Eva Primus Kovandová dokazuje dnes a denně svými činy dobrou manažerkou

Eva Primus Kovandová rozhodně patří mezi zajímavé a úspěšné ženy. Působí na pozici ředitelky kanceláře představenstva Hospodářské komory Praha 1 (HKP1), která se pod jejím vedením postupem času stala jednou z „nejsilnějších“ komor. Podařilo se jí vytvořit prostředí, ve kterém se cítí podnikatelé dobře. Má ráda život, krásné šaty, jídlo a lidi kolem sebe. Je maminka dvou dcer, manželka i manažerka a dnes a denně dokazuje to, že při organizaci každého svého dne.

Co považujete za svůj největší úspěch ve  své manažerské funkci?

V současné době sdružujeme podnikatele nejen na Praze 1, ale i z jiných městských částí. Velmi mě těší, že podnikatelé mají zájem o setkání, semináře, workshopy a další akce, které pravidelně pořádáme, a rovněž jejich pozitivní zpětná vazba. To je pro mě potvrzením, že naše činnost má smysl a skutečně podnikatelům pomáhá. Je to největší motivace do další práce. Jsem hrdá, že můžu být součástí tohoto celého procesu a přispět k jeho úspěchu.

Předtím jste pracovala v oblasti farmacie, v čem se tyto dvě pozice liší? Co nového jste se musela s příchodem do HKP1 naučit, čemu přivyknout?

Práce v oblasti farmacie byla úplně jiným světem ve srovnání s mým současným působením v HKP1. Nejenže se jedná o odlišné odvětví, ale lišili se také lidé, s nimiž jsem spolupracovala, a systém práce. Bylo to prostě úplně jiné. Při svém přechodu do HKP1 jsem si ale přinesla manažerské zkušenosti a dovednosti v oblasti komunikace, které se ukázaly jako klíčové pro mou novou roli. Musela jsem se však naučit novým procesům, zvykům a pracovnímu prostředí. Nebudu lhát, trvalo mi asi dva roky, než jsem se pořádně seznámila s novým prostředím. Ale i přesto jsem za první rok v nové roli přijala více členů, než HKP1 doposud měla. Zvýšila jsem počet členů o více než 100 % a byla jsem hrdá na to, jak se mi podařilo přinést do organizace novou energii a rozšířit její základnu. Navíc, projekty, na kterých jsme pracovali, mě neskutečně bavily a dávaly mi smysl a motivaci do další práce.

Jste maminkou dvou dcer, kolik času Vám na ně zbývá?  Jak nejčastěji trávíte společný čas, co nejraději společně děláte?

Mám velmi pevně stanovené hranice mezi pracovním a rodinným životem. I když můj diář bývá často plný, vždy se snažím najít čas pro své dvě dcery. Nikdy bych nevynechala jejich školní představení nebo vystoupení, neboť pro mě jsou tyto okamžiky důležité. Snažím se žít přítomným okamžikem a aktivně se věnovat tomu, komu a čemu chci dát svůj čas.

Když máme volný čas, rádi cestujeme a věnujeme se koníčkům našich dcer. Starší dcera miluje koně a mladší umění. Tyto chvíle strávené společně jsou pro nás velmi cenné a posilují naše rodinné vztahy.

Jaký máte vztah k tradicím?

Můj vztah k tradicím je hluboce spojen s dětstvím.  Byla jsem vychována v rodině, kde se tradice uznávaly a respektovaly. Velikonoce, například, pro mě byly vždy zvláštní čas, který jsem trávila na vesnici na chalupě. Pamatuji si, jak jsem jako dítě vstávala s předstihem, aby mě chlapci nevytáhli z postele, což se občas stávalo. Později, když jsem studovala v Německu a žila v jedné rodině, tam jsem ještě více poznala krásu Velikonoc. Od té doby můžu s radostí říct, že tradice jsou pro mě nejen způsobem zachování spojení s minulostí, ale také zdrojem radosti a emocí. Vážím si jejich krásy a hodnot.

Jak budete trávit Velikonoce?

Letos budeme trávit Velikonoce v Belgii. S dvěma školou povinnými dcerami a omezeným časem jsme se rozhodli využít těchto 5 dní volna k objevování nových zemí a jejich tradic. V minulém roce jsme se vypravili do Holandska, a mohu vám říct, že všude ty tulipány, to bylo nádherné! I když mě občas trochu mrzí, že nejsme doma, v dnešní uspěchané době je pro nás důležité trávit společně každou chvíli a poznávat různé kultury a národy. Takže se těšíme na nové dobrodružství a poznávání belgických velikonočních tradic!

Nad rámec Vašich povinností jste také založila Lady club, co nového do pracovního života Vám přinesla tato aktivita?

Založení Lady Clubu bylo pro mě velmi inspirativní a obohacující zkušeností. Během svého působení jsem si totiž uvědomila, že ženy mají zvláštní schopnost spojovat lidi a poskytovat podporu, aniž by si to možná uvědomovaly. Lady Club je společenstvím aktivních a úspěšných podnikatelek, a je fascinující, jak tyto ženy dokáží mezi sebou komunikovat a vzájemně se podporovat. Všechny členky mají své vlastní podnikatelské zkušenosti, a věřím, že podpora, kterou si v rámci klubu poskytují, jim přináší nejen užitek, ale i radost.

Mně osobně tato aktivita přinesla především opravdová přátelství, která jsou pro mě velmi cenná. Jsem vděčná za možnost být součástí tohoto společenství, kde mohu sdílet své zkušenosti, radovat se z úspěchů ostatních a najít podporu a inspiraci v jiných ženách.

V loňském roce jste uspořádala konferenci, která se týkala zdraví, a podařilo se Vám jako přednášející získat skutečné kapacity. Co Vás k tomu přimělo, co bylo nejtěžší?

Tuto myšlenku jsem v hlavě nosila již dlouho a musím přiznat, že mi oblast zdravotnictví stále leží na srdci. Myslím si, že všichni můžeme vydělávat peníze, ale když nemáme zdraví, nemůžeme si je užít naplno. Zdraví je pro nás to nejcennější. Původně jsem chtěla uspořádat jenom seminář, ale postupně se to rozrostlo do podoby konference s více než 250 účastníky. Tuto aktivitu jsem při kávě domluvila se spolumajitelkou kliniky Elite Medical, Karlou Ašerovou. Měli jsme štěstí, že klinika sídlí ve Slovanském domě, což nám dávalo smysl pro uspořádání akce právě tam. Když jsme viděli sál, slovo dalo slovo, a pustily jsme se do práce. Je pravda, že jsme tehdy ještě netušily, co všechno nás čeká.

Nejtěžší bylo najít dostatek času na vše potřebné. Musela jsem zvládnout vše od oslovování partnerů a zajištění financí, až po psaní textů, vytváření webových stránek a spoustu dalších úkolů, které taková konference přináší. Vůbec jsem nepřipouštěla myšlenku, že by to nemělo fungovat. Musím ale říci, že jsem měla opět štěstí na lidi kolem sebe, kteří mě podpořili, a to zcela zdarma. Ano, čtete správně, stále existují lidé, kteří dělají dobré věci z přesvědčení, že je to správné. Jsem jim vděčná a věřím, že jim to jednou také vrátím.

Neodradily Vás určité nesnáze, které musí každý překonat, když pořádá takto velkou akci?

Ne, nikdy se nevzdávám a neznám slovo "ne". Samozřejmě jsem čelila nesnázím a problémům. Ale místo toho, abych se těmto překážkám poddala, hledám řešení a snažím se najít způsoby, jak je překonat. Věřím, že každý problém má své řešení, a moje odhodlání a vytrvalost mi pomáhají dosáhnout úspěchu i v tvrdých situacích.

Na co podle Vás lidé, tedy vlastně pacienti, často zapomínají, když potřebují zdravotnickou službu, péči?

Mnoho lidí zapomíná na pravidelné kontroly a sledování svého zdravotního stavu, což může vést k zanedbání prevence a zhoršení jejich zdravotního stavu. Je důležité, aby pacienti byli aktivními účastníky své zdravotní péče, a nezapomínali na důležitost otevřené a pravidelné komunikace se svými lékaři. Potom, když dojde k nějakému zhoršení jejich zdravotního stavu, někteří pacienti často přenášejí veškerou zodpovědnost na lékaře, aniž by se sami věnovali určitým aspektům svého zdraví.

Vedle všech svých pracovních aktivit provozujete s manželem velmi atraktivní rezidenci. Kde se nachází a co Vás vedlo k takovému rozhodnutí? 

Rezidenci Náčkovice se nachází na severu Čech v malé obci Náčkovice. Provozujeme ji již 13 let. Objekt je velký a provoz je finančně náročný. Když jsme s tímto podnikáním začínali, nebylo tak běžné pronajímat "chalupy" jako dnes. Dokonce jsem se setkala s názorem, že jsem možná trochu šílená, že pronajímám místo, kde není žádná restaurace nebo obchod. Avšak dnes je Rezidence Náčkovice obvykle plně obsazena. Hosté se k nám dost často vrací, z čehož soudím, že jsou spokojeni. Veškeré prostředky, které vyděláme, investujeme zpět do této nemovitosti, a věřím, že naši stálí hosté to dokáží ocenit každý rok.

Komu byste doporučila strávit dovolenou ve Vašem zařízení a proč?

Ráda bych rezidenci doporučila především velkým rodinám s dětmi všech generací a skupinám přátel. Naše rezidence je ideální prostředím pro ty, kteří hledají vlastní soukromí a zároveň chtějí prožít aktivní dovolenou na pozemku o rozloze 8 700 m2. Celý objekt nabízí tolik aktivit, že hosté nemusí ani opustit jeho okolí po celý týden. Nicméně, i když máme širokou škálu zábavy přímo u nás, okolí rezidence je nádherné a stojí za to ho prozkoumat. Takže pro ty, kteří ocení soukromí, rodinnou atmosféru a širokou škálu aktivit, je naše rezidence ideálním místem pro strávení dovolené.

Jste žena, která je velice aktivní, co však děláte nejraději, na co nikdy nesmí ve Vašem životě chybět čas?

Jsem žena, která se považuje za velmi aktivní. Má starší dcera mě přivedla k lásce ke koním. Dříve jsem k nim neměla žádný vztah, ale nyní si nedokážu představit svůj život bez nich. Proto pravidelně jezdím na koni a tato činnost je pro mě nejen relaxací, ale také zdrojem radosti a neskutečného odpočinku.

V mém životě je pro mě také velmi důležité, aby nikdy nechyběl čas na péči o vzhled a relaxaci. Proto neodmyslitelnou součástí mého života jsou návštěvy kadeřníka, manikérky, pedikérky a maséra. K tomu patří také sklenička Prosecca, které si občas dopřeju jako odměnu za náročný den nebo jako součást společného večera s přáteli.

Možná to pro někoho může působit komicky, ale pro mě je důležité cítit se a vypadat jako žena, najít si čas na relaxaci a sdílet chvíle bez starostí s mými nejbližšími kamarády. Tyto okamžiky strávené s nimi, někdy dokonce i na společné dovolené, jsou pro mě hodnotné a přinášejí mi vděk a radost. Stále opakuji, že svět je krásný, a já si toho opravdu vážím.