofonem. Využíváme stereofonní techniku, která nám umožňuje lépe zachytit a posluchačům přiblížit prostor. Obrazy si pak už snadno dotvoří sami za pomoci vlastní představivosti,“ upřesňuje mistr zvuku Bojan Bojič, který se postaral také o zvukovou dramaturgii, mix dialogů a postprodukci. S natáčením audioknih má bohaté zkušenosti. Zvuk měl na starosti například u audioseriálu Agent. Ten se stal absolutním vítězem Audioknihy roku 2021. V této prestižní anketě si ostatně o rok později výborně vedla i první série Já, vrah, která získala ocenění za Nejlepší dramatizaci a Nejlepší sound design.

Řada efektů, které jsou pro superprodukční zpracování typické, pak vznikala i v rámci postprodukce. Výsledkem jsou působivé zvukové kulisy, které posluchače vtáhnou do děje. Na celkovém dojmu má velký podíl také hudba, kterou audioseriálu na míru složil Sven Mikkelsen. Ten stojí například za hudbou k filmu Spolu.

Již kompletně k poslechu

Audioseriál Já, vrah 2 má pět dílů, každý zhruba v délce 45 minut. První z nich měl premiéru v září a od té doby je k poslechu zdarma v aplikaci Audioteka. Další díly byly uváděny postupně v rámci Audioteka Klubu – streamovací platformy, jejíž členové mohou za předplatné 199 Kč měsíčně poslouchat více než tisícovku titulů. Získávají rovněž exkluzivní přístup k vybraným novinkám. Zakoupit můžete kompletní audioseriál Já, vrah 2 na webu audioteka.cz.