Vsaďte na hit posledních let a vyzkoušejte otužování!

Hledáte během zimy způsoby, jak co nejvíce posílit imunitní systém, ale zároveň chcete vyzkoušet i něco jiného než vitamínové doplňky, zdravou stravu nebo pravidelné sportování? Vsaďte na otužování, které se v poslední době těší čím dál větší oblibě! Ale není nutné (ani vhodné) se ihned vrhat do ledové řeky, vyplatí se začít postupně.

Přestože se otužování stalo hlavním tématem v posledních letech, historicky se dlouhodobě řadí mezi osvědčené metody posilující imunitu a kardiovaskulární systém.  Již v 19. století známý zakladatel přírodního lékařství Vincenz Priessnitz propagoval ozdravné účinky studených lázní a zábalů.

Jak s otužováním začít?

Existuje několik možností, záleží na vás, které vám budou více vyhovovat. S otužováním můžete začít kdykoliv během roku, nejlépe ale na podzim, kdy se mění počasí a začnou nás více atakovat různé virózy a chřipky. Jedním ze způsobů, jak se začít otužovat, je spát v chladnější místnosti s otevřeným oknem. Další varianta je pak ranní/večerní studená sprcha. Anebo saunování, které je ideálním doplňkem celkového otužování.

Saunováním ku zdraví

Pro někoho možná překvapivě, ale k otužování neodmyslitelně patří právě saunování. I při něm dochází k automatické termoregulaci našeho organismu, jenž pak lépe zvládá teplotní výkyvy v běžném životě. Svůj původ má ve Finsku, kde je sauna téměř v každé domácnosti a její návštěva se tradičně pojí s ochlazovacími procedurami v ledové vodě. Obecně otužování a saunování spouští v těle celou řadu chemických procesů, při kterých tělo reaguje zvýšenou produkcí látek, které se podílejí na obranyschopnosti našeho organismu.  Dalšími neméně důležitými benefity jsou například upevnění vůle, učení se pracovat se stresem, relaxace a celkové zklidnění mysli.

NÁŠ TIP: Pokud vás neláká otužování v přírodních nádržích nebo řece, doporučujeme vyrazit do luxusního Saunového světa v Aquapalace Praha. Jedná se o největší saunový svět v České republice, kde najdete v krásném a moderním zázemí kromě 19 různých typů saun a prohříváren řadu speciálních sprch i ochlazovacích bazénků. Prostor je rozdělen do 3 zón – klasické finské sauny, římské lázně a venkovní část se zemní baňou. Pro dokonalou relaxaci a uvolnění jsou k dispozici vířivky a odpočinková zóna s lehátky. Navíc se v Saunovém světě konají pravidelné saunové ceremoniály pro dospělé i děti pod taktovkou nejlepších českých saunérů.

Přijďte nastartovat svou imunitu, načerpat energii během chladných lednových dnů a dopřejte si relaxaci v krásném prostředí. „Kombinace saunových ceremoniálů, příjemného prostředí s krásnými bylinnými vůněmi a přítomnost zkušených saunérů pak zprostředkuje téměř rituální zážitek. V nabídce služeb nechybí ani nejrůznější peelingy, víkendové muzikoterapie či Divadelní ceremoniály,“ zve k návštěvě Saunového světa v Aquapalace Praha generální ředitelka Vladana Horáková.

Pro maximální posílení imunitního systému doporučujeme saunování alespoň jednou či dvakrát týdně.