Hana Křivánková: Angel Style vás oblékne na váš svatební den

Hana Křivánková vlastní značku Angel Style, která se specializuje na svatební oblečení, ale není problém nachystat outfit pro jakoukoliv společenskou událost. Impulsem pro vznik svatebního salonu se stala svatba dcerky, které navrhla svatební šaty a jak říká „Ten pocit hrdosti a štěstí, když jsem ji viděla kráčet k oltáři v šatech, které jsem pro ni s láskou navrhla a ušila, byl nezapomenutelný.

Od kdy tvoříte svatební šaty na zakázku? Co vás přimělo k tomu s tímto nádherným řemeslem začít?

Po ukončení studií jsem strávila čas na mateřské dovolené s mými dvěma dcerami. Během této doby jsem začala šít rozkošné šatičky, což mě přivedlo k vlastnímu zakázkovému krejčovství. Přestože jsem si vyzkoušela i jiné profesní cesty, šití mě vždycky lákalo zpět. Cesta k otevření vlastního svatebního studia byla dlouhá, ale svůj sen jsem uskutečnila v roce 2016.

Opravdovým zlomem v mém rozhodnutí specializovat se na svatební šaty bylo, když se vdávala moje dcera. Chtěla jsem pro ni vytvořit něco jedinečného. Ten pocit hrdosti a štěstí, když jsem ji viděla kráčet k oltáři v šatech, které jsem pro ni s láskou navrhla a ušila, byl nezapomenutelný. Tento zážitek mě utvrdil v tom, že vytváření svatebních šatů je moje životní poslání.

Od kdy funguje Angel Style a co předcházelo jeho otevření?

V roce 2016 jsem se rozhodla otevřít své vlastní svatební studio, inspirována mojí dcerou, která po své svatbě ocenila moji práci na svatebních šatech a podnítila mě k tomu, věnovat se jim na plný úvazek. Volba lokality nebyla náhodná; nejenže zde bydlím a můžu tak lépe vyjít vstříc nevěstám, které za mnou cestují z různých míst, ale Starý Lískovec nabízí také snadnou dostupnost autem, a to díky blízkosti sjezdu z dálnice. To je velké plus pro nevěsty, které nejsou se zorientováním v Brně obeznámeny. Navíc, možnost pohodlného parkování přímo v ulici nebo využití parkovacích míst přímo u salonu odstraňuje jakýkoli stres spojený s hledáním volného parkovacího místa.

S jakými materiály pracujete nejčastěji při tvorbě šatů a z jakých zemí pochází?

Jako hlavní materiály pro své kreace volím hedvábí, satén, šifon, tyl a především kladu důraz na výběr nejkvalitnějších krajek. Zamilovala jsem si práci s krajkami, jež dodávají výtvorům trojrozměrný efekt, a proto často sáhnu po těch, které tento dojem umocňují. Pro zajištění nejvyšší kvality materiálů spolupracuji s dodavateli konkrétně z Itálie, Portugalska a Spojených arabských emirátů. Díky tomuto pečlivému výběru mohu svým zákaznicím garantovat exkluzivitu a unikátnost každých šatů, který opouští moji dílnu.

 

Jak dlouho u vás trvá proces ušití svatebních šatů?

Můžu šaty ušít od návrhu již do jednoho týdne, ale vyžaduji alespoň tři zkoušky a musím mít nevěstu k dispozici. Doba potřebná pro šití se také výrazně odvíjí od složitosti modelu, a proto si na celý proces šití obvykle vyhrazuji minimálně tři měsíce. Přičemž vyžaduji poslední zkoušku v týdnu před svatbou, kvůli posledním úpravám. Nevěsty často ve stresu hubnou či naopak. V tomto týdnu si s nevěstou potřebuji odsouhlasit naprostou spokojenost.

Co si představíte, když se řekne luxusní svatební šaty?

Luxusní svatební šaty jsou synonymem elegance, kvality a unikátnosti. Pro mě znamená luxus spojení prvotřídních materiálů s neotřelým designem a bezchybným zpracováním. Každý steh, každá aplikace a detail jsou promyšlené a provedené s maximální péčí tak, aby výsledný kousek byl nejen okouzlující, ale také dokonale padnoucí pro svoji nositelku a pohodlný od rána až do večerních hodin.

Na kolik korun u vás vyjdou šaty, alespoň zhruba, pro představu v nějakém cenovém rozpětí?

Cena svatebních šatů, které vyrábím, je velmi individuální. Liší se v závislosti na výběru látek, krajek, složitosti šití a množství detailů. Obvykle se ceny za šaty z mojí dílny pohybují v rozmezí od 23 000 Kč do 35 000Kč. Samozřejmě jsem schopná vytvořit šaty za nižší či vyšší cenu.

Jaká zakázka vás doposud nejvíce potěšila?

Miluji, když se mi naskytne příležitost navrhnout svatební šaty, které jsou nejen krásné, ale také flexibilní. Je pro mě vzrušující pracovat na šatech s modulárními prvky, které lze snadno připnout či odstranit, a tím vytvářet rozmanité vzhledy. Navíc je pro mě velkou ctí, když se ke mně pro vytvoření svatebních šatů obrátí dcery mých přátel, což je důkazem jejich důvěry v mé umění a dovednosti.

Která zakázka pro vás zatím byla nejnáročnější a z jakého důvodu?

Největší výzvou pro mě byly svatební šaty, jejichž korzet byl pečlivě ručně zdobený perličkami a postupně přecházel v sukni, kde se perly rozmělňovaly až do téměř neviditelného zakončení. Každá perlička se musela ručně zapracovat nebo zalisovat do látky, což bylo fyzicky náročné a vyžadovalo to mimořádnou trpělivost a preciznost. Tento náročný kousek oblečení byl vypracován s mimořádnou pozorností k detailu, přičemž každé zafixování perly představovalo další krok v procesu vytváření luxusního a elegantního vzhledu šatů.

Jaké šaty jste měla na své vlastní svatbě vy?

Sama jsem si pro sebe navrhla svatební šaty, které mi pak pod mým bedlivým dohledem ušila talentovaná kamarádka z oboru. Věřím, že každá nevěsta by měla mít šaty přesně podle svých snů, a proto jsem se rozhodla obejít pověru, která říká, že si nevěsta nemá šít svatební šaty sama, aby si nepřivolala smůlu. Moje šaty byly unikátní a odrážely můj osobní styl, a zároveň byly tak nadčasové, že si je později chtělo půjčit několik mých kamarádek pro jejich vlastní svatby. Je krásné vidět, jak se svatební móda stále vyvíjí a otevírá novým trendům, zároveň ale i oživuje klasické prvky minulosti.

Co vás přivedlo, nebo kdo na myšlenku prezentovat se na únorové edici 2024 odborného B2B veletrhu Styl a Kabo?

Moje účast na veletrhu Styl a Kabo byla inspirována kamarádkou, která mi umožnila setkat se s paní Doskočilovou, projektovou managerkou veletrhu. Paní Doskočilová mě s entuziasmem podpořila v naší svatební expozici a byla nadšená z možnosti spolupráce. Letošní edice veletrhu nese název WEDDING EDITION, a proto jsem si uvědomila, že neexistuje lepší čas pro účast, když mám připravenou vlastní autorskou kolekci svatebních šatů. Věřím, že pokud jsem měla kdy představit svoji tvorbu na takovémto veletrhu, pak je to právě teď.

Jaká máte od prezentace na této události očekávání?

Jako návrhářka svatebních šatů očekávám, že mi poskytne jedinečnou platformu pro prezentaci mojí autorské kolekce širšímu okruhu zájemců. Věřím, že zde najdu příležitost k navázání nových obchodních kontaktů a rozšíření povědomí o mojí značce. S nadějí vyhlížím také potenciální mediální pokrytí, které by mohlo přispět k další propagaci mé práce. Celkově veletrh vnímám jako příležitost pro osobní i profesní růst v rámci módního průmyslu.

Jakou kolekci tam budete prezentovat? Můžete nám o ní prozradit něco více?

Přehlídku zaměřuji na romantické motivy přírody, kde hlavní roli budou hrát 3D květinové aplikace. Tyto detaily jsou mezi nevěstami velmi oblíbené pro svůj svatební den, neboť přidávají šatům živý a kouzelný rozměr, který dokonale doplňuje atmosféru lásky a spojení s přírodou.

Co byste doporučila ženám před tím, než vás navštíví? Mají se na návštěvu u vás nějak speciálně připravit?

Aby si tento zážitek žena užila co nejvíce, je důležité si předem ujasnit představu a styl šatů – inspirační obrázky jsou vítány! Může si přinést popřípadě svoje oblíbené doplňky, abych je mohla zakomponovat do návrhu šatů, například i šperk po mamince. Zamyslet se nad tím, kterou část těla by chtěla zvýraznit a co by raději nechala skryté, včetně toho, jestli chce ukázat či zakrýt tetování. Doprovod by měla být kamarádka s podobným vkusem, která upřímně poradí, svatbu nezávidí a je jí oporou. Je potřeba procesu věnovat dostatek pozornosti a nespěchat – středy mám proto studio otevřené do večerních hodin a ráda nabídnu různé varianty a dostatečný prostor pro rozhodování. Vyzkouším i různé varianty šatů a střihů. Ať neváhá sdílet svá přání a obavy, abychom společně mohli vytvořit šaty, které budou pro ni dokonale stvořené.

Co vás nejvíce baví na vaší práci?

Designování a tvorba svatebních šatů je pro mě zážitkem plným kreativity a osobního přístupu. Každá nevěsta přináší jedinečnou inspiraci, a to mi umožňuje tvořit šaty, které odrážejí její styl a osobnost. Velkou radost mi dělají emoce, vidět štěstí a dojetí nevěst, když se poprvé na sebe ve svatebních šatech podívají do zrcadla. Vzájemná komunikace a upřímná zpětná vazba jsou klíčové pro dokonalý výsledek a motivují mě k další práci. Neustálé zdokonalování a adaptace designu podle přání nevěst dělá z každých mnou vytvořených šatů unikátní dílo, a to mě neskutečně baví.

 

Jaký typ módy vy sama nejraději oblékáte, když si můžete vybrat, například pro procházku po městě apod.?

Oceňuji pohodlí a styl, i když jsem mimo ateliér, ráda volím pro procházky městem moje oblíbené volnočasové šaty, jak já říkám "utíkačky", pohodlné džíny a košile. Tyto kousky odrážejí praktičnost s osobním stylem. Ve své práci se zaměřuji na vytváření nádherných a často detailně zdobených svatebních šatů, ve svém osobním životě ale hledám rovnováhu a pohodlí. Preferuji tedy casual oblečení, oceňuji flexibilitu a multifunkčnost v mém šatníku.

Jak vidíte budoucnost Angel Style? V salonu pracujete se svojí dcerou, čeho si na ní nejvíce vážíte jako maminka, ale případně i jako kolegyně?

Budoucnost Angel Style vidím jako pokračování naší společné cesty, na které jsem se svou dcerou. Tvoříme nejen rodinný, ale i profesionální tým. Jako maminka si nejvíce vážím toho, jak se mi dcera stala nejen blízkou osobou, ale i inspirativní kolegyní. Společně sdílíme podobný vkus a názory, a co je pro mě obzvláště cenné, dcera mi přináší moderní perspektivu, která naši práci obohacuje a posouvá vpřed. Moje druhá dcera mi také poskytuje neskutečnou oporu, přestože se věnuje jinému povolání, ale příležitostně se k nám, tedy ke mně a už zmíněné jedné dceři, přidá na veletrzích a ráda pomůže, když ji o to požádám. Máme všechny společně krásný vztah, čehož si velmi vážím.

V našem studiu Angel Style neplánuji rozšiřování týmu o další zaměstnance. Máme za sebou dlouhou cestu, během které jsme se naučily, jak společně pracovat s láskou a pečlivostí, což nám umožňuje tvořit perfektní duo. Neaspiruji na to být nad zaměstnanci dohlížitelem, zasahovat do jejich práce či jim práci přebírat. Moje dcera je na tento přístup zvyklá, protože ji v tomto duchu vychovávám od malička. I přesto, že dcera má ambice naše podnikání rozšířit, já osobně preferuji udržet naše podnikání v malém, ale výkonném rozsahu. Zakládáme si na osobním přístupu a přímém kontaktu s našimi zákaznicemi, nevěstami, které oceňují, že naše šaty neopustí naše ruce a nedostanou se do rukou třetích osob. Tento přístup chci zachovat i do budoucna, protože věřím, že právě v tomto osobním zapojení a pečlivosti tkví kouzlo a úspěch našeho salonu Angel Style.