Máme pro vás tipy na místa, kde můžete nocovat hned u svahu!

Ještě před několika lety byla dovolená s obytkou doménou výhradně letních měsíců. To už teď ale zdaleka neplatí. Z dat společnosti Campiri vyplývá, že zájem o karavaning roste během celého roku, a to včetně zimy. Lidé se v obytných vozech totiž naučili trávit také lyžařské dovolené. Na tento trend reagují samotní provozovatelé skiareálů, kteří rozšiřují svou nabídku o speciální stání. Ty často nabízejí nejen základní vybavení jako elektrickou přípojku nebo přístup k pitné vodě, ale také WiFi připojení či saunu.

Hlavní a nespornou výhodou je to, že s karavanem nejste vázáni na konkrétní místo. „V tom je úžasná svoboda a flexibilita, kterou karavan nabízí. Můžete se i na poslední chvíli vydat tam, kde zrovna panují nejlepší sněhové podmínky. Nemluvě o tom, že se ráno stačí probudit, nazout boty, udělat pár kroků k lanovce a rázem se ocitnete se na sjezdovce, kde budete mezi prvními návštěvníky. Všichni totiž moc dobře víme, že ranní prašan je jednoduše k nezaplacení,“ říká Lukáš Janoušek, spoluzakladatel a CEO společnosti Campiri.

Chtěli byste poznat výhody zimního karavaningu na vlastní kůži? V tom případě vám přinášíme seznam míst, kde na vás s karavanem budou připraveni a kde si užijete parádní lyžovačku. V rámci jedné dovolené jich navíc klidně zvládnete navštívit i několik!

Česko

Skiareál Špindlerův Mlýn – Je to zřejmě nejoblíbenější tuzemské lyžařské středisko a populární je už také mezi karavanisty. Nabízí totiž řadu parkovišť, která jsou většinou provozovaná městem. Hned u horní části přehrady Labská je parkoviště B1 Bedřichov. Další možností je třeba také parkoviště Hromovka P2. Naprostou klasikou při lyžování v Krkonoších jsou také sjezdovky na Medvědíně. Pokud se pro ně rozhodnete i vy, můžete zaparkovat na parkovišti Horní Mísečky, které je hned u dolní stanice lanovky. Od věci není zjistit si předem volnou kapacitu, poslouží k tomu číslo +420 604 929 600.

Pokud chcete veškerý komfort kempu, doporučujeme zůstat v Base Camp Medvědín, kde jsou na karavanisty už dobře připraveni. Mají zde elektrické přípojky, místa pro likvidaci chemického odpadu, přístup k pitné vodě, a dokonce i saunu! Připojení k elektrické síti stojí 225 Kč za noc. Sauna vás pak vyjde na 800 Kč. Možné je i zapůjčení grilu a přenosného ohniště v řádech sto korun.

Skiareál Herlíkovice – Bubákov– Další oblíbenou lyžařskou destinací je tento skiareál nedaleko Vrchlabí. Pro parkování je možné využít parkoviště č. 5, kde zatím ale nemají k dispozici elektrickou přípojku. Některé řidiče by mohlo napadnout zaparkovat na centrálním parkovišti přímo u stanice lanovky, tam však není možné stát přes noc, a to kvůli pohybu techniky na úpravu sjezdovek.

Skiareál Javornájeideální lyžařský areál pro pohodovou lyžovačku i s dětmi. A připravené tu mají i parkoviště pro karavany a obytňáky. Pro bezproblémové přenocování doporučujeme dopředu zavolat na telefon +420 603 725 169 nebo kontaktovat areál skrze e-mail randakk@centrum.cz. Pokud se tam rozhodnete strávit zimní dovolenou, čekají na vás čtyři modré a červené sjezdovky o celkové délce 1670 metrů.

Resort Bílá–Skvělou volbou pro dovolenou s karavanem v Beskydech je Resort Bílá. Za poplatek je možné s obytňákem i karavanem zaparkovat přímo na centrálním parkovišti u lanové dráhy. Kromě toho si tu můžete také doplnit užitkovou vodu a veřejné toalety využít k vylití odpadní kazety. K dispozici je zde také připojení k elektřině. Doporučujeme před příjezdem ověřit volné stání na telefonním čísle +420 602 632 145 nebo e-mailové adrese areal@skibila.cz.

Ski areál Pustevny–U tohoto střediska jde i přes noc parkovat na parkovišti P1 přímo před hotelem Ráztoka. K dispozici tu ale nemají přípojku na elektřinu ani toalety. Je tedy potřeba počítat s tím, že tu musíte být naprosto soběstační. Tento lehký diskomfort ale vyvažuje to, že parkoviště je k dispozici zcela zdarma.

Tip na výlet po okolí: Pokud budete v okolí Pusteven, rozhodně byste si od 13. ledna do 4. února neměli nechat ujít výstavu ledových soch, letos zaměřenou na téma „Noemova archa“. Výstava ledových a sněhových soch má na Pustevnách dlouholetou tradici. Každoročně v lednu zde zkušení sochaři vytvářejí neuvěřitelná díla, která lákají v tuto dobu do Beskyd na Pustevny návštěvníky z celé republiky i ze zahraničí.