VÝJIMEČNÝ STAV s Ondřejem Vetchým je film o dezinformacích

Natáčení filmu Výjimečný stav se režijně ujal Jan Hřebejk. Za scénářem stojí autor stejnojmenného divadelního představení, novinář Milan Tesař, hlavní postavy zahraničního rozhlasového zpravodaje a jeho partnerky redaktorky hrají Ondřej Vetchý a Tatiana Dyková. Snímek, jehož ústředním tématem jsou dezinformace, fake news a záměrně zkreslená pravda, by měl přijít do kin letos na podzim.

Drama s komediálním nádechem vypráví příběh o jednom žárlivém výstupu, který přeteče do extrémního profesního selhání, ale zachycuje zároveň také další roviny dezinformačních kampaní, které se dotýkají blízkého okolí hlavního hrdiny. Hýbou současnosti a filmaři na toto téma zatím příliš nereflektují. Ne tak producent Miloslav Šmídmajer ze společnosti Bio Illusion. „Vždycky jsem měl rád italské filmy o vážných tématech, které byly zpracovány s komediální nadsázkou. A takový je i snímek Výjimečný stav – divák se pobaví, ale zároveň odejde z kinosálu se zásadními otázkami v hlavě,“ vysvětlil producent.

Do hlavní role zpravodaje, který operuje na Blízkém východě, obsadil režisér Jan Hřebejk Ondřeje Vetchého. Jeho kolegyni redaktorku a zároveň partnerku ztvárňuje Tatiana Dyková. Třetí zásadní roli rozhlasového eléva svěřil režisér Jordanu Hajovi. „Pracovat s Honzou Hřebejkem mě moc baví. Hodně před natáčením zkoušíme, ale zároveň je tam prostor pro improvizaci, což mám ráda. Ten adrenalin je na tom skvělý, i když ne každému herci vyhovuje,“ svěřila se Tatiana Dyková, která se tak objeví po boku Ondřeje Vetchého už poněkolikáté.

Právě díky této dvojici mluví režisér o Výjimečném stavu jako o filmu s hvězdným obsazením. „Ondřej Vetchý je pro roli člověka v terénu naprosto ideální a Táňa má zase úžasný cit pro přechod z vážné polohy do komediální. Pracuje se mi proto skvěle,“ vysvětlil režisér Jan Hřebejk s tím, že kromě fake news, což je téma aktuální v každé době, se film věnuje také právě vztahu ústřední dvojice, rozhlasáků Marty a Karla.

Producent Miloslav Šmídmajer věří, že tak vznikne neotřelý film. „Už léta jsem si přál s Honzou Hřebejkem spolupracovat. Patří mezi naše největší režisérská esa a baví mě sledovat, jak umí jít do hloubky scénáře. Jeho filmy Pelíšky nebo Musíme si pomáhat budou navždy patřit k tomu nejlepšímu, co u nás vzniklo. A téma tohoto filmu i scénář Milana Tesaře ho navíc baví,“ dodal Šmídmajer.

Film Výjimečný stav vzniká v producentské společnosti Bio Illusion za podpory Státního fondu kinematografie a ve spolupráci s televizí Prima a Českým rozhlasem. Do kin by měl přijít na podzim 2024, distributorem je společnost Falcon, na Slovensku Continental Film.

Synopse:

Rozhlasový zpravodaj na Blízkém východě Karel Beran přijíždí na základě anonymu na otočku soukromě do Prahy. V Kamburu, který neprofesionálně opustil, však právě ve stejnou chvíli vypuká revoluce. Dostát povinnosti reportéra donutí zkušeného profesionála k mystifikačním reportážím, kdy vřavu arabské revoluce simuluje na kuchyňských spotřebičích ve vinohradském bytě. Rozkročen mezi řešením osobního problému a povinností zpravodajsky informovat posluchače se však chytne do vlastní pasti. Když se na základě vysoce sledovaných příspěvků rozhodně Český rozhlas poslat za zpravodajem podpůrný tým, ocitne se před neřešitelnou volbou: buď se přizná k mediálnímu podvodu, nebo musí předstírat vlastní smrt.

Hrají: Ondřej Vetchý, Tatiana Dyková, Jordan Haj, Jaroslav Plesl, Jaroslava Pokorná, Jana Plodková, Bořek Slezáček, Jiří Havelka, Kateřina Brožová, Jan Hrušínský, Ivana Wojtylová, Sylvie Maryško Koblížková, Kajetán Písařovic, Barbora Mišíková a další.                             

Scénář: Milan Tesař

Režie: Jan Hřebejk

Kamera: Lukáš Milota

Střih: Vladimír Barák

Zvuk: Dušan Neuwerth

Masky: Zdeněk Klika

Kostýmy: Vladimíra Fomínová

Architekt: Adam Pitra

Producent: Miloslav Šmídmajer