Novoroční předsevzetí: Češi myslí na své finance. V roce 2024 chtějí víc spořit

Novoroční předsevzetí si dává více než polovina Čechů. Na předních příčkách jejich žebříčku se objevuje touha zhubnout, méně se stresovat nebo přestat kouřit. Nechybí ale ani předsevzetí týkající se financí.

Z Čechů, kteří si s příchodem nového roku dávají předsevzetí, jich 72 procent myslí na své finance. Jedním z nejčastějších finančních novoročních předsevzetí je touha více spořit. Málokomu se ale povede své odhodlání naplnit dlouhodobě. „Hlavním důvodem, proč většina lidí u svých předsevzetí lépe hospodařit dlouho nevydrží, je nedůslednost při evidenci výdajů. Pokud se člověk rozhodne lépe nakládat se svými úsporami, měl by si v prvním kroku začít poctivě evidovat všechny své výdaje ať na papír, nebo prostřednictvím nějaké mobilní aplikace či tabulky v excelu. Již po prvním měsíci má stručný přehled o svých měsíčních výdajích. Dále by měl zohlednit všechny výdaje, které jsou například placeny ročně. Zde postačí si během jednoho večera projít pohyby na bankovním účtu v minulém roce. Po vytvoření takového analýzy by měl mít člověk jasno, kolik měsíčně utratí a kolik peněz je schopen na konci měsíce reálně dát stranou,“ doporučil Roman Pilíšek, ekonom a spoluzakladatel společnosti Zlaté rezervy.

Ekonomové doporučují zvolit ke spoření vhodný nástroj, spoří-li totiž člověk „na vlastní pěst“, často od svého cíle brzy upustí. Vhodný začátek, jak své peníze uložit a ochránit je před inflací, může být spoření do zlata. Počet lidí, kteří ukládají své finance do drahých kovů, zejména pak do zlata, v Česku meziročně stoupá. Zcela novým trendem je pak časově ohraničené – roční spoření do zlata. „Ukládání finančních prostředků do zlata je fenomén jdoucí naskrz populací, vzděláním i věkem. Vesměs se jedná o lidi, kteří jsou nohama více na zemi, jsou více realističtí a řekněme i více tradiční. Nákup zlata jako ochrana proti inflaci se v posledních letech rozšiřuje mezi stále větší počet lidí. Jako uchovatele hodnoty peněz vnímá zlato takřka 60 procent české populace. Spoření do zlata je v České republice teprve v začátcích, ale nejedná se o nic složitého,“ řekl Roman Pilíšek.

Rozložení nákupu žlutého kovu v pevně ohraničeném čase bez navýšení konečné ceny je ideálním řešením, a proto v posledních letech zájem o roční spoření do zlata významně roste i v Česku. „Roční spoření do zlata funguje velmi jednoduše, srozumitelně, a především zcela transparentně. V e-shopu si zákazník vybere kousek zlata, který odpovídá jeho představě o odkládání úspor, a klikne na nabídku spoření. Aktuální cena slitku je rozložena na jeden rok do 12 plateb a zákazník v nabídce ihned vidí výši měsíční platby. Cena je při uzavření smlouvy konečná, bez jakýchkoliv navýšení a poplatků. Po zaplacení celé kupní ceny je mu zlato posláno domů,“ vysvětlil Roman Pilíšek.

Výši měsíční platby lze přizpůsobit finančním možnostem. Spořit je možné čtrnáct set, ale třeba i čtrnáct tisíc měsíčně. A pokud chce mít člověk svůj kousek zlata doma dřív než za rok, může ho kdykoliv jednorázově doplatit. „Bez sankce lze provést úhradu mimořádné platby nebo doplatit celou kupní cenu zboží. Na druhou stranu chápeme, že mnohdy přijdou neplánovaně nečekaná vydání. Pokud není střadatel schopen krátkodobě posílat dohodnutou platbu, je možné bez problémů počkat až tři měsíce, a to zcela bez sankcí. Pokud se situace nezmění ani po této době, je třeba začít jednat o zrušení smlouvy, přičemž ke každému případu přistupujeme zcela individuálně. A pokud už zákazník své nakoupené investiční zlato z jakéhokoli důvodu nechce, poskytujeme smluvní garanci, že ho kdykoliv odkoupíme,“ uzavřel Roman Pilíšek.