Čínská medicína spatřuje problém ve všem, co je extrémní...

Milan Schirlo se specializuje na tradiční čínskou medicínu a předává dál nasbírané zkušenosti. Sám se přesvědčil, že příběhy z cest za uzdravením fungují mnohem lépe než odborné poučky, je v nich totiž živoucí moudrost. Člověka vždy vnímá komplexně. Vychází z prastarého učení, které nahlíží na vznik nemocí holisticky, tedy zohledňuje všechny aspekty souvisící s jeho životem. Nás však zajímalo více, a to jaká byla cesta jednoho z řady terapeutů čínské medicíny, který se stal v srdci Evropy jedním z nejuznávanějších.

Jaká cesta vás dovedla k  tradiční čínské medicíně?

Můj otec a jeho rodina jsou Němci z polského pohraničí. Moje babička tam měla i ordinaci a působila jako chiropraktik. Někteří příbuzní, kteří emigrovali nebo byli odsunutí do Německa, tak jsou nebo  byli chiropraktiky či fyzioterapeuty. Myslím, že to máme v krvi. Po revoluci, když se to začalo uvolňovat a byly na vzestupu metody alternativní léčby, začal jsem se o tyto obory zajímat. Oslovila mne čínská medicína, byla taková komplexní, logická a řešící příčiny, a její systém mne stále fascinuje.

Co přesně Vás fascinuje na čínské medicíně, čím si Vás definitivně získala?

Čínská medicína je systém, je tady tisíce roků, dělá přesně diagnostiku a snaží se najít obraz a zjistit příčinu problému, kterou pak léčí. Nenašel jsem jiný takto bohatý systém, tak dobře provázaný, promyšlený a systematický.

Kde jste získával informace, jaký zdroj byl pro Vás nejcennější?

Studoval jsem v podstatě všechny dostupné školy, prošel jsem celou řadou kurzů, mám myslím největší knihovnu čínské medicíny v Čechách. Studoval jsem u paní Bendové, která tady založila jednu z prvních škol. Studoval jsem u MUDr. Luckého, byl jsem několikrát v Číně. V podstatě studuji s každým pacientem, všechny složité věci si musím nastudovat v literatuře a najít možnosti. Je to vždycky taková detektivka.

Pojďme si více přiblížit mykoterapii a tradiční čínskou medicínu. Co nám to může přinést?

Jak už jsem říkal, čínská medicína, je systém a velmi systematická je i diagnostika. Když lékař nebo terapeut najde příčinu problému z pohledu čínské medicíny, cíl je vždy stejný, aby byl člověk celý zdravý, a ne aby se léčil jen konkrétní problém. Čínská medicína ke každému přistupuje individuálně, protože každý je jiný, a přesto každého léčí. Není to úplně v souladu se západní medicínou, která jinak chápe tělo, má i jiné termíny, což samozřejmě neznamená, že je to špatně. Vím, že něco jako čchi existuje, i když ji není možné vypreparovat, ale lásku také nejde pitvat a víme, že existuje.

Můžete nám, prosím, přiblížit, jak jako terapeut čínské medicíny nahlížíte třeba na astma?

Astma způsobuje 10 možných obrazů, řada různých příčin a každá se léčí jinak. Západní medicína zná jen jeden přístup k léčbě. Většinou dostanete kortikoidy a něco na roztažení průdušek. Je pravda, že kortikoidy jsou rychlejší a rozhodně je lepší si je vzít než se zadusit, ale pak je dobré tu hlubší příčinu léčit čínskou medicínou, klidně rok a zbavit se toho. Na akutní stav je dobré využít západní medicínu, ale k doléčení je vhodná čínská medicína.

Souhlasíte s tím, že většině lidí nenese odpovědnost za své vlastní zdraví?

Vidím to často v ordinaci, že jsou lidé zvyklí přijít, vylíčit svůj problém a chtít nějakou pilulku, po které se problémů zbaví. V čínské medicíně je velmi důležité, aby člověk převzal za své zdraví, za svůj organismus odpovědnost a začal všechny nemocí které má, které sice ovlivňuje konstituce a vznikly v drtivé většině jeho životním stylem, řešit. Musí tedy změnit to, jak žije, pokud to neudělá, budou se jeho problémy stále vracet.

Řešíte tedy primárně s pacienty, aby změnili přístup k životu?

Je to velmi důležité! Vždy je součástí léčby doporučení změny životního stylu. Jedno z čínských učení říká, jak bychom se měli udržet zdraví a jsou to jednoduchá pravidla a každý je vlastně zná, jen málokdo je dodržuje. Když je nedodržujeme, vznikají v našem těle nerovnováhy a když trvají dlouho, tak se projeví nějakou vážnější nemocí, a to se už pak hůře řeší. Nejdůležitější je, aby se o sebe člověk dobře staral.

Jak vnímáme neustálý tlak na výkon, je to jeden ze spouštěčů chorob?

To je taková doba, je zrychlená, jangová, všechno se musí dělat rychle. Máme tady myomy, nádory, různé psychické problémy, a to vše souvisí s okolím, naším životním stylem se společností, jak nás tlačí a nelepší se to…

Změnit své zvyky je velmi těžké, v čem spatřujete vy největší problém u pacientů, když jim vysvětlujete, že by měli změnit svůj životní styl?

Strašně moc nás ovlivňuje prostředí, ve kterém žijeme. Ovlivňuje nás ať máme vůli nebo nemáme, jestli máme nebo nemáme motivaci. Problém je, když je člověk docela zdravý, tak vůbec nepřemýšlí o tom, že by mohl být nemocný. Jí příliš, jí málo, jí nekvalitně, stresuje se, přepracovává se, nehýbe se, nebo se hýbe příliš… Základním slovem čínské medicíny je přiměřenost. Můžeme dělat cokoli, ale přiměřeně, ne moc, ne málo, a to se týká stravování, pohybu a vlastně všech činností. Kdyby toto lidé zvládli, nebylo by tolik nemocí.

Jak tedy nahlížíte na vrcholové sportovce?

Čínská medicína spatřuje problém ve všem, co je extrémní. Všechno, co je extrémní, je problém. A výkonnostní sportovci? To je velký problém, vyčerpávají naprosto svůj organismus. Musí to dělat dobře, musí hodně doplňovat, regenerovat se, aby dlouho vydrželi, a ne vždycky to dělají, ne vždy jsou dobře vedení.

Jak je těžké dostat nový produkt na trh?

Vymyslet a vyrobit nový produkt je celkem jednoduché a vcelku i legislativně je to snadné, a je tu taková zvláštnost. Když registrujete doplněk stravy, tak to jenom ohlásíte na ministerstvu zemědělství a můžete ho začít prodávat, ale přejímáte plnou odpovědnost, když tím produktem někomu něco způsobíte. Když chcete registrovat produkt pro zvířata, veterinární přípravek, tak nastupujete na neuvěřitelnou cestu testů a dalších náležitostí, co s produktem musíte udělat, než vám ho registrují. V tomto ohledu jsou zvířata v naší společnosti důležitější než lidé. Takže u doplňků stravy vlastně není problém, ale horší je vysvětlit lidem, že by je měli užívat.

Jaké byly Vaše začátky?

Když jsme začínali s MycoMedicou před třinácti lety, tak to rozhodně nebylo jednoduché.  Vymyslel jsem to a dělal jsem na tom nejdříve sám s jednou kolegyní. Já se věnoval technickým záležitostem a  kolegyně dělala expedici. Dnes jsme firma, která má zhruba 40 lidí a jsme největší firma na houby v Evropě, možná i na světě.