Umělá inteligence pohlídá vaše psychické zdraví: Konference GP CON představila nové možnosti

Hlavní město letos hostilo vůbec první ročník mezinárodní konference praktických lékařů GP CON Prague 2023, a to pod záštitou MUDr. Dalibora Stoszka, praktického lékaře pro dospělé z Canadian Medical. Jejím klíčovým tématem byla emoční umělá inteligence v souvislosti s péčí o psychickou pohodu pacientů. Řeč byla také o safeguardingu, tedy umění vyhledat a pomoci pacientům, kteří jsou ohroženi nejrůznějšími formami zneužívání nebo násilí. Umělá inteligence už do českého zdravotnictví proniká, se safegaurdingem si však naši praktici příliš rady nevědí. Na konferenci, která se uskutečnila 2. listopadu v Praze, nejen o těchto tématech přednášeli špičkoví lékaři z Čech i ze zahraničí.

Umělá inteligence (AI) rychle proniká do bezpočtu odvětví – a praktické lékařství není výjimkou. „Využití technologií na bázi AI se brzy přesune z experimentálních postupů do běžné praxe. V rámci českého zdravotnického systému bychom se na ně proto měli připravit tak, abychom maximalizovali výhody, které přinášejí, a zároveň se ujistili, že se našim pacientům dostává nejlepší možné péče. Ústředním tématem letošní konference bylo proto jedno z nejcitovanějších témat současnosti, emoční umělá inteligence. Ta by nám už brzy mohla pomáhat s péčí o duševní zdraví našich pacientů,“ říká MUDr. Dalibor Stoszek, praktický lékař pro dospělé a vedoucí lékař kliniky AFI na Praze 6 v Canadian Medical, pod jehož záštitou se konference konala.

Dr. Rajat Srivastava, učitel studentů praktického lékařství z University of Cambridge a Leicester Medical School, účastníky konference seznámil s propracovaným systémem tzv safeguardingu. „Jde o souhrn opatření vhodných pro vyhledání a následnou ochranu pacientů, u kterých máme podezření například na domácí násilí, nejen fyzické, ale i psychické. Měli jsme skvělou příležitost naučit se, jak v těchto situacích komunikovat. Dozvěděli jsme se rovněž, jak identifikovat seniory, kterým je odpíráno právo na péči a sociální potřeby,“ konstatuje MUDr. Dalibor Stoszek.

Snadněji se svěříme chatbotům

Konferenci GP CON zahájil Dr. Eduardo Bunge, profesor psychologie z Palo Alto University v Kalifornii, který se zabývá umělou inteligencí v souvislosti s péčí o duševní zdraví pacientů. Ve společnosti Prometheist.ai se podílí na vývoji chatbotů určených pro léčbu deprese a úzkostí. Ti pomáhají také rodičům dětí s autismem, poruchami pozornosti nebo hyperaktivitou. „Nejnovější analýzy využití chatbotů prokázaly slibné výsledky u osob s depresí, úzkostmi, či u silně stresovaných pacientů. Zajímavé je, že pacienti mají tendenci chatbotům přisuzovat lidské vlastnosti a často se jim svěřují s informacemi, které by obvykle s živými lidmi nesdíleli. Pacienti si dokonce vytvářejí s chatboty stejné vazby jako s terapeuty, psychology či psychiatry,“ vysvětluje Dr. Eduardo Bunge. V rámci jeho přednášky mohli lékaři diskutovat o tom, zda jsou tyto technologie skutečně schopny poskytnout pacientům dostatečnou emoční podporu, a jak jejich potenciál maximalizovat.

Sesterský workshop nabídl pestrou paletu přednášek

Také sesterský workshop byl významnou součástí konference. Sestřičky z Canadian Medical představily program Materna, který v Canadian Medical nabízí nastávajícím maminkám a ženám v šestinedělí. Účastníkům sesterské části konference též sdělily tři zkušené zdravotní sestry své zahraniční zkušenosti. Vysvětlily rozdíly mezi vnímáním práce zdravotní sestry v cizině a v České republice. Mgr. Alžběta Kafková, vrchní sestra kliniky AFI v Canadian Medical, k tomu dodává: „Sestřičky se zahraniční zkušeností z USA, Kanady nebo Saúdské Arábie potvrzují, že práce sestry v těchto zemích je vnímána širokou veřejností jako velice prestižní profese.“ Sesterský workshop byl uzavřen přednáškou o šetrném provádění lumbální punkce v Canadian Medical, a to pohledem lékařky i zdravotní sestry.

První ročník mezinárodní konference praktických lékařů GP CON Prague 2023 slavil úspěch. Nastolená témata vyvolala řadu otázek a diskuzí. „Sál plný mladých lékařů a mediků svědčil o tom, že taková konference má smysl a chyběla tu. Dokládá také, že se mladí praktici chtějí dále průběžně vzdělávat a o zajímavých tématech diskutovat s ostatními kolegy. Už teď se těšíme na příští ročník a zamýšlíme se nad možnými tématy,“ uzavírá MUDr. Dalibor Stoszek.