Mysteriózní Genius Loci zaujme propracovaným příběhem, výraznými postavami i zpracováním

Z Kutné Hory se stalo město duchů. Neznámý vandal tu systematicky poškozuje historické památky, a k tomu se začínají ztrácet lidé. Dvě vyšetřovací linky, odlišné přístupy dvou detektivů, skvěle vystavěné dialogy i zachycená atmosféra jedinečného města dělají z audioknižního debutu mladého autora Jana Dvořáčka pozoruhodný posluchačský zážitek. V hlavních rolích devítidílného audioseriálu se představí Martin Finger, Vojtěch Vondráček a Jiří Roskot.

V kriminálním příběhu s prvky tajemna řeší hned tři případy dvojice vyšetřovatelů. Entuziasmus nadporučíka Vlčka, který stojí na začátku své kariéry, je protikladem k povaze hlavního představitele – svérázného, zkušeného, ale také lehce vyhořelého majora Kislingera. Vedle dobře vystavěné detektivky, zčásti inspirované noirovými filmy, je právě střet dvou hlavních charakterů a jejich kladných i záporných vlastností důležitou součástí celého audioseriálu. Na atmosféře má velký podíl i působivě vykreslené prostředí, kde se děj odehrává. Autor Jan Dvořáček v Kutné Hoře vyrůstal, dobře ji zná a jak sám říká, vždycky si představoval, co napínavého a návštěvníkům turisticky vyhledávané lokality skrytého by se v ní mohlo dít.

Genius Loci je dalším z titulů, které pod taktovkou Audioteky vznikly v takzvaně superprodukčním zpracování. Zážitek z poslechu tak umocňuje výborně zpracovaný prostorový zvuk a efekty, které jsou v tomto případě hlavně výsledkem postprodukce a originálních ruchů. Postaral se o ně Bojan Bojič, který je současně zvukovým designerem a autorem hudby k tomuto audioseriálu. Psychologicky propracované scény plné emocí a dynamických dialogů ožily díky promyšlenému hvězdnému obsazení, v němž i tu nejmenší roli hrají zkušení herci a herečky. Kromě Martina Fingera coby Kislingera a Vojtěcha Vondráčka v roli mladé posily v příběhu účinkují například Petr Čtvrtníček, Anežka Šťastná, Pavlína Balner, Josef Trojan, Jakub Žáček, Dušan Sitek, Pavlína Štorková Martin Myšička nebo Ladislav Frej.

Příležitost pro nadějné tvůrce

Nový audioseriál je prvním projektem, který se uskutečnil v rámci spolupráce Audioteky, největší audioknižní platformy v Česku, a Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění (FAMU). Na katedře scenáristiky a dramaturgie tu mohou studenti již třetím rokem navštěvovat seminář zaměřený přímo na audioknižní tvorbu. Z 21 děl, která v rámci prvního ročníku semináře vznikla a která jejich autoři přihlásili, byl k realizaci vybrán právě Genius Loci.

Jako jednoho ze tří finalistů jej nominovala porota složená z odborníků zastoupených například režiséry Janem Fričem, Petrem Gojdou, Natálií Deákovou a Jiřím Havelkou. V porotě byl také mistr zvuku či dramaturgyně. Konečná volba byla na zástupcích Audioteky, kteří se na vítězném titulu shodli jednoznačně. „Genius Loci nás oslovil okamžitě. Už v podobě námětu šlo o nejucelenější projekt. Autor dokonce poslal i první pilotní díl, který nás přesvědčil o tom, že jde o velmi kvalitně napsané dialogy, uvěřitelné postavy a příběh, jehož vývoj nás zajímal,“ vysvětluje za Audioteku šéfproducent Michal Sieczkowski. Seminář na FAMU pokračuje a v Audiotece už vybírají ke zpracování další tituly.

K poslechu již nyní na Audiotece

První díl novinky Genius Loci si mohou posluchači vychutnat již nyní. V aplikaci Audioteka je k dispozici bezplatně. K dalším dílům, které jsou zveřejňovány postupně každý týden, mají v tuto chvíli exkluzivní přístup členové Audioteka Klubu. Jedná se o streamovací platformu, v níž lze za předplatné 199 Kč měsíčně poslouchat bez omezení tituly z katalogu čítajícího více než 1 500 děl. Ostatní zájemci si mohou kompletní sérii o devíti, zhruba půlhodinových, dílech pořídit od 18. 12. 2023 na audioteka.cz.

Tvůrčí tým audioseriálu Genius Loci

Autor: Jan Dvořáček

Režie: Jakub Šmíd

Dramaturgie: Tereza Nováková

Hudba, zvukový design, mix dialogů, postprodukce: Bojan Bojič

Asistent zvuku: David Šindelář

Produkce: Marta Menes, Lizaveta Zahuzava, Lucie Laňková

Šéfproducent: Michal Sieczkowski

V hlavních rolích: Martin Finger, Vojtěch Vondráček, Jiří Roskot

Dále účinkují: Petr Čtvrtníček, Anežka Šťastná, Pavlína Balner, Josef Trojan, Jakub Žáček, Dušan Sitek, Pavlína Štorková, Michal Kraus, Jan Battěk, Martin Myšička, Lenka Zbranková, Zuzana Hykyšová, Jan Jankovský, Vojtěch Franců, Viktorie Hrachovcová, Michaela Krylová, Elizabeth Kateřina McIntosh, Ladislav Frej, Marta Menes, Bela Schenková, Tereza Hofová, Tereza Nováková, Jakub Šmíd, Michal Sieczkowski, Jan Dvořáček, Viera Pavlíková, Petr Pochop.

Natočeno pro společnost Audioteka ve zvukovém studiu BeLoud v roce 2023.