Poslechněte si příběhy žen na hraně zákona, a někdy i za ní

Falešná princezna. Odhalená ruská špionka, která se stala modelkou, influencerkou a televizní moderátorkou. Dívka, která dokázala newyorskou smetánku obelhat pohádkou, že je zámožnou dědičkou impéria. Ale také herečka, která svůj původ tajila v obavách z rasistických předsudků, zakladatelka nového náboženského směru nebo autorka generačního literárního hoaxu. To jsou jen některé z žen 20. století, které se rozhodly všemožnými prostředky dobýt svět, do kterého měly dříve zavřené dveře. Přibližuje je nová audioshow Ženy 2 z produkce Audioteky.

Zatímco v první sérii bylo pojícím prvkem téma ženské sexuality a tělesnosti, novinka Ženy 2 se věnuje mystifikátorkám, pábitelkám a podvodnicím, které překonávaly těsné společenské normy silou svého charismatu. V devíti dílech dostane prostor hned deset žen, které se na své cestě za úspěchem nenechaly svázat pravidly a za dosažení svých cílů neváhaly zaplatit jakoukoliv cenu. Žily na hraně zákona, a leckdy dokonce za ní. Nakonec občas přelstily i samy sebe. Nepochybně se však staly zrcadlem okolního světa. 

Zajímavé souvislosti a dobový kontext

„Ženy, které audioshow přibližuje, jsou stejně ambivalentní jako svět, v němž žily anebo stále žijí. Na první pohled byste je snadno odsoudili, ale na ten druhý jsou okolnosti daleko složitější a nuancovanější. Některé z těchto hrdinek lidé možná znají, ale myslím, že většina z příběhů bude pro posluchače nová a velmi překvapivá. Týkají se přitom nejrůznějších oblastí od literatury po náboženství. V čem se shodují, je vynalézavost a neoblomnost klíčových postav,“ upřesňuje autorka námětu Jana Patočková, která se lifestylovými tématy s důrazem na ženy a feminismus dlouhodobě zabývá. Stejně jako v případě první série spolupracovala i na nových dílech v tandemu s Matoušem Hrdinou, a to jak na scénáři, tak na dramaturgii a režii.

Nápaditá mozaika

Autobiografické příběhy zazní v podání hereček Aleny Dolákové a Anity Krausové. Ty se v rolích střídají. V každém díle je jedna z nich vypravěčkou, druhá pak propůjčuje hlas přímé řeči, kterou jednotlivé hrdinky promlouvají. Poutavě zpracované texty, přesvědčivé herecké výkony, hudební doprovod i zvukové efekty vytváří atraktivní koláž. Autoři se tak snaží nabourat jednoduchý narativ vyprávění o „podvodnicích“ a nechávají posluchače přemýšlet o kontextu, který v každém příběhu přirozeně vystupuje na povrch. 

Posluchači audioshow Ženy 2 se dozví více o herečce Merle Oberon, která téměř získala Oscara, přitom svůj největší životní výkon sehrála mimo filmové kamery. Novinka připomene také krásné špionky Matu Hari a Annu Chapman. Své místo v ní má i zakladatelka biotech startupu Theranos Elizabeth Holmes. Ta dokázala vytáhnout miliardy z ostřílených investorů, kteří slepě důvěřovali příslibům o zázračné technologii, jež přepíše dějiny moderního lékařství.

Díl Podnikavá mileniálka vypráví o pábitelce digitálního věku Caroline Calloway. Neméně zajímavé jsou příběhy falešné dědičky Anny Delvey či Anny Anderson, která se prohlásila za zmizelou ruskou princeznu Anastazii. K ženám, které audioshow představuje, patří rovněž spisovatelka převtělená do vlastní fiktivní postavy J.T. LeRoy. Neotřelou sondou do duše je i díl věnovaný zakladatelce theosofie Heleně Blavatské. Nechybí Samantha Azzopardi, která měla hned několik falešných identit. Nikoliv však v touze po slávě a majetku.

Exkluzivně v Audioteka Klubu

Většina z devíti dílů má kolem 45 až 50 minut. Kratší, zhruba půlhodinové, jsou pouze příběhy Anny Delvey a Caroline Calloway. Audioshow Ženy 2 najdou posluchači exkluzivně v rámci členského obsahu Audioteka Klubu. Za předplatné 199 Kč měsíčně tu získají přístup ke katalogu s více než 1 500 tituly, které mohou po dobu členství poslouchat bez omezení. K dalším výhodám patří předpremiérový přístup k vybraným novinkám, ale také 20% sleva na nákup titulů z kompletního katalogu Audioteky, který čítá přes 8 500 audioknih. Pro ty, kdo se chtějí o přednostech Audioteka Klubu sami přesvědčit, je určené čtrnáctidenní členství na zkoušku zdarma. Novinkou je zvýhodněné roční členství za 1 990 Kč. Více informací najdete na www.audioteka.cz.

Tvůrčí tým audioshow Ženy 2

Scénář, režie, dramaturgie: Jana Patočková, Matouš Hrdina

Zvukový plán, hudba, mix dialogů a postprodukce: Bojan Bojič

V hlavních rolích: Alena Doláková, Anita Krausová

Mistr zvuku: Jiří Suchánek

Produkce: Lucie Laňková

Šéfproducent: Michal Sieczkowski

Natočeno pro společnost Audioteka ve studiu DAMU v roce 2023.

Postprodukce: studio BeLoud