„Samurajky“ se rozcvičovaly na shakedownu

„A máme to tady! Pilotka Bára Holická, navigátorka Lucie Engová i Citroën 2 CV se stihly pořádně zahřát při středečním shakedownu. Ještě předtím na administrativní a technické přejímce posbíraly všechna potřebná razítka. Nyní už nic nebrání dámské posádce týmu Czech Samurais vyrazit do soutěže, která je pro ně velkou premiérou!“ Tak předává informace manažérka týmu Olga Roučková, která je sice v Čechách, ale s posádkou i doprovodným týmem je samozřejmě v neustálém kontaktu. 

„Jsme zpět z testu, do kterého holky najely v brzkém odpoledni. Holky si zkušební úsek daly třikrát, a musím říct, že dobrý! Najely devadesát ostrých kilometrů, celkově sto šedesát. Teď jdeme s Honzou udělat kontrolu auta. Pak na večeři, a uvidíme co nás ještě dneska bude čekat," přibližuje dnešní shakedown i  další dakarské dění Tomáš Neruda, hlavní mechanik Citroëna.

A k čemu slouží shakedown?

Shakedown je předzávodní test, na němž týmy dolaďují svá vozidla a optimalizují jejich výkon. Umožňuje týmům provádět poslední úpravy a identifikovat jakékoliv problémy těsně před začátkem soutěže. Shakedown je pro týmy zásadní pro zajištění předstartovního stavu vozidel a pro seznámení se s terénem. Slouží také jako příležitost pro řidiče, aby získali sebedůvěru a zhodnotili své dovednosti před ostrým startem. Shakedown není tedy soutěžní fáze, ale spíše trénink.