Hledá se stavařská hvězda roku 2024!

Začíná 16. ročník mezinárodní soutěže Modelium 2024. Tentokrát se rekordních 38 českých a slovenských středních škol se zaměřením na stavebnictví utká ve vytváření modelů z vlnité lepenky na téma "Plovoucí město". Celkem se do soutěže zapojí 53 týmů mladých a talentovaných stavařů. Nejlepší si rozdělí více než 100.000 Kč.

Soutěž pořádaná mezinárodní stavební skupinou HSF System, která je součástí holdingu PURPOSIA Group, se už stala tradiční událostí, která propojuje střední školy a vytváří prostor pro rozvoj kreativity, týmové spolupráce a nadšení pro stavařské řemeslo. Vítězný tým si odnese 25.000 Kč a speciální putovní pohár, na kterém se, kromě loňské vítězky, objeví také jeho jméno.

Mezinárodní soutěž má za cíl aktivně podporovat mladé talenty a rozvíjet jejich zájem o stavební obor. Tomáš Kosa, ředitel a místopředseda představenstva stavební skupiny HSF System, zdůraznil: "Chceme pro mladé a nadané lidi vytvořit prostor pro rozvoj jejich talentu, osobnosti a podnítit v nich tak nadšení pro stavařinu. Považujeme to za klíčový faktor pro zajištění dostatečného počtu kreativních, kvalifikovaných a motivovaných lidí pro budoucnost českého a slovenského stavebnictví."

Do letošního ročníku soutěže se přihlásilo 28 škol (40 týmů) z České republiky a 10 škol (13 týmů) ze Slovenska. Tomáš Hess, obchodní ředitel a člen představenstva stavební skupiny HSF System, uvedl k letošnímu výběru tématu: "Očekáváme od soutěžících neotřelé koncepty moderního plovoucího města určeného k trvalému bydlení. Město musí být energeticky soběstačné, udržitelné a poskytovat lidem veškeré služby."

Vybudovat "Plovoucí město" přináší výzvu pro mladé stavaře. Modely inovativních staveb vytvoří z vlnité lepenky - ekologického a tvárného materiálu. Odborná porota bude hodnotit nejenom originální nápad, kreativitu, invenci a realizovatelnost, ale také důraz na správné použití materiálu, udržitelnost a celkovou promyšlenost díla.

Soutěžící se mohou těšit na samostatná národní finálová kola v Ostravě a Žilině, která předznamenají mezinárodní superfinále. Letos bude opět udělována Cena veřejnosti, ta umožní aktivní zapojení do ocenění nejlepších modelů i širšímu publiku.

Předchozího ročníku, do kterého se poprvé zapojily i školy ze Slovenska, se zúčastnilo 34 škol. První místo získala SPŠ stavební Havířov, následovaná SPŠ stavební a geodetickou Košice a třetí příčku obsadila OSŠ podnikání a mediální tvorby Kolín s.r.o. Cenu veřejnosti si odnesla SOŠ technická Námestovo. Otázkou zůstává, kterým školám se podaří zazářit letos.

Generálním partnerem soutěže je stavební skupina HSF System. Hlavním partnerem soutěže je developerská skupina ANTRACIT. Obě jsou součástí holdingu PURPOSIA Group. Produktovým partnerem soutěže je Svaz výrobců vlnitých lepenek.

 

Organizátor a pořadatel soutěže: HSF System

Mezinárodní stavební skupinu HSF System tvoří česká stavební společnost HSF System (vznikla v roce 2002) se sídlem v Ostravě a slovenská stavební společnost HSF System SK (vznikla v roce 2010) se sídlem v Žilině. Stavební skupina HSF System má další pobočky v Praze, Brně, Plzni, Bratislavě, Prešově a Nitře. Zaměřuje se na generální dodávky staveb a realizuje kompletní střešní a fasádní pláště moderních objektů včetně jejich rekonstrukcí. Od roku 2023 je součástí holdingu PURPOSIA Group.

Partner soutěže: ANTRACIT

Developerská skupina ANTRACIT, která je součástí holdingu PURPOSIA Group, se zaměřuje na individuální řešení dle přání klienta. Do jejího portfolia patří bytová výstavba, logistické, výrobní a administrativní projekty na území České a Slovenské republiky. Pro koncové klienty připravuje developerské projekty na vlastních pozemcích. U každého projektu zajistí komplexní služby od návrhu a úpravy využití prostoru přes zpracování projektové dokumentace, vlastní výstavbu až po správu a údržbu nemovitosti.

Produktový partner soutěže: Svaz výrobců vlnitých lepenek

Svaz výrobců vlnitých lepenek zastupuje společné zájmy českého průmyslu výroby vlnité lepenky a je členem evropského svazu výrobců vlnité lepenky FEFCO se sídlem v Bruselu. Hlavním úkolem svazu je podporovat prostřednictvím cílené práce s veřejností vlnitou lepenku jako ekologický a trvale udržitelný obalový materiál a působit na zvyšování povědomí o životním cyklu vlnité lepenky.