Představujeme vám mlynáře Martina Hutaře mladšího

Martin Hutař (37 let) je syn zakladatele společnosti Probio Martina Hutaře, vystudoval potravinářskou průmyslovku, obor zpracování obilí, a Kalø Organic Agricultural College v Dánsku. Žije s manželkou a dvěma syny ve Starém Městě pod Sněžníkem. Dnes je manažerem výroby a technologem firmy PROBIO, kde je odpovědný za kvalitu mlýnské výroby a rozvoj výrobních kapacit.

Proč vás přitáhlo bio, a ne konvence?

V podstatě mne rodiče odmala vychovávali k tomu, že normální je BIO. Když jsem se později na střední škole dozvídal, jak se dělá výroba potravin „normálně konvenčně“, věděl jsem, že to není cesta pro mne. Současně považuji ekologické zemědělství a produkci biopotravin jako zatím nejlepší cestu, jak nakrmit veškerou populaci a úplně tím nezničit naši přírodu/planetu. Navíc ze zkušenosti z práce vím, že se v režimu ekologického zemědělství dá vyprodukovat kvalitní pekařské obilí. Což pokud nepoužíváte syntetická hnojiva a pesticidy není jednoduché bez zdravé půdy na poli.

Určitě slýcháte, že… bio je marketing, bio je nálepka, aby se to lépe prodávalo, bio je podvod, apod.“ – jak to vnímáte?

Dle mého názoru toto může tvrdit pouze někdo, kdo se o tuto problematiku nikdy nezajímal, nebo spíše nechtěl zajímat. Aby mohl být jakýkoliv produkt označen jako BIO, musí při své výrobě splnit spoustu podmínek, které jsou stanoveny zákonem. Navíc je každý BIO producent pravidelně kontrolován nezávislou certifikační organizací. Tyto kontroly nejenže kontrolují celý proces produkce, ale i odebírají vzorky pro rozsáhlé analýzy, které pochybení nebo podvod odhalí. 

Malá Greta Thunberg ze Stockholmu rozpoutala hnutí mladých za ekologickou nápravu. Přesto se jich do biozemědělství moc nehrne. Jak to vnímáte?

Toto nedokážu posoudit. Jsem však rád, že z vlastní zkušenosti na spoustě farem, se kterými spolupracujeme, pomalu dochází ke generační výměně, nebo, pokud vím, mají nástupce.

Chtějí dnes mladí pracovat nebo něco obětovat, aby se prosadilo více ekologie?

V naší poměrně úzké skupině přátel určitě není ekologie a udržitelnost sprosté slovo. Tato problematika však není jednoduchá a každý ji vnímá trochu jinak.

Vidíte v biu budoucnost?

Určitě ano, několik důvodů jsem zmiňoval již dříve. Rozumnější způsob, jak v krajině hospodařit a produkovat kvalitní potraviny, podle mého názoru zatím nikdo nevymyslel.

Z čeho máte radost a co vás štve, míněno v biu?

Mám radost, že BIO potraviny jsou stále populárnější. I když to mohlo být rychlejší.

Vaříte doma z Probio potravin? 

Přiznám se, že u nás vaří a peče hlavně manželka. Ta však také preferuje základní bio suroviny. Naštěstí to máme jednodušší v tom, že u nás ve firemním obchůdku máme téměř vše potřebné vždy na dosah.

Byl jste v zahraničí. Jak vnímáte rozdíl u nás a tam?

Konkrétně v Dánsku, kde jsem studoval, byl základní rozdíl v tom, že zemědělci jsou spjatí se svou půdou a farmou po generace. Proto se o ně dle mého názoru lépe starají. Stále tam jsou převážně menší rodinné farmy. A to nejen ty ekologické.

Jak rozvinout ekologické zemědělství u nás? V zahraničí je spotřeba bia až 10× vyšší…

Myslím, že nejlepší je zkušenost, doporučuji každému navštívit nějakou BIO farmu, popřípadě výrobce. A hlavně ochutnat.

Myslíte si, že vaši generaci zajímá EZ? Upřednostňují mladí lidé biopotraviny častěji než generace starší?

Velká část mých vrstevníků preferuje nákup biopotravin před konvenčními. Alespoň co se základních surovin týče. Vidíme to každoročně na Bioslavnostech, které pořádáme v areálu naší firmy. Jsem mile překvapen každoroční velkou návštěvností a zájmem o naši produkci.

Doporučil byste důvody, proč si kupovat biopotraviny?

Podle mne je to ta nejlepší možnost, jak podpořit vytvoření zdravé zemědělské krajiny, udělat něco pro své zdraví.