Tipy, díky nimž se po Vánocích vejdete zase do oblíbeného oblečení

Chladnější počasí svádí k vytváření zásob na zimu. Teplé oblečení snadno skryje nějaké to kilo navíc. A k tomu všemu vánoční období přineslo řadu lákadel, od uzobávání cukroví až po sváteční menu. Pokud jste si Ježíškovi nenapsali o větší kousky do šatníku, nezapomeňte na užitečné pomocníky, díky nimž si i v zimě snáz udržíte postavu.

Zelenina pokaždé jinak

Doporučené množství zeleniny se u dospělých lidí pohybuje až kolem 400 gramů denně. V letních měsících je to s její konzumací snazší. Ve vedrech totiž po osvěžujícím salátu sáhneme celkem rádi. V zimě už se ale někteří musí přemlouvat. Jak tedy dostat zeleninu do každodenního jídelníčku? Vsaďte na pestrost. Nejen pokud jde o samotnou zeleninu, ale i o formu a příležitosti, při kterých si ji dopřejete. Skvělou volbou jsou čerstvé zeleninové šťávy, které si můžete připravit třeba jako ranní vzpruhu nebo příjemnou svačinku během dne. Pokud jí ještě tolik neholdujete, klidně zeleninovou šťávu doplňte o ovocnou, třeba z jablka nebo citrusů. Co se zeleniny týká, velmi zdravá a současně chutná je například šťáva z červené řepy, mrkve, salátové okurky, řapíkatého celeru nebo ředkve. Do lahodného mixu uplatníte i košťál z brokolice či květáku, takže vám nový návyk pomůže nejen ke zdravějšímu životnímu stylu, ale také k lepšímu využití surovin v kuchyni. K dochucení se hodí nejrůznější bylinky v čele s hladkolistou petrželí. Vynikající je samozřejmě zázvor, ale také například rakytník.

Čerstvou zeleninu mějte po ruce také ve chvílích, kdy jinak ujídáte sladké či slané pochutiny. Typicky jde jak o sledování televize, tak o rychlé svačinky v práci u počítače. Lepší volbou je nakrájená zelenina s různými dipy, které si snadno nachystáte z jogurtového základu, případně z o něco tučnějšího tvarohu nebo zakysané smetany. K dochucení se kromě oblíbeného česneku nebo chilli hodí v podstatě jakákoliv vaše oblíbená bylinka. Dobře poslouží i špetka kari koření. Syrová zelenina je pro podobné příležitosti skvělá rovněž v kombinaci s hummusem a různými pomazánkami.

Do třetice zeleninu v zimě oceníte v podobě vydatných polévek, které vás příjemně zasytí i zahřejí, a navíc se po nich nebudete cítit těžce. Dýňová či mrkvová jsou podzimní a zimní klasikou. Připravit si ale můžete i skvělý boršč, brokolicový či květákový krém a také polévky z luštěnin, třeba z čočky. Výborná je i zelná polévka, při níž uplatníte další vcelku podceňovanou, a přitom prospěšnou část jídelníčku, kterou představují fermentované potraviny. Mimochodem, k zahušťování těchto polévek není zdaleka vždy zapotřební mouka. Dobrou službu v tomto směru odvede brambora, červená čočka nebo ovesné vločky.

Zimní nápojový lístek

Málo platné, i když nemáte pocit žízně jako v létě, dodržovat pitný režim je třeba neustále. Navíc na rčení, že hlad je převlečená žízeň, přeci jen něco bude. Pokud začnete pravidelně pít, pravděpodobně si všimnete, že do šuplíku se sladkostmi chodíte o něco méně.

I v zimě je dobrým základem obyčejná čistá voda. K zahřátí se ale samozřejmě hodí čaje a také teplé nápoje z bylin. Přirozenou obranyschopnost podpoří například echinacea, rakytník nebo šípek. Nápoje z nich bývají samy o sobě celkem chutné, případně je můžete vylepšit trochou medu. Při fyzické námaze si však s vodou a čaji zpravidla nevystačíte a měli byste do pitného režimu přiměřeně zahrnout i kvalitní minerálky. Nezapomínejte na ně nejen pokud máte fyzicky náročnou práci nebo se zrovna vracíte z fitka. Počítá se totiž i svižnější procházka nebo intenzivní velký úklid.

V pohybu od rána do večera

Tma ráno i večer. Deštivé, nebo dokonce mrazivé dny. Příležitostí k přirozenému pohybu venku v zimě skutečně ubývá. Místo rezignace a lenošení si ale raději vytvořte jiné návyky, při kterých rozhýbete své tělo. Uvidíte, že některé z nich se stanou lehce součástí vaší každodenní rutiny. Pokud zledovatělé cesty zrovna nehrozí úrazem, projděte se pěšky alespoň kus cesty do práce i zpátky domů. Než s přáteli zamíříte na kávu či večeři do restaurace, udělejte si menší okruh městem. Pokud chodíte s dětmi pouštět draka, případně v zimě sáňkovat, nepostávejte jako dozor na místě a raději se s chutí zapojte. Když vás nepříjemné počasí odradí od pravidelné návštěvy fitka nebo bazénu, nahraďte plánovanou sportovní aktivitu jinou. Existuje i spousta kvalitních lekcí online.

Jednoduché cviky vám pomohou se alespoň trochu protáhnout i během dne prosezeného v kanceláři. Zkusit můžete například tuto sérii. Nejprve si sedněte na kraji židle, mírně rozkročte nohy a předkloňte se dolů, čímž uvolníte páteř. Poté se vraťte do výchozí pozice v sedu na kraji židle a místo předklonu se tentokrát zakloňte. Také při dalším cviku uplatníte židli. Sedněte si na ni ze strany
a zanožte jednu nohu – protáhnete si tak kyčel. Postupně tímto způsobem protáhněte obě nohy. Na závěr se už vestoje zapřete předloktími mezi futry a hrudník jemně protlačujte vpřed. Ucítíte tak příjemné protažení prsních svalů.

Místo povalování na gauči a pojídání dobrot můžete u oblíbeného filmu zapracovat třeba na posílení svalů pánevního dna. Lehněte si na břicho a jedno koleno položte do strany. V této pozici pomalu zatínejte svaly pánve po dobu 8 vteřin a poté povolte. Opakujte alespoň 10 x za sebou a pak celou sérii zacvičte s pokrčenou druhou nohou. V lehu na zádech pak kolena pokrčte na šířku boků, paže položte podél těla. Zvedejte se pomalu od hýždí po spodní záda a současně mírně zatahujte hýždě dovnitř. Hlídejte si, aby vám kolena „neutíkala“ do stran. Příležitostí pro pohyb máte během celého dne spoustu. Zkuste jich alespoň část využít, abyste se i v zimě cítili dobře.

Náš tip: Štíhlá a krásná s bylinkami

Vaši snahu o krásnou postavu mohou podpořit i vybrané bylinky. Zajímavou kombinaci přírodních látek obsahuje doplněk stravy Liftea Štíhlá linie Synefrin. Kromě dobře známého bromelainu z ananasu jde také o pomerančovník hořký, guaranu a garciniu cambogiu.

Ty mají příznivý vliv na metabolismus tuků a kontrolu tělesné hmotnosti. Nechybí ani acai berry a tolik oblíbený zelený čaj, který je známý antioxidant, ale zároveň přispívá k vylučování vody z těla, což se hodí, pokud toužíte po „vyrýsované“ postavičce. Doporučená maloobchodní cena je 249 Kč za balení obsahující 60 tobolek, které představují měsíční kúru.  K dostání je v lékárnách, drogeriích dm a dalších vybraných drogeriích. Z pohodlí domova pořídíte na www.liftea.cz. Doplněk stravy nenahrazuje pestrou a vyváženou stravu.

Dary přírody vám budou užitečným pomocníkem nejen při péči o atraktivní postavu, ale také hladkou pokožku. V přípravku s výstižným názvem Liftea Celulinie mají své místo zelený čaj a mořská řasa, které přispívají k metabolismu tuků, kontrole tělesné hmotnosti a normálnímu stavu pokožky. Možná vás však překvapí, že podobné účinky jsou připisovány i vinné révě, která podpoří vaši snahu o krásnou postavu bez nevzhledných dolíčků. Proto ani ona nemůže v tomto doplňku stravy chybět. Velmi důležitou roli pak zastávají výtažky z cedru himalájského a ploštičníku hroznovitého, které blahodárně působí na správnou činnost lymfatického systému. Podporou zdravého trávení je pak v přípravku doplňuje skořicovník čínský a svízel, který pečuje o normální činnost jater a žlučových cest. Doplněk stravy Liftea Celulinie je k dostání v balení obsahující 60 tobolek, které představuje měsíční kúru. Doporučená maloobchodní cena činí 249 Kč. Zamířit pro něj můžete jak na www.liftea.cz, tak do vybraných lékáren a drogerií dm. Doplněk stravy nenahrazuje pestrou a vyváženou stravu.