Jak (finančně) přežít Vánoce? Na elektřině neušetříte, na vytápění ano

Energie se sice již od poloviny roku drží na stejné cenové úrovni, v chladném a tmavém prosinci však stoupá jejich spotřeba. Přitom svítit se musí a napéct cukroví také. Jeden způsob, jak výrazně ušetřit, se ale přece najde.

Je světelný řetěz na vánočním stromečku plýtváním energií a zbytečným rozhazováním peněz? Není, zvlášť ty moderní vybavené LED diodami se totiž vyznačují minimální spotřebou elektřiny. Pokud svítí 6 hodin denně po dobu dvou týdnů, spálí necelých 600 wattů, což odpovídá přibližně 4 korunám a 50 haléřům. Starší řetězy s běžnými žárovkami mívají spotřebu zhruba o řád vyšší, v daném případě domácnost za vánoční atmosféru přesto nezaplatí víc než padesátikorunu.

Podobně energeticky náročné je také vlastnoruční pečení cukroví, jak je zřejmé z tabulky níže. Dejme tomu, že domácnost chystá 6 druhů cukroví, z nichž každý v elektrické troubě stráví v průměru něco přes hodinu. Dohromady tedy trouba běží 7 hodin, plus pár minut práce s mixerem a kuchyňským robotem, to dělá necelých 80 korun za elektřinu. Dvě hodiny pečení kapra pak vyjde na zhruba 15 korun, a smažená ryba na něco kolem dvou korun.

Šetřit na správném místě

Nesrovnatelně výraznějších úspor tedy lze dosáhnout pootočením hlavice radiátoru. Jak mnozí již vědí, vede každé snížení teploty o 1 stupeň k úspoře přibližně 6 procent nákladů. A snížením o 3 stupně ušetří domácnost bydlící v rodinném domě dokonce 3 MWh plynu neboli 6000 korun za rok. K tomu přitom není třeba se každé ráno probouzet do teplot nad bodem mrazu, stačí omezit teplotu v obývacím pokoji na 20 či 21 °C, v ložnici na 15 až 17 stupňů, a chodbu raději ani nevytápět, dokud v ní teplota nezačne klesat výrazněji pod 15 stupňů.

„K dosažení kompromisu mezi teplem a peněženkou si lze pomoci i několika jednoduchými triky. Patří mezi ně pořízení termostatických regulovaných hlavic, které umožňují nastavit nejrůznější programy vytápění včetně minimálního v době, kdy v domě či bytě nikdo není. Nebo krátké větrání s vytvořením silného průvanu. A vhodné je myslet i na výběr levnějšího dodavatele na důvěryhodném srovnávači,“ uzavírá Tomáš Vrňák, energetický analytik Ušetřeno.cz.

Energetická náročnost pečení

Zařízení Pokrm Doba vaření Celkové náklady
Elektrická trouba  Cukroví 20 minut 3,7 Kč
Elektrická trouba Kapr pečený – celý  2 hodiny 14,8 Kč
Elektrická deska Kapr smažený/kuřecí řízek 20 minut 2,4 Kč

Zdroj: Ušetřeno.cz, počítáno s cenou elektřiny 7,4 Kč za kWh