Prastará pohanka se dostala mezi Food trendy roku 2024

Obliba bezmasého stravování je na vzestupu. Mnoho evropských šéfkuchařů i food blogerů experimentuje se zeleninou, luštěninani či obilovinami a zařazují tyto zdravé suroviny do jídelníčku svých strávníků. Rakouská expertka Hanni Rützler, která dlouhodobě sleduje vývoj moderní gastronomie a stravovací kultury, zařadila ve své publikaci Foodreport 24 mezi aktuální food trendy i superpotravinu, staroslovanskou pohanku. Šlechtěním, pěstováním i výrobou mlynářských výrobků z pohanky se již od roku 1992 věnuje na úpatí Jeseníků česká firma PROBIO.   

Vegetariánské menu standardem

Většina tuzemských restaurací nabízí vegateraiánské menu na běžném jídelníčku. Zastánci zdravé a lehké stravy, ale i ti, co dodržují například bezlepkovou dietu, tak mají stále více možností, kde se kvalitně najíst. A není to jen o stravě, ale o celkovém životním stylu a přístupu ke svému zdraví. „Zeleninové či luštěninové pokrmy dávno nepatří jen mezi přílohy. Jejich autoři musí být nejen kreativní, ale měli by ovládat i znalosti z oblasti výživy,“ říká Martin Hutař ze společnosti PROBIO, která se na pohanku v bio kvalitě specializuje. 

Jídlo jako požitek

Stále víc lidí oceňuje jídlo, ve kterém se nevylučuje požitek a ohled na naše zdraví. Tento trend se označuje jako soft health a spojuje zdraví, požitek a udržitelnost. Jídlo by mělo být přirozené, regionální, sezónní a ideálně v bio kvalitě. Jde o vyváženost, pestrost a obohacení jídelníčku o mnoho různých druhů ovoce a zeleniny, obilných výrobků a luštěnin. Lidé nahrazují průmyslově zpracované produkty přírodními zdravějšími surovinami, například na místo cukru datle nebo med. Soft health je tedy založen na holistickém chápání zdravé výživy a ne na živinách a kaloriích.

Minoritním plodinám vévodí pohanka

Není divu, že se stále většímu zájmu těší i tzv. minoritní plodiny, obiloviny a pseudoobiloviny, které používaly v kuchyni naše prababičky. Mezi pseudoobiloviny řadíme amarant, quinou a pohanku. V kuchyni mají stejné uplatnění jako obiloviny, hlavní zásobní látkou je u nich škrob, na rozdíl od běžných obilovin neobsahují lepek. Botanicky je řadíme mezi obilní trávy, například pohanka patří do čeledi rdesnovitých.

Historie pohanky sahá až do středověku. Do Evropy byla pravděpodobně přivezena vojsky Saracénů a Tatarů, která pronikala do Evropy. Od toho je odvozen český název „pohané – pohanka“. Na území České republiky jsou nejstarší nálezy z 12. století z okolí Opavy, Kadaně, Starého Jičína a Uherského Brodu. V 16. století prý byla u nás dokonce jednou z nejoblíbenějších potravin. 

Široké uplatnění

Tato pseudoobilnina je nejen chutná, ale také výživná. Pohanka zahřívá, obsahuje mnoho cenných živin a naopak žádný lepek. Je bohatá na důležité živiny, jako je vláknina, bílkoviny, vitaminy skupiny B a minerální látky. Díky této skladbě prospívá našemu zdraví tím, že podporuje náš imunitní systém a má pozitivní vliv také na nervový a cévní systém. Pohanka je výjimečná hlavně obsahem rutinu (vitaminu P), který zvyšuje pružnost cév a posiluje jejich stěny. Rutin v těle funguje ve spolupráci s vitaminem C. Pohanka se spolu s quinoou a amarantem zařazuje mezi pseudoobiloviny – v lidské výživě mají podobné použití jako obiloviny, ale botanicky patří do jiných skupin. Všechny pseudoobiloviny jsou přirozeně bezlepkové, proto mají velký význam pro celiaky a pro ty, kdo se snaží množství lepku ve stravě omezit.

Pohanka v mnoha podobách    

Společnost PROBIO zpracovává obiloviny i bezlepkové plodiny ve speciálních mlýnech ve Starém Městě pod Sněžníkem. Pohanka je bezlepková, proto se zpracovává v bezlepkovém mlýně, kde je dodržována přísná kontrola, aby bylo zajištěno, že každý produkt splňuje nejvyšší standardy kvality. Pohanku zde loupají mechanicky, proto je světlé barvy. Tento způsob zpracování pohanky umožňuje zachování více cenných látek ve srovnání s tepelným zpracováním.

Pohankové kroupy

Jednou z nejzákladnějších a nejtypičtějších pohankových produktů jsou pohankové kroupy, které jsou velmi univerzální a dají se použít na mnoho způsobů. Mohou být použity na přípravu risot (kroupot), jako příloha k masu či k zelenině, nebo přidány do salátů. Lze z nich udělat i snídaňovou kaši, kterou necháme přes noc namočenou ve vodě, další den omyjeme studenou vodou a můžeme rovnou servírovat s ovocem. Možnou rychlo-směsí z krup je Probio pohanková polévka, kterou zalijeme vodou a dochutíme napříkladem česnekem, či bylinkami. Pokud si chcete zkusit udělat vlastní chod z krup tak doporučujeme pohankovou sekanou, která je skvělá s vařenými brambory a kysaným zelím.

Pohanka lámanka

Je využívanou podobou této plodiny, lišící se od kroupy svou hrubší texturou, která je skvělým základem pro přípravu karbenátků, placiček, či zapékaných sladkých i slaných pokrmů. Hoďte hrstku do polévky na zahuštění, posypte buchtu lámankou místo drobenky nebo udělejte skvělou "škvarkovou pomazánku." Doporučujeme zkusit lámanku na vytvoření pohankového perníku, nebo na pohankovo-zeleninové placičky.

Pohanka neloupaná

Výborně se hodí ke klíčení a pro přípravu osvěžujících odvarů a čajů. Jakmile z ní vypěstujete klíčky a výhonky, můžete je využít na posyp do pomazánek, do polévek, nebo přidat do salátů, což dodá vašim pokrmům nejen šťavnatost, ale také zvýšený obsah vitamínů pro vaše zdraví.

Pohanková mouka

S pohankovou hladkou moukou se otevírá široké spektrum možností v kuchyni. Můžete z ní připravit nejen lahodné francouzské palačinky, ale také se hodí pro bezlepkové moučníky, pečivo, lívance, knedlíky a nočky. Tato univerzální bezlepková mouka má mnoho uplatnění a může být také vynikajícím pomocníkem při zahušťování omáček a polévek. Při nedostatku času však stačí sáhnout po palačinkové směsi z pohankové mouky do které stačí přidat vodu, a máte dobrotu jídlo na talíři.

Pohanková krupice, pohankové vločky a pohankové otruby

Podobnou plodinou jako je mouka je také pohanková krupice, kterou v celozrnné variantě mele společnost Probio ve svém bio mlýně. Krupice je ideální pro přípravu ranní bezlepkové krupicové kaše, což je vynikající a zdravý způsob, jak začít den. Kromě toho můžete pohankovou krupici využít i na přípravu lahodných knedlíčků, do polévek, zavářek a omáček. Je to výborná volba pro ty, kteří preferují bezlepkovou stravu a hledají zdravé alternativy k tradičním obilným produktům. Zároveň jsou možností i pohankové vločky, nebo pohankové otruby, které jsou taktéž ideální bezlepkovou surovinou na ranní kaše, müsli, či granolu.  Otruby jsou taková hodně nahrubo namletá krupice. Jejich konzumací a přidáním do ranních kaší nebo pečiva obohatíte svůj pokrm o kvaklitní vlákninu a bíkoviny.