Austrotherm CZ otevřela druhou sezónu na českém trhu, přinesla především inovace a nové postupy

Přední rakouský výrobce kvalitní tepelné a zvukové izolace společnost Austrotherm slaví rok na českém trhu. Značka, která od roku 1953 pomáhá lidem svými výrobky šetřit náklady na energie a zlepšovat zdravotní parametry bydlení, přinesla do tuzemského stavebnictví nové technologie šetrné ke klimatu. Mezi nejvýznamnější patří prefabrikované dílce z expandovaného polystyrenu, které umožňují velmi rychle zhotovit okraje (atiku) ploché střechy, aniž by vznikly tepelné mosty. Výraznou novinkou byla také konstrukční deska UNIPLATTE. Ta představuje mnohem rychlejší a inovativnější alternativu ke klasickému zdivu nebo sádrokartonovým a podobným konstrukčním deskám. Nová značka na českém trhu se zároveň musela záhy potýkat s krizí ve stavebnictví.

„Uplynulý rok byl pro stavebnictví v České republice jedním z nejtěžších roků v novodobé historii České republiky. Komplikace, které nastaly po válečné agresi Ruska na Ukrajině, se plně propsaly do situace roku 2023: vysoká inflace, vysoké úrokové sazby včetně úrokových sazeb hypoték, které ještě doprovázely omezující podmínky pro žadatele ze strany ČNB. To byly hlavní příčiny zmrazené poptávky na realitním trhu a zastavení výstavby jak rodinných domů, tak velkých bytových developerských projektů,“ vysvětluje Martin Trešl, český jednatel společnosti Austrotherm CZ, některé z důvodů propadu bytové výstavby v zemi.

Austrothermu se podle něj přesto dařilo situaci ustát a přinášet na trh inovace a novinky, které výrazně zrychlí a zjednoduší některé stavební postupy. Kromě UNIPLATTE nebo prefabrikovaných dílců atikového prvku to byla i nabídka inovativních fasádních prvků, zejména replik historických fasádních profilů – říms, šambrán, bosáží a dalších. Díky nim se v České republice dařilo plně obnovit původní podobu a zdobný charakter některých starších budov i po zateplení.

Příklad: https://www.austrotherm.cz/o-nas/reference/venkovsky-statek-jizni-cechy

Původně rakouská společnost se od své konkurence od počátku odlišuje velmi propracovaným vlastním výzkumem, který má sedmdesátiletou tradici. I proto získal český závod v Dyníně laboratoř vybavenou nejmodernějšími přístroji pro testování izolačních desek z materiálů EPS a EPS NEO. „V České republice tak nyní disponujeme moderním vybavením pro provádění zkoušek hlavních kvalitativních parametrů těchto materiálů,“ popisuje Trešl.

 

Široké portfolio opírající se o vlastní výzkum a ohleduplnost k přírodě

Skupina Austrotherm je rodinnou firmou, která z generace na generaci předává zkušenosti a firemní hodnoty. K nim patří i environmentální a společenská odpovědnost v podnikání. Nejinak je tomu v Austrotherm CZ. Firma aktivně přispívá ke zdravému životnímu prostředí nejen tím, že vyrábí energeticky úsporné a plně recyklovatelné izolační materiály, ale také tím, že se odpovědně staví k udržitelnosti.

„Proto jsme v roce 2023 dobrovolně přihlásili náš výrobní závod v Dyníně k certifikaci provozu bez úniku mikroplastů do životního prostředí v rámci programu „Operation Clean Sweep“ a úspěšně prošli certifikačním auditem,“ říká Trešl.

A jaký je výhled v oboru stavebnictví na letošní rok podle českého jednatele společnosti? Minimálně v prvním kvartálu roku 2024 v Austrothermu předpokládají velmi slabou poptávku a nízkou stavební aktivitu, jejíž oživení by mohlo výrazně podpořit až významné snížení úrokových sazeb na finančním trhu, a tedy i snížení cen hypoték. „Rychlost jejich administrace a čerpání bude určovat rychlost rozjezdu nových projektů a oživení projektů, které byly zastaveny,“ míní Trešl.

Předpokládaný růst ceny energií by měl podle něj opět výrazně motivovat majitele nemovitostí ke komplexnímu zateplení a snížení jejich energetické náročnosti. „Výkony stavební výroby, měřeno optikou bytové výstavby, na které jsme byli v poslední dekádě zvyklí očekáváme až v roce 2025“.

 

Historie společnosti sahá do roku 1953

Počátky skupiny Austrotherm sahají do roku 1953, kdy Oswald Nowotny začal jako první podnikatel v Rakousku s výrobou styroporu. Expandovaný polystyren (EPS) – jak se odborně styropor nazývá – byl vyvinut o rok později německým chemickým koncernem BASF Ludwigshafen. Vlastní potenciál polystyrenu spočíval ve vynikajících tepelněizolačních vlastnostech, kvůli kterým Nowotny zkonstruoval výrobní zařízení na EPS izolační desky. V roce 1964 postavil v Purbachu závod na výrobu desek, který svou kapacitou více než 30 000 m3 za rok zvládl pokrývat rostoucí poptávku až do začátku 80. let.

V současné době Austrotherm disponuje 26 lokalitami pro výrobu izolačních materiálů ve 12 zemích. Společnost má centrálu ve Wopfingu a rakouské závody v Pinkafeldu a Purbachu. Její další podniky fungují v Bosně a Hercegovině, Bulharsku, Německu, Chorvatsku, Polsku, Rumunsku, Srbsku, České republice, na Slovensku, v Maďarsku a v Turecku. Austrotherm je součástí holdingu Schmid Industrieholding.

Skupina Austrotherm vykázala ve finančním roce 2022 obrat 627 milionů eur a na konci loňského roku zaměstnávala celkem 1400 pracovníků.