Simona Škurková se vyjádřila k zamítnutí rozkladu Asociace jazykových škol proti rozhodnutí Úřadu na ochranu hospodářské soutěže

Vyjádření Simony Škurkové, ředitelky jazykové školy Lingua Centrum, k zamítnutí rozkladu Asociace jazykových škol, z. s., proti rozhodnutí Úřadu na ochranu hospodářské soutěže o pokutě ve výši 5 200 000 korun za porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže.

V minulosti jsme z pozice člena Asociace jazykových škol opakovaně protestovali vůči tvrdému prosazování cenové politiky ze strany asociace. Se stanovováním minimální ceny za výuku jsme nesouhlasili a upozorňovali jsme, že takové jednání může být považované za protiprávní.

Naše připomínky byly dlouhodobě ignorovány, proto jsme v roce 2019 obrátili na ÚOHS, abychom na neférové jednání upozornili. Dozvěděli jsme se, že se úřad tímto problémem už zabývá. Protože asociace v prosazování této cenové politiky nadále pokračovala, rozhodli jsme se na konci března 2022 naše členství neprodloužit.

Přestože si lektoři a pracovníci jazykových škol zaslouží spravedlivou odměnu za svoji práci, není možné narušovat svobodný trh tím, že budeme všem školám diktovat minimální ceny za lekce.