Oděvy ze studia Lindy Havrlíkové jsou lokální výroby, etické a kompostovatelné

Textilní a oděvní designérka Linda Havrlíková je snadno zapamatovatelná. Zpracovává, jako jedna z mála, českou ovčí vlnu do vlněných suken, ze kterých vytváří svrchní oděvy. Všechny její modely tvoří pod svojí vlastní značkou.

Na co je právem hrdá je textilie kompletně zpracovanou českou průmyslovou výrobou, a navíc jsou vyrobeny z nejlepší vlny od českých chovatelů, od kterých je řádně vykoupená. Ovce žijí v jim přirozených podmínkách. Její šicí dílnu pro výrobu oděvů pohání obnovitelná energie ze soukromé malé vodní elektrárny.

Pro zakázkové oděvy nabízí studio Lindy Havrlíkové možnost přírodního obarvení i servis následných oprav. Regenerativní koncept značky navrací oděvy po dosloužení zpět do půdy v podobě živin pro vznik nového života.

Ovčí vlna Lindu uchvátila před 5 lety. K tématu měla velmi blízko díky tomu, že pochází z venkovské usedlosti a již od dětství se s ovečkami mazlila. Život v Praze a studium módy jí ukázalo stinnou stránku konzumního a rychlého způsobu života, který vyžaduje levná a rychlá řešení. Linda nakonec zjistila, že to není cesta, kterou by se chtěla ubírat, přestěhovala se zpět na rodnou usedlost, začala se zajímat o možnosti lokálních zdrojů pro její textilní a oděvní tvorbu a zároveň se učí hospodařit na své půdě.

Vystudovala Technickou univerzitu v Liberci a Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze. Současně působí v Asociaci textilního-oděvního-kožedělného průmyslu ve vzdělávacích programech.

Pokud vás tento netradiční příběh zaujal, můžete se na brněnském veletrhu Styl a Kabo také těšit na přednášku s názvem Z českých pastvin na molo.

Více informací  o zpracování vlny a samotné zakladatelce projektu získáte na: www.nasevlna.cz