Činoherní klub uvádí hru o třicátnících s názvem Nejbližší

Jak těžké je potkat toho pravého partnera pro život, když žijete ve velkoměstě, jste single, gay a vaše nejlepší kamarádky vás začnou zvát na rozlučky se svobodou? Jak nepropadat panice ze samoty a společenského tlaku? Jak se nezbláznit z toho, když v práci narazíte na kolegu, který se vám líbí? Černá komedie o přirozeném posunu do další životní fáze, jež s sebou nese i změnu v jiných blízkých vztazích, představí v hlavní roli Jakuba Burýška, ale také Sandru Černodrinskou, Martu Dancingerovou, Anežku Rusevovou, Václava Šandu nebo Viktora Zavadila. V režii Terezy Říhové bude hra uváděna v Činoherním klubu od 12. ledna 2024.

Hru Nejbližší (v originálu Significant Other) napsal newyorský autor Joshua Harmon v roce 2013. Vycházel z textu, který napsal už dříve – byl to dialog terapeuta s klientem, který je posedlý svým kolegou v práci, v devíti krátkých scénách, jež mělo být podle původního zadání možné odehrát v jakémkoli pořadí. Pro tuto hru zachoval a rozvinul jen jednu z postav – Jordana Bermana, kterému bude brzy 30, je gay a potýká se sám se sebou, s pocity osamělosti a s obsesivními sklony.

Příběh začíná na rozlučce se svobodou Jordanovy dobré kamarádky a kolegyně z práce Kiki. Ta je přesvědčená, že se Jordan musí seznámit s jejich novým kolegou Willem, se kterým vedla jako HR přijímací pohovor. Vcelku banální a běžné události jedna po druhé nenápadně narušují Jordanovy jistoty a staví ho před jakési nepsané společenské povinnosti.

„Když se Jordanovi někdo líbí, není tak uvolněný jako s kamarádkami, s babičkou, nebo když je sám doma, vaří a kouká na seriály. Snaží se maximálně přizpůsobit, aby na toho druhého zapůsobil, aby ten člověk o něm měl jenom to nejlepší mínění. A najednou se v tom začne sám ztrácet,“ popsal svoji postavu Jordana Jakub Burýšek. „Není to ale jenom o klukovi, který chce najít jiného kluka. Je to i o hledání svého místa ve světě. O tom, jakou úlohu v něm člověk hraje, jak si dát život do kupy a obstát, ustát těžké situace, když přicházejí.“

Ačkoli Nejbližší řeší vážná témata, činí tak s humorem a nadsázkou a žánrově se pohybuje mezi černou komedií, romantickou komedií a sitcomem. Jordana a jeho tři kamarádky doplňuje na jevišti dalších šest postav mladých mužů, které ztvárnili Václav Šanda a Viktor Zavadil. Jordanovu babičku hraje Jana Břežková.

„Kiki je Jordanova blízká kamarádka. Jejich blízkost spočívá v tom, že mají hlavně společný humor. Ona mu vždycky dokáže nastavit zrcadlo tak, že si z něj udělá srandu. Sama se z ničeho ‚neposírá‘, je nohama na zemi. Pomáhá mu nepropadat se do takových hlubin. Na to jde zase za jinou kamarádkou, když se potřebuje svěřit,“ představila postavu jedné ze tří kamarádek její představitelka Marta Dancingerová.

Pro režisérku Terezu Říhovou znamenala tato hra několik výzev. „Ze začátku to byla pro mě otázka prostoru. Ve hře se neustále mění prostředí, kdy se ostrým střihem přechází z jednoho místa na druhé. A těch prostředí je tam opravdu mnoho. Bylo tedy potřeba vymyslet, aby inscenace s každým přechodem tzv. ‚nespadla‘. Co se textu týče, je napsán jako lehká komedie, kterou jsme se společně s herci snažili více prohloubit. S tím jde ruku v ruce i jiný styl herectví, než pro jaký je hra napsána. A zkombinovat všechny tyto prvky, žánr a styl byla opravdu výzva,“ svěřila se režisérka.

První inscenaci hry nazkoušela Roundabout Theatre Company v roce 2015 pro Off-Broadway a díky velkému úspěchu na jaře 2017 byla přesunuta na Broadway do Booth Theatre. Od té doby hru uvedla další divadla ve Spojených státech i po světě. A není bez zajímavosti, že si ji kromě profesionálních divadel často vybírají také amatéři (často i školní divadelní soubory).

Činoherní klub uvede hru Nejbližší v překladu Viktora Janiše a v režii Terezy Říhové v české premiéře. V hlavní roli se představí Jakub Burýšek; jeho babičku hraje Jana Břežková, jeho nejlepší kamarádky Sandra Černodrinská, Marta Dancingerová a Anežka Rusevová. Mužské trojrole vysněných mužů, kolegů a manželů ztvárňují Václav Šanda a Viktor Zavadil.

Dramaturgie: Markéta Kočí Machačíková

Scéna: Ján Tereba

Kostýmy: Paulína Bočková

Hudba: Matěj Štrunc

pohybová spolupráce: Jan Bárta

Foto: Pavel Nesvadba