Pluxee: Propadlé stravenky naplní potravinovou banku

Našli jste doma papírové stravenky Sodexo Gastro Pass s platností do 31. prosince 2023? Nevyhazujte je, protože ještě mohou pomoci potřebným. 

Může se to stát každému – v peněžence nebo v zásuvce pracovního stolu najdete stravenky, jejichž platnost už vypršela. Určitě je nevyhazujte, stejně jako v předchozích letech mohou pomoci potřebným. „Propadlé stravenky vybíráme už počtvrté. Lidé nám je mohou zasílat do konce února. Celou částku, kterou takto vybereme, darujeme České federaci potravinových bank,“ říká Tereza Knířová ze společnosti Pluxee (dříve Sodexo Benefity), největšího poskytovatele benefitů v České republice.

S Českou federací potravinových bank spolupracuje společnost Pluxee dlouhodobě a výtěžek z propadlých stravenek jim věnuje už potřetí. „V roce 2021 to bylo 138 000 korun a loni 210 206 korun. Celkově jsme díky propadlým stravenkám darovali potřebným již více než 643 000 korun. Považujeme to za velký úspěch, protože uživatelů papírových stravenek každý rok ubývá. Firmy totiž čím dál častěji volí naše digitální stravenkové karty,“ dodává Knířová, která věří, že letos bude vybraná částka podobná.

„Díky dlouhodobé spolupráci víme, že potravinové banky dnes o pomoc žádají i ti, které by dříve asi ani nenapadlo, že se někdy ocitnou v takové nouzi. Jde o lidi, které do problémů dostala hlavně extrémní inflace a mimořádný růst nákladů na bydlení,“ dodává Knířová.

Česká federace potravinových bank a Potravinové banky v jednotlivých regionech, za podpory Ministerstva práce a sociálních věcí spustily v červenci loňského roku síť potravinové pomoci. Na více než 150 místech po celé republice rozdávají potravinové banky balíčky přímo potřebným prostřednictvím Výdejen potravin. Od spuštění projektu v polovině roku bylo podpořeno již více než 12 000 osob. Jedná se především o rodiny v krizi, samoživitele a seniory. „Podařilo se nám vybudovat fungující systém pomoci pro lidi v nouzi. Jejich počet bohužel každým rokem narůstá, podle statistik se v současné době nachází pod hranicí chudoby až 15 procent všech obyvatel České republiky,“ uvádí Aleš Slavíček, předseda České federace potravinových bank, a dodává, že každý týden rozdají až 2 500 potravinových balíčků.

„Snažíme se pomáhat ze všech sil, bez pomoci firem a jednotlivců bychom se ale neobešli. Jsme velmi vděční, že nám společnost Pluxee opakovaně poskytuje finanční příspěvek ve výši vybraných propadlých stravenek. Díky tomu můžeme pomáhat zas o trochu víc,“ říká Aleš Slavíček.

Potravinovým bankám můžete přispět papírovými stravenkami Sodexo Gastro Pass v jakékoli hodnotě, kterým vypršela expirace. Stačí je do konce února odeslat na adresu:

Stravenky pomáhají

Pluxee Česká republika a.s.,

Plzeňská 3350/18

150 00, Praha 5

Pokud chcete pomoci ještě více, přidejte se ke tradiční Sbírce potravin 24. dubna. Více informací najdete na www.sbirkapotravin.cz.

Zdroj: komunikační agentura Seteva

Foto: Česká federace potravinových bank