Expo 2025 bude zase dražší, japonským pořadatelům stoupají náklady

Provozní náklady na Světovou výstavu v roce 2025 v západojaponském městě Ósaka, tedy celkové neinvestiční náklady na zajištění běžné činnosti, se oproti dřívějšímu odhadu zvýší 1,4krát na 116 miliard jenů (781 milionů dolarů). Stane se tak kvůli rostoucím nákladům na pracovní sílu, uvedl v úterý podle agentury Kjódó provozovatel akce.

Stanovení nejnovějšího odhadu přichází v době, kdy se náklady na výstavbu v místě konání výstavy vyšplhaly nahoru kvůli vysokým nákladům na materiál a pracovní sílu, což zkalilo náladu veřejnosti nad touto celosvětovou akcí, na niž budou částečně použity peníze daňových poplatníků. Z odhadovaných 116 miliard jenů na provoz plánuje pořadatel pokrýt přibližně 97 miliard jenů příjmy z prodeje vstupenek a zbytek z jiných zdrojů.

Výdaje na výstavbu areálu světové výstavy, která bude zčásti financována ze státní pokladny, se proti původnímu odhadu téměř zdvojnásobily na přibližně 235 miliard jenů (1,58 miliardy dolarů). Vláda loni v listopadu zřídila skupinu odborníků, která má náklady kontrolovat. Předchozí výpočty, informoval portál Japan Times, vzrostly v té době o 50 miliard jenů proti předešlému odhadu 185 miliard. Částka 235 miliard jenů představuje skok téměř o 90 procent proti původnímu cenovému předpokladu 125 miliard jenů (840 milionů dolarů).

Zdrojem další nejistoty je silné zemětřesení, které na Nový rok zasáhlo prefekturu Išikawa ve středním Japonsku. Místní politici se obávají, že půlroční Expo, které se má konat od 13. dubna do 13. října 2025, může ztížit obnovu oblastí postižených katastrofou. Konkrétně v tom, že výstavba pavilonů může ještě zvýšit nároky na materiál.

Masakazu Tokura, vedoucí Japonské asociace pro Světovou výstavu 2025 a předseda největší podnikatelské lobby v zemi Japan Business Federation známé jako Keidanren, v této souvislosti uvedl, že asociace bude postupovat v přípravách na výstavu tak, aby neovlivnila obnovu po katastrofě.