Svět uchvátila jihokorejská kultura, budí i zájem o studium korejštiny

Jihokorejská kultura zažívá v poslední dekádě globální boom. Seriál Hra na oliheň se stal světovým fenoménem a získal titul historicky nejúspěšnějšího seriálu streamovací platformy Netflix. Hudebním žebříčkům i sociálním sítím zase kralují k-popoví umělci. Vliv korejské kultury se podepisuje nejen na trendech a zájmech mladých lidí, ale také na jejich touze po znalosti korejštiny. Jak korejská kultura hýbe s trendy? A čím svým fanouškům učarovala?

Jsou atraktivní, mladí a jejich živá vystoupení lákají na náročné choreografie a chytlavé melodie. K-popové hvězdy, mezi které patří zpěváci a zpěvačky slavných skupin BTS, Blackpink nebo TXT, si získaly srdce lidí po celém světě. Jejich písně, jež jsou směsí západní popové hudby, hip hopu i elektra, kombinují korejštinu s angličtinou a pronikají do všech rádií.

Vliv korejských interpretů, kteří si své místo na výsluní vysloužili tvrdým tréninkem a bojem s tuhou konkurencí, se začal globálně šířit díky digitálnímu obsahu. Prvním k-popovým umělcem s celosvětovou pozorností se stal roku 2012 PSY se svým hitem Gangnam Style. „Troufám si říct, že před 10 až 15 lety jsme v Česku zažili boom japonské kultury. Objevil se trend anime, mangy, japonské hudby. Nyní je korejská kultura, zejména mezi mladými lidmi, stejně populární, ne-li ještě populárnější,“ vysvětluje Lada Homolová, zástupkyně ředitelky jazykové školy Lingua Centrum.

Životní styl, který je příkladem pro mladé

K-pop je pro mladé lidi nejen hudebním, ale také životním stylem. Zpěváci, kteří prostřednictvím písní upozorňují na témata týkající se vztahů i sociálních problémů, jsou s fanoušky v úzkém kontaktu pomocí sociálních sítí a pravidelných srazů. „K-pop formuje velkou část mladé generace a pracovitost k-idolů inspiruje lidi po celém světě. K-pop interpreti jsou pracovití lidé s velkými sny a uvědomují si důležitost fandomu. Speciální vztah, který mají k-idolové s fanoušky, je jedinečný a neustále se vyvíjí,“ popisuje kouzlo korejských hudebních skupin Eliška Hlubinková, autorka diplomové práce zaměřené na fenomén k-pop a jeho sociokulturní kontexty.

Korejská kultura se v té západní propisuje do trendů v oblasti hudby, filmu, make-upu nebo plastické chirurgie. Odrážejí se od ní sociální normy i hodnoty mladých lidí. Společně s fenoménem k-pop se světem šíří též zájem o korejské drama, jež vyniká specifickými scénáři, vzhledem postav i propojením několika žánrů. Na obrazovky milionů diváků pronikl v posledních letech jihokorejský seriál Hra na oliheň z produkce Netflixu a stal se světovým fenoménem.

Diváky si úspěšný seriál získal jedinečným konceptem s temnými, až brutálními prvky. Přestože se jedná o bizarní podívanou, při níž umírá jedna postava za druhou, povaha a motivace charakterů zůstávají realistické, čímž si Hra na oliheň zachovává potřebnou dávku uvěřitelnosti. Mapuje totiž cestu lidí, kteří se ocitli ve složité sociální situaci a nezbývá jim než pro lákavou finanční odměnu nasadit vlastní život.

Roste i zájem o studium korejštiny

Narůstající popularita a šířící se obraz korejské kultury se podepisuje rovněž na statistikách zájmu o studium korejštiny. Zatímco některé české vysoké školy, jako například Univerzita Palackého v Olomouci, na trend zareagovaly a nabízejí specializované obory, jinde korejština na seznamu filologických programů zcela chybí. „Studium je samozřejmě vyhledávané také u soukromých jazykových škol a lektorů. I v naší jazykové škole jsme zaregistrovali zájem o kurzy korejštiny. Organizujeme jich hned několik, a to po celé republice,“ popisuje Lada Homolová, zástupkyně ředitelky jazykové školy Lingua Centrum.

Korejština je specifická vlastní abecedou zvanou hangul. Ta obsahuje 10 samohlásek a 14 souhlásek, jejichž kombinací se vytvářejí četné skupiny slabik. „Korejština patří mezi uralo-altajské jazyky, tedy do stejné jazykové rodiny jako například japonština nebo tibetština, z evropských jazyků pak maďarština a finština. Používá hodně předpon, a hlavně přípon, kdy každá z nich nese nějaký gramatický nebo zdvořilostní význam,“ vysvětluje Lada Homolová.

Potenciál v technologických firmách

Znalost korejštiny mohou absolventi kurzů a studijních oborů uplatnit nejen při poslechu písní a sledování televizních dramat. Po lidech ovládajících asijské jazyky panuje vysoká poptávka v asijských firmách celosvětového formátu, které působí v zahraničí i České republice. Jižní Korea totiž skrývá velký potenciál v oblasti technologických inovací. V roce 2022 byla 12. největší ekonomikou světa.

Z asijských jazyků se korejština těší u studentů oblibě společně s japonštinou a mandarínskou čínštinou. O studium těchto jazyků projevují zájem nejen uchazeči o zaměstnání, ale také žáci základních škol. „Když jsem dva roky vedla kroužek japonštiny na gymnáziu, přihlásili se žáci od primy až po oktávu, zkrátka napříč ročníky,“ potvrzuje zájem mladých lidíLada Homolová z jazykové školy Lingua Centrum.